Barion Pixel Alvás a babával nyaralás alatt – Összeomlik a megszokott rutin? – Coloré

Alvás a babával nyaralás alatt – Összeomlik a megszokott rutin?

2023. 07. 29.

A nyaralás az év egyik legjobb része, ám ha kisbaba vagy kisgyerek van, valamelyest nehezített a helyzet, különösen akkor, ha az alvás a babával történik a nyaralás alatt. Vajon ez mindent felborít, amit eddig kialakítottunk?

Az alvás a babával nagyon idilli, ám szülőként mégis feladatunk, hogy idővel megtanítsuk egyedül aludni a gyermekünket. Ez szülőfüggő: van, aki alvástréninggel már az első pillanattól külön altatja a kicsit, míg más a gyermek 2-3 éves korában vezeti be a saját ágy fogalmát. Ha már külön alszunk, a nyaralás általában mindent összezavar, mert sokszor csak úgy tudjuk megoldani, hogy egy szobában alszunk a gyerekkel. Ilyenkor a gyermek nem feltétlenül érti, hogy miért vagyunk egy szobában, amikor otthon nem lehet, mi pedig – mivel csak pár napról van szó – ellágyulunk, és magunk közé engedjük szerelmünk gyümölcsét.

Ez azonban gondokat okozhat a már kialakult rendszerben, ezért fontos, hogy úgy készüljünk a nyárra, hogy ne igyuk a levét az év többi részében!

Alvás a babával – Hogyan oldjuk meg?

Akik együtt alszanak a babájukkal, nagy előnyt élveznek nyaraláskor, ugyanis bárhová mehetnek, nem okoz különösen problémát az éjszaka. Azonban ha külön történik a pihenés, már nehezebb a helyzet.

Vihetünk magunkkal utaztatható babaágyat, de még jobb, ha a szállás is tud kölcsönözni nekünk egyet! Természetesen van rá esély, hogy külön szobát tudunk biztosítani alváshoz a babának, de ez nem feltétlenül történik így.

Ha sikerül kiságyat intézni, az alvás akkor sem lesz feltétlenül magától értetődő, hiszen az új környezet vagy esetleg a meleg megviselheti a kicsit. Azzal segíthetünk, hogy megpróbálunk az otthonihoz hasonlatos környeztet biztosítani. Vigyük el a kedvenc plüssállatokat, a takarót, a pizsamát és akár a lepedőt is. Fontos, hogy a baba vagy kisgyerek a saját tárgyai között legyen, és az illatok is ismerősek legyenek számára.

Igyekezzünk megtartani az otthoni rutint, hiszen ez is nagyon fontos, ha kisbaba vagy kisgyermek van a háznál! Próbáljuk meg ugyanabban az időben intézni a fürdetést, a vacsorát és az alvást is, így minél kevésbé lesz feltűnő, hogy valami más, mint amilyen lenni szokott.

Az alvás a babával vagy kisgyerekkel nem könnyű a nyaralás alatt, de nem megoldhatatlan! / Kép forrása: Pixabay
Az alvás a babával vagy kisgyerekkel nem könnyű a nyaralás alatt, de nem megoldhatatlan! / Kép forrása: Pixabay

Ha van rá lehetőség próbáljunk meg szellőztetni éjszaka, vagy ha van rá mód, használjunk légkondicionálót, ám ügyeljünk arra, hogy ne hűtsük le annyira a szobát, hogy babánk megfázhasson!

A nappali alvás kérdése is nehezített a nyaralás alatt, de nem lehetetlen megoldani. A babák nagyon jól tudnak aludni a strandon is, ha árnyékban vigyázzuk az álmukat, de akár egy kisebb sátrat is fel lehet állítani, amiben le lehet pihenni velük. Ha otthon bejön a babakocsiban való tologatás, jó eséllyel a nyaralás alatt is ez lesz, ám ügyeljünk arra, hogy ne érje tűző napsütés a csöppséget, és hogy ne a legnagyobb melegben tologassuk!

Ha éjszaka nincs más megoldás, és csak együtt tudunk aludni a gyermekünkkel, lehet, hogy nem lesz sok átaludt éjszakánk, de attól nem kell félni, hogy hazatérve tartós lesz a változás. Bár az első pár éjszakán furcsának tarthatja a gyermek, hogy már nincs együttalvás, sokkal nagyobb esély van arra, hogy mivel az otthonunk a természetes közege, minden onnan folytatódik, ahol abbamaradt a nyaralás előtt.

Nyitókép forrása: Pixabay