Barion Pixel Leesett a babád az ágyról? Ne ijedj meg, még egy agyrázkódástól sem lesz baja! – Coloré

Leesett a babád az ágyról? Ne ijedj meg, még egy agyrázkódástól sem lesz baja!

2023. 07. 22.

Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy egy-egy eséstől nem lesz baja a gyerekeknek még akkor sem, ha agyrázkódást okoz az esés.

A gyerekek esetében nem ritka jelenség az agyrázkódás. Esnek-kelnek, akár már babakorukban is, ugyanis nagyon kevés gyerek van, aki megússza úgy a gyerekkort, hogy nem esett le az ágyról legalább egyszer. Egy tanulmány megnyugtató hírekkel szolgált ezeket az eséseket illetően.

A kutatók megállapították, hogy a csonttörést vagy bokaficamot szenvedett gyerekekkel és tinédzserekkel összehasonlítva azok, akik nemrég szenvedtek agyrázkódást, ugyanolyan jól teljesítettek az IQ-teszteken akár három hónappal a fejsérülés után is, mint azok, akiknek bármely más testtája sérült.

Agyrázkódás gyerekeknél – mennyire veszélyes?

A szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy sok szülő keresi fel azzal az orvost, hogy a gyermek leesett az ágyról vagy beverte a fejét a játszótéren. Általában amiatt aggódnak a szülők, hogy nemcsak egy pukli emlékeztet az ütés helyére, hanem gyermekük esetlegesen agyrázkódást szenvedett, és félnek ennek esetleges következményeitől.

Mint a kutatók mondták, az agyrázkódás a traumás agysérülések egyik fajtája, amely akkor következik be, amikor az agy szó szerint rázkódást szenved a koponyában. Ez különböző azonnali tüneteket okozhat, például fejfájást, zavartságot, szédülést és általános rossz közérzetet. Köztudott, hogy a súlyosabb agysérülések hosszú távon károsíthatják a gyerekek szellemi működését, de az agyrázkódást illetően a tanulmányok vegyes következtetésekre jutottak.

A vizsgálatokat különböző hiányosságok hátráltatták, hiszen sok esetben a gyerekek túl kicsik voltak a vizsgálathoz, vagy nem tudtak összehasonlítani elég gyereket az adatok gyűjtéséhez. A nehézséget az okozta, hogy az agyrázkódást elszenvedett gyerekek több szempontból is különbözhetnek társaiktól, például impulzívabbak lehetnek vagy nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek figyelmi problémáik. Ezen felül maga a sérülés és a szokásos tevékenységeikből való kimaradás stresszhatása is megviseli őket, így másképpen viselkedhetnek.

Sok szülő megijed, ha a gyermeke leesik az ágyról és agyrázkódást kap, de ez nem befolyásolja a gyermek IQ-ját / Kép forrása: Olesiabilkei / Getty Images
Sok szülő megijed, ha a gyermeke leesik az ágyról és agyrázkódást kap, de ez nem befolyásolja a gyermek IQ-ját / Kép forrása: Olesiabilkei / Getty Images

Most azonban sikerült alátámasztani, hogy az egyszeri, komplikációmentes agyrázkódást elszenvedő gyerekek többsége jól van, és következményekkel sem járhat számukra egy esés.

A vizsgálatban 866 nyolc és tizenhét év közötti gyerek vett részt, akiket hét amerikai és kanadai kórház sürgősségi osztályán láttak el. Összesen 566-an szenvedtek agyrázkódást, 300-at pedig ortopédiai sérülés (főként törés vagy ízületi rándulás) miatt kezeltek.

Valamennyi gyerek visszatért a szokásos IQ-tesztek elvégzésére, vagy 3-18 nappal a sérülés után, vagy három hónappal később. A szakemberek csapata úgy találta, hogy az agyrázkódást szenvedett gyerekek IQ-értékei összességében hasonlóak voltak az ortopédiai sérülésekkel rendelkezőkéhez, mindkét időpontban. Az átlagos pontszámok az általános IQ, valamint a szókincs és a gondolkodás alvizsgálataiban mindkét sérült csoportban bőven a normális tartományon belül voltak még akkor is, ha a gyerekeknek korábban már volt agyrázkódásuk.

Míg ezt megelőzően agyrázkódás esetén azt javasolták az orvosok, hogy a beteg pihenjen, ma már inkább azt tanácsolják, hogy egy-két nap fekvés után folytatódjon a normális, megszokott élet, ezzel is segítve a gyógyulást.

Az orvosok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ha tartósan érzékelünk tüneteket, ne várjuk, hogy magától elmúljon, és jelentkezzünk be egy tanácsadásra.

Forrás: Newsmax.

Nyitókép forrása: Getty Images