Barion Pixel A közösségi média negatív hatása: 4 tipp, hogy elkerüljön a stressz és a feszültség – Coloré

A közösségi média negatív hatása: 4 tipp, hogy elkerüljön a stressz és a feszültség

2023. 03. 07.

Az elmúlt két évtized technológiai fejlődései, az internet és ezzel együtt a közösségi felületek nem egyszerűen az életünk részeivé, hanem lételemeivé váltak.

Amíg a kezdetek kezdetén a közösségi média embereket kötött össze, és pozitív hatással volt a társas kapcsolatokra, addig napjainkban a toxikus és abuzív viselkedés és kommunikáció melegágyának számít. Kezdve az álhírek terjesztésétől a sértő és sokkoló tartalmak megosztásán át egészen a hamis szépségideál hirdetéséig.

Ezek azonban még mindig eltörpülnek amellett, ahogyan a lelki és mentális egészségünkre hat a közösségi média. Erre persze sokáig nem derült fény, ám az elmúlt évek tanulmányai és kutatásai rávilágítottak, hogy az életünkben kialakult stresszhez és feszültséghez nagyon sok köze van a közösségi média káros hatásainak.
Szerencsére azonban van megoldás arra, hogy csökkentsük az általa kialakult negatív érzéseket és belső frusztrációt. Íme:

Közösségi Média
Forrás: Unsplash

Csak egy dologra összpontosítsuk a figyelmünket

Egyre többen vannak, akik munka közben tévét néznek, zenét hallgatnak vagy éppen párhuzamosan csinálnak olyan tevékenységeket, mint például a több böngésző használata különböző dolgokra. Ne hagyjuk, hogy a figyelmünk többfelé szakadjon! Koncentráljunk arra, ami a legfontosabb, és haladjunk szép sorjában!

Kapcsoljuk ki az értesítéseket

Ne legyünk mindig elérhetők! A többi között azért is lett népbetegség a stressz az elmúlt évtizedben, mert akár a közösségi oldalakról, akár az e-mailjeinkről van szó, nincs időnk a minőségi pihenésre és kikapcsolódásra a folyamatosan érkező értesítések miatt. Ha egész napra nem is, de a munkaidőn kívül legyen egy bizonyos időszak, amikor nem nyúlunk minden egyes alkalommal a telefonunk után.

Facebook
Forrás: Unsplash

Lefekvés előtt már egyáltalán ne használjuk a telefonunkat és az okoseszközöket

A közösségi oldalak lefekvés előtti görgetése, figyelése éppen olyan káros, mint bármely más függőség, ugyanis nincs ideje az agyunknak és a testünknek nyugalmi állapotba kerülni, illetve az alvásunk minőségére is negatívan hat. Helyette inkább olvassunk egy könyvet vagy meditáljunk valamilyen könnyed zenére.

Az online kommunikáció helyett törekedjünk a személyes találkozókra

A közösségi oldalak miatt látványosan csökkent a minőségi társas kapcsolatok száma, arról nem beszélve, hogy a találkozók alkalmával is sokszor lesznek dekoncentráltak a felek a folyamatos online jelenlét miatt. Fontos tudatosítani magunkban, hogy nem az online jelenlétünk rövid hiányával maradunk le valamiről, hanem a való életben elszalasztott élményekkel, ha nem figyelünk a barátainkra, szeretteinkre. Próbáljuk meg mellőzni online tevékenységeinket arra az időszakra, amíg éppen együtt vagyunk a baráti társaságunkkal vagy a családdal.

A borítókép forrása: Unsplash
– Szponzorált tartalom –