Barion Pixel Mozogj, alkoss, írj – feszültségoldó tippek a mindennapokra – Coloré

Mozogj, alkoss, írj – feszültségoldó tippek a mindennapokra

2023. 03. 08.

A stresszre úgy tekintünk, mint a mai, rohanó világunk velejárójára, amelytől nem szabadulhat senki – pedig ez nem így van.

A konstans stressz rendkívül káros hatással van a szervezetünkre, nemcsak a mindennapjainkat nehezíti meg, hanem akár a fizikai egészségünket is rombolhatja. A Mayo Clinic alábbi technikáihoz nem kell szakértelem, mi is alkalmazhatjuk azokat annak érdekében, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életet élhessünk.

Mozogj

Gyakorlatilag bármilyen fizikai aktivitás oldja a stresszt: hatására a jó közérzetet biztosító endorfinok és más hormonok kezdenek el termelődni, így tehát lassacskán jobban érezzük majd magunkat. Az elvégzett gyakorlatok során az elménk a mozgáskoordinációra összpontosít, ezáltal könnyebben elvonatkoztathatunk a napi problémáktól. Próbáljuk ki a sétát, kocogást, kertészkedést, takarítást, kerékpározást, úszást, súlyemelést vagy bármi mást, ami megmozgatja a tagjainkat.

Étkezz jól

Az egészséges táplálkozás fontos része a saját magunkról való gondoskodásnak, ezért törekedjünk a változatos gyümölcsök és zöldségek, valamint teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására.

Kerüld a káros szenvedélyeket

Vannak, akiknek a stresszkezelési módszerei a túl sok koffein vagy alkohol fogyasztásából, dohányzásból, mértéktelen evésből vagy akár tudatmódosító szerek használatából állnak – ezek azonban nemhogy javítanának a helyzetükön, hanem tovább rontják azt. Kerüljük ezeket, amennyire csak lehet!

Meditálj

A meditáció során az ember összpontosítja a figyelmét, és elcsendesíti a zavaros gondolatokat, amelyek telezsúfolhatják az elmét és stresszt okozhatnak. A meditáció a nyugalom, a béke és az egyensúly érzését keltheti, ami mind az érzelmi jólétnek, mind az általános egészségnek hasznára válhat. A meditáció számos formája bárhol és bármikor gyakorolható, nem kell hozzá egy csendes, sötét szobában ülni. Akár sétálni készülünk, akár busszal utazunk munkába, vagy az orvosi rendelőben várunk, bárhol kipróbálhatjuk.

Nevess

A humor nem tud minden betegséget meggyógyítani, de segíthet abban, hogy jobban érezd magad, még akkor is, ha egy hamis nevetést kell erőltetni annak érdekében, hogy felülkerekedj a rosszkedveden. Ha nevetsz, az nemcsak a lelki terheket könnyíti, hanem pozitív fizikai változásokat is okoz a szervezetedben. A nevetés felpörget és lecsendesíti a stresszválaszokat – tehát olvass, mesélj néhány viccet, nézz vígjátékot vagy találkozz a barátaiddal, akik megnevettetnek.

Feszültségoldás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kapcsolódj másokhoz

Amikor az ember stresszes és ingerlékeny, ösztönösen elszigeteli magát másoktól – stresszoldás gyanánt keressük fel a családunkat és a barátainkat, alakítsunk ki akár új kapcsolatokat is. A társas érintkezés jó stresszoldó, mert eltereli a figyelmet, támaszt nyújt, és segít elviselni az élet hullámvölgyeit. Kávészünet egy baráttal, üzenet egy rokonnak, vagy ha több időnk van, menjünk el önkénteskedni.

Tanulj meg nemet mondani

Mindenre igent mondani és bevállalni olyan dolgokat is, amelyek kellemetlenek vagy nincs rá időnk, egyszerű módszernek tűnhet a béke megőrzésére, a konfliktusok megelőzésére. De valójában belső konfliktust okozhat, mert így az ember saját igényei a második helyre kerülnek, ami stresszhez, haraghoz, feszültséghez vezethet. Priorizáljunk, és mondjunk nemet arra, amire kell!

Jógázz

Pózaival és kontrollált légzési gyakorlataival a jóga népszerű stresszoldó. Ez a sport a testet és a lelket egyaránt felfrissíti, hozzásegíthet ahhoz, hogy el tudjunk lazulni, kezelni tudjuk a stresszt és a szorongást. Egyedül vagy párban, online formában vagy közösségben – egy próbát mindenképp megér.

Feszültségoldás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Naplózz

Gondolataink és érzéseink lejegyzése jó feloldása lehet az egyébként elfojtott érzelmeknek. Ne gondolkozzunk azon, mit írjunk – hagyjuk, hogy csak úgy folyjanak ki a szavak a tollunkból. Írjuk le, ami eszünkbe jut. Mivel senki más nem fogja elolvasni, ne törekedjünk a tökéletességre a nyelvtan vagy a helyesírás terén. Ha végeztünk, akár ki is dobhatjuk, de meg is tarthatjuk a jegyzetet egy későbbi visszatekintésre.

Aludj jól és eleget

A stressz az alvásunkat is nehezítheti, hiszen annak a pihenőidőnk látja kárát, ha túl sok dolgunk van és túl sokat kell gondolkodni azokon. Márpedig az alvás során az agy és a test feltöltődik, ezért nem szabad félvállról venni. Az alvás minősége és mennyisége befolyásolhatja hangulatunkat, energiaszintünket, koncentrációnkat és általános működésünket is. Este gondoskodjunk a csendes, pihentető alvás körülményeiről, lefekvéskor hallgassunk nyugtató zenét, tegyük el az okoseszközöket, és tartsunk be egy következetes menetrendet.

Légy kreatív, hallgass zenét

A zenehallgatás jó stresszoldó, mert eltereli a figyelmet, csökkenti az izomfeszültséget és a stresszhormonok szintjét. De ha ez nem a kedvenc elfoglaltságunk, keressünk egy másik, kreativitást igénylő hobbit, amit szeretünk, mint például a kertészkedés, a varrás, a vázlatkészítés – ez bármi lehet, ami lefoglalja a figyelmünket és összpontosítást igényel.

A borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
– Szponzorált tartalom –