Így vezesd le a stresszt a csillagjegyed szerint

2021. 08. 05.

Az asztrológusok szerint a csillagjegyünknek megfelelően érdemes lazítanunk. Van, akinek az éneklés, másnak a jóga, megint másnak a talpmasszázs vagy éppen a vásárlás segít. Lássuk, melyik csillagjegynek hogyan a legegyszerűbb megszabadulnia a stressztől!

A stressz mára az életünk elkerülhetetlen részévé vált, és ha nem tanuljuk meg kezelni, akkor nagyon megnehezítheti a mindennapjainkat.

Egy „egészséges” stresszmennyiség persze nem árt, mert jótékony hatással lehet például a munka során vagy vizsgák esetén, de az állandó feszültség hosszú távon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után. Csak, hogy néhány példát említsünk: fejfájást, hangulatingadozást, magas vérnyomást, alvásproblémákat vagy akár szívbetegséget is okozhat.

Yoga
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ezért lényeges, hogy megtanuljuk személyre szabottan kezelni a stresszt, levezetni a feszültséget, és hogy minden nap fordítsunk erre egy kis időt. Nem tudod, hogy kezdj neki? Lisa Stardust New Yorki-i asztrológus azt állítja, ez is meg van írva a csillagokban, véleménye szerint a csillagjegyünknek megfelelően érdemes lazítanunk. Íme, a megoldások:

KOS

Akár terápiaként is alkalmazhatják a lobbanékony kosok a naplóírást. Szenvedélyes érzelmeik így nem környezetükön csapódnak le, hanem kiírhatják azokat, csak maguknak, anélkül, hogy drámai és konfliktusos helyzetekbe keverednének. Kutatások kimutatták, hogy a naplóírásnak nemcsak a stressz és szorongás csökkentésében, hanem a hosszabb élettartam elérésében is szerepe van. Kosok, ragadjatok tollat és a papírt!

BIKA

Stardust szerint a legkitartóbb föld jegy esetében a stresszoldás legideálisabb formája az éneklés. „Amellett, hogy az énekléssel hallathatják a hangjukat és kimondhatják igazukat a bikák, megtisztul a torokcsakrájuk is, amely ennek a csillagjegynek az egyik legérzékenyebb pontja” – állítja az asztrológus. Az éneklés hatására csökken a kortizolszint, amelyet a stressz hormonjának is neveznek, ugyanakkor fokozódik az endorfin, azaz a boldogsághormon termelése.

Handsome,man,listening,to,music,at,workplace
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

IKREK

A légzőgyakorlatok jelenthetik a megoldást az ikrek stresszes állapotára, a fokozott feszültségtől és frusztrációtól való szabadulásra. Stresszhelyzetben aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, amely egyfajta gyorsító mechanizmusként működik: ez felelős az ún. „menekülj vagy harcolj” típusú helyzetek kezeléséért, vagyis felkészíti a testet, hogy adott szituációban menekülni, vagy szükség esetén harcolni tudjon. Ilyenkor emelkedik a pulzus, szaporább a légzés, nő a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, élesednek a reflexek. A megfelelő légzéstechnikákkal viszont aktiválható a paraszimpatikus idegrendszer, ami lassítja az imént felsorolt reakciókat, s ezáltal elősegíti test és lélek megnyugvását, ellazulását.

RÁK

Nem véletlen, hogy a víz jegyű rákok a tengerben, tóban vagy éppen medencében úszva, lubickolva vezethetik le leghatékonyabban a belső feszültséget. A víz érintése és a hullámok ringatása egyaránt jótékony hatással van az elme megnyugtatására. Ez remek relaxációs forma nyáron, különösen, ha az ember vízpart közelében lakik, de mit tehetnek a rákok a téli hidegben? „Ha nincs lehetőség vízbe merülni, akkor a tenger és a hullámok hangja is segíthet a rákoknak a belső nyugalmuk visszanyerésében” – magyarázza az asztrológus. Ma már sok mobilapplikáció van, amelyek kínálatában a hullám csapkodásától az eső zuhogásán át a patak csobogásáig számos megnyugtató hang közül válogathatnak a rákok, ha ismét a vizeikben szeretnék érezni magukat.

Woman,relaxing,in,infinity,swimming,pool,looking,at,view
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

OROSZLÁN

Egy új cipő vagy ruha vásárlása mindenkire jó hatással szokott lenni, de Stardust szerint a vásárlásterápia az oroszlánok esetében különösen eredményes. Egy tanulmány szerint a shoppingolás azért képes igen hatékonyan csökkenteni a stresszt, mert az újdonságok beszerzése azonnali pozitív hatással van a vásárló hangulatára. Természetesen nem kell az oroszlánnak óriási költségekbe vernie magát, és rögtön egy méregdrága Louis Vuitton táskával vagy Gucci napszemüveggel csökkenteni a feszültéget. Itt a lényeg saját magunk megjutalmazásán van: egy sminktermék vagy valamilyen apróság vásárlása, esetleg egy fodrászolás éppúgy megteszi a hatását.

SZŰZ

A meditáció segít legkönnyebben megzabolázni az elemző hajlamú szűz csapongó gondolatait. A figyelem tudatos irányításával befolyásolhatóak a testnek a stresszre adott fizikai reakciói. A rendszeres meditáció szabályozhatja a szívritmust, csökkentheti a vérnyomást, a relaxáció enyhíti a stresszt, szorongást, sőt a depressziót is. Jó hír a szűznek, hogy meditálni nagyjából bárhol és bármikor lehet, elég hozzá egy csendes sarok. Már az is sokat segít, ha lefekszünk kényelmesen, és a légzésünkre figyelve egy szép környezetbe, például virágos rétre képzeljük magunkat. De a technikát kedvelők akár mobilalkalmazások segítségével is elérhetik a kívánt hatást.

MÉRLEG

A levegő jegyű mérleg a szabadban tud legkönnyebben kikapcsolódni, séta vagy gyaloglás során, miközben mélyen beszívja a friss levegőt – ezáltal elemében érzi magát és megnyugszik. A gyaloglás, mint bármelyik másik kardió gyakorlat, csökkenti a kortizolszintet és elősegíti a stresszoldó endorfin termelődését, amelyek együttesen kiváló hangulatjavító erővel bírnak és hozzájárulnak a relaxációhoz.

SKORPIÓ

A felgyülemlett feszültség enyhítésére a skorpió esetében a stresszoldó jóga lehet a legeredményesebb módszer. Hat stresszoldó gyakorlattal már nagyon sokat tehetünk a testi és lelki békénk érdekében. Az itt alkalmazott ászanák hatása nagyon sokrétű, ami közös bennük, az az, hogy mind a fizikai, mind mentális stresszt oldják. Elősegítik a jobb alvást, rendszeres gyakorlásuk pedig az egész életminőségre kihat.

Young,woman,practicing,morning,meditation,in,nature,at,the,park.
Kép forrása: Shutterstock /PuzzlePix

NYILAS

A nyilas minden olyan edzésformában megtalálja a számításait, ami az erőre és sebességre épül. „A tüzes nyilas nem szeret sokáig egyhelyben maradni, ezért is kedveli a változatos, különféle mozgásformákat kombináló edzéseket” – mondja Stardust. A változatos, erőt és sebességet igénylő gyakorlatok segítenek az ellazulásban, növelik az izomerőt, az állóképességet, és nem utolsósorban segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

BAK

A munkamániás bak legegyszerűbben a határok meghúzásával védekezhet a stressz ellen. A magánéletben és munkában egyaránt meg kell határoznia, hogy „mit és meddig”, csak ezzel kerülheti el, hogy túlvállalja magát. Ez azért nagyon fontos, mert esetében a túlterheltség, túlhajszoltság a stressz és szorongás egyik leggyakoribb forrása.  

VÍZÖNTŐ

Egy relaxáló fürdő csodákat tehet a vízöntővel egy stresszes nap végén. A víz hőmérsékletét 36-38 fokra érdemes beállítani, a nem túl forró fürdő kellemesen ellazítja az izmokat, és nem terheli meg a vérnyomást, nem gyorsítja a pulzust. A hatást fürdősóval, rózsa, levendula vagy jázmin illatú gyertyával és relaxációs zenével lehet fokozni. Fürdés után nem érdemes már semmilyen megerőltető tevékenységbe kezdeni. 

Top,view,of,bath,tub,with,flower,petals,and,lemon
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

HALAK

A halak legérzékenyebb pontja a láb, nem véletlen, hogy a talpmasszázs minden formája nyugtató, relaxáló hatással van rá. A talpmasszázs kortizolt szabadít fel, ezáltal csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. A masszázsról általában elmondható, hogy pihentető hatással bír, de a talp megfelelő pontjainak masszírozása különféle betegségek tüneteit is enyhíti.