Barion Pixel Ne vegyük félvállról a stresszt: komoly következményei lehetnek, ha tartósan feszültségben élünk – Coloré

Ne vegyük félvállról a stresszt: komoly következményei lehetnek, ha tartósan feszültségben élünk

2023. 03. 08.

Sokszor bele sem gondolunk, mit okozhat számunkra a tartós stressz, és hogy számos problémánk abból fakadhat, ha folyamatosan feszültek vagyunk.

Elkéstünk egy előadásról, dugóban ülünk és nem halad a kocsisor, már vagy negyedjére tolták a lábunknak a kosarat a boltban – ekkor az agyunkban található hipotalamusz irányításával stresszhormonok (adrenalin és kortizol) kezdenek termelődni a szervezetünkben. Ezek a hormonok felelősek a testünk „flight or fight” magyarul „üss vagy fuss”-reakciójáért, amely a szervezetben valamely vélt vagy valós fenyegetés hatására születik meg. Megemelkedik a pulzus, szaporább lesz a légzés, az izmok megfeszülnek – készen állunk arra, hogy üssünk vagy fussunk. Ez egy nagyon hasznos reakció – hiszen maga a stresszválasz is elengedhetetlen –, ám ha minden egyes nap fellángol, mert folyamatos feszültségben élünk, az komoly veszélybe sodorhatja fizikai és mentális egészségünket.

A krónikus stressz testi következményei

Mivel a stresszhormonok az egész szervezet működésére hatással vannak a fejünk tetejétől a lábujjaink végéig, ezért minden egyes területen jelentkezhetnek negatív következmények. Tapasztalhatunk tónusos fejfájást, gyomorsavtúltengést és egyéb gyomorproblémákat, légszomjat, alvászavarokat. A folyamatos feszültségben élő személynek megnő a depresszióra való hajlama, a szívinfarktus esélye növekszik, felborulhat a menstruációs ciklus és változások állhatnak be a szexuális teljesítőképességben, sőt, az állandó idegesség akár a meddőséghez is hozzájárulhat. A folytonos stressz emeli a vérnyomást és a vércukorszintet, gyengítheti az immunrendszert és izomgörcsöket is okozhat.

Tartós Stressz
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A krónikus stressz viselkedésbeli következményei

A fentebb felsorolt testi tünetek az ember viselkedésében csapódhatnak le, hiszen a problémákat megpróbáljuk külsőleg orvosolni ahelyett, hogy befelé figyelnénk, és az okokat keresnénk meg. Így a stresszből eredő fejfájás szorongást, az pedig túlzott alkoholfogyasztást, túlevést vagy alultápláltságot eredményezhet, a szexuális teljesítőképességben bekövetkezett változás a párkapcsolatra fog kihatni, a folytonos fáradtság irritáltságot, türelmetlenséget szül. A stresszes állapot elszigetelhet a szociális hálónktól, mert ilyenkor inkább vagyunk egyedül, mintsem hogy megosszuk másokkal a gondjainkat.

Mit tehetünk ellene?

Fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül az állapotot, mert a fentiek bármelyike tovább romolhat, ha továbbra is állandó stresszben élünk. Rengeteg olyan bárki által végezhető, szakértelmet nem igénylő stresszkezelési technika létezik, amelyek rendszeres gyakorlásával enyhíthetünk a feszültségünkön. Ilyen az, ha beiktatjuk a mindennapjainkba a mozgást, legyen az jóga, kertészkedés vagy sétálás, ha egészségesen étkezünk, kerüljük a káros szenvedélyeket, megismerkedünk a meditációval, ápoljuk azokat a családi és baráti kapcsolatainkat, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket. A technikák közé tartozhat még az is, ha magunkat helyezzük a listánk elejére és megtanulunk nemet mondani bizonyos feladatokra, kérésekre, ha pihentető alvásban van részünk, és ha valamilyen kreativitást igénylő hobbiba kezdünk, amely lefoglalja az agyunkat.

A borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
– Szponzorált tartalom –