Barion Pixel Semmelweis HELP: a bizonytalan kisgyermekes szülők Szent Grálja lehet a SOTE új applikációja – Coloré

Semmelweis HELP: a bizonytalan kisgyermekes szülők Szent Grálja lehet a SOTE új applikációja

2023. 07. 17.

Rovarcsípés? Kisebb-nagyobb baleset? Beazonosíthatatlan fájdalom? Kisgyermekes szülőként napi szinten kerülünk olyan helyzetbe, amelyben megkérdőjelezzük a kicsik tüneteivel kapcsolatos észleléseinket, sőt, néha a józan eszünket is. Erre kínál megoldást a Semmelweis HELP, amely nemcsak a tünetek beazonosításában, hanem a további teendőkben is a segítségünkre lehet a Google helyett.

„Anya, nagyon fáj!” – halljuk sokszor azoktól a kisebb gyermekektől, akik nem, vagy csak nehezen tudják megfogalmazni, pontosan hol és mennyire erősen érzik a kellemetlenséget az adott pillanatban. Mit tehet ilyenkor a szülő? Vagy hallgat a megérzéseire és biztos, ami biztos alapon viszi a gyermekét a sürgősségire, vagy megnyitja a Semmelweis HELP applikációt, amelynek segítségével egy fokkal könnyebben diagnosztizálhatja a 18 éven alatti gyermeken jelentkező tüneteket. 

Semmelweis HELP, az úttörő segítség

Jelenleg 220 betegség tüneteit tartalmazza az a gyermekbetegségekkel foglalkozó, mondhatni forradalmian új applikáció, amelyet június elején mutattak be Budapesten. A tudástárat a Semmelweis Egyetem szakemberei hoztak létre, az applikáció fejlesztését a Richther Gedeon Nyrt. támogatta, s az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) validálta. 

Az applikáció kifejlesztése nem véletlen: a Google előretörése óta jellemző, hogy a felnőttek nemcsak saját, hanem gyermekeik tüneteit is ezzel az alkalmazással igyekeznek beazonosítani, ez azonban hatalmas veszélyeket hordoz magában.

Egy 2017-es kutatás szerint például Dr. Google hátráltathatja a gyermek ellátását, illetve tovább élezheti a néha egyébként is éles csatabárdot a szülők és a gyermekorvosok között. (Különösen akkor, ha a szülő mindenféle orvosi előképzettség nélkül, a Google-lel felfegyverkezve igyekszik diagnosztizálni a gyermeket, s ezzel abba a hamis illúzióba ringatja magát, hogy jobban ért a problémához, mint az erre szakosodott orvos.)

Semmelweis Help
Kép forrása: Unsplash.com

A Semmelweis HELP applikációja sem a szimpla „keresés-diagnosztizálás” alapon működik, sőt, a fejlesztők óva intenek mindenkit az ilyesfajta használattal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy az app által létrehozott eredmény nem minősül orvosi diagnózisnak, mindössze egy ajánlást fogalmaz meg, amely a felhasználó döntését kívánja támogatni. Az alkalmazás sokkal inkább a bizonytalan szülőknek nyújthat segítséget, hogy beazonosítsák a gyermekeik tüneteit, könnyebben eldöntsék, azok mennyire súlyosak, egyúttal abban is támogat, hogyan enyhítsük a gyerekek tüneteit otthoni körülmények között. 

Az applikáció nem titkolt, további célja, hogy levegye a terhet az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerről, hiszen a tünetek betáplálása után eligazít bennünket a további teendőkkel kapcsolatban. (Így például bevigyük-e a gyereket a sürgősségire, vagy elegendő megvárnunk a holnap reggel nyitó gyermekorvosi szakrendelést.) A fejlesztők egyúttal remélik, hogy az applikáció használatával növelik a betegbiztonságot is: bíznak benne, hogy az app használatával hamarabb felismerésre kerülnek az életet veszélyeztető helyzetek. 

Hogy működik? 

Az applikáció használatának megfelelő ismertetéséhez egy fiktív gyermek tüneteit töltöttük fel a Semmelweis HELP adatbázisba. Miután megadtuk a gyermek születési idejét és nemét, egy, a Google-höz hasonló keresési adatbázis ugrik fel, ahova beírhatjuk a gyermeken észlelt tüneteket. (A „nagy testvérhez” hasonlóan az applikáció itt is a segítségünkre van: ha nehezünkre esne megfogalmazni a gyermeken észlelt tüneteket, az alkalmazás lehetőségeket dobál fel.) 

Semmelweis Help
Kép forrása: Unsplash.com

Miután betápláltuk a rendszerbe a láz, aluszékonyság és bőrpír keresőszavakat, az applikáción a sor: a gyermek vizeletére, folyadékfogyasztására, a nyálkahártyák szárazságára, a testhőmérsékletre, a kicsi légzésére, aktuális bőrszínére, viselkedésére, illetve egyéb tünetek felbukkanására kérdez rá a szülőtől, akinek több lehetőség közül kell kiválasztania azt, amely gyermeke jelenlegi állapotát leginkább tükrözi. 

A kérdések végeztével az applikáció lehetséges okokkal szolgál: esetünkben például megállapította, hogy a gyermek valószínűleg napszúrást kapott, s azonnal sürgősségi ellátásra van szüksége. (Kevésbé súlyos tünetek esetén a „kezeljük otthon” vagy a „forduljunk orvoshoz” ajánlást is feldobja.) A javallott ellátási szinten túl a Semmelweis HELP egy leírást is „csatol” a diagnózis mellé, ebből megtudhatjuk, pontosan mit jelent az adott állapot, esetünkben például a napszúrás. A leírás mellett otthon is elvégezhető rutin tünetkezelési útmutatót is kapunk: a napszúrás esetén például azt javasolja az applikáció, vigyük a gyermeket hűvös környezetbe, s itassuk hűvös italokkal. 

Semmelweis Help Sajat 2
Kép forrása: a szerző saját fotója

Érdekesség, hogy a diagnózis elősegítése mellett az alkalmazás edukációs tartalmakkal is él: a Tudástár menüpont alatt ABC-sorrendben tájékozódhatunk a 18 éven alatti fiatalok körében leggyakrabban előforduló betegségekről, illetve akut- és krónikus problémákról. 

Az algoritmus a Semmelweis Egyetem szakemberei által létrehozott tudásbázisból táplálkozik, s azzal is dolgozik: a fejlesztők a továbbiakban szeretnék bővíteni a jelenleg több mint kétszáz betegség tüneteit tartalmazó tárat. Az applikációban megadott, anonim adatok egyúttal az egyetem tudományos munkáját is támogatják. Fontos kiemelni: az applikáció használata semmilyen szinten nem helyettesíti az orvos-beteg találkozót, mindössze a tünetek beazonosítására szolgál a bizonytalan szülők számára. Az alkalmazás bárki számára ingyenesen hozzáférhető. 

Forrás: semmelweis.husemmelweis.hu
Borítókép forrása: a szerző saját fotója az applikációról