Focistának készült, helyette doktor, herceg és sárkánylovas lett – 40 éves Matt Smith

2022. 10. 28.

Nincs hollywoodi szépfiús arca, különösebben nem is kedves vagy cuki(skodó), ellenben tehetséges és mindig önmaga. Szűk egy évtized alatt lassan bebizonyítja, hogy helye van a filmcsillagok között – és még mindig csak negyven éves! Születésnapi portrénk következik Matt Smith-ről.

A születésnapos Matt Smith gyerekkorában focistakarriert dédelgetett, a Northamptonban született színész az iskolai focicsapatból hamar bekerült Leicester City utánpótlás válogatottjába. Sőt, még az angol U16-os válogatott is felfigyelt rá, azonban a nyaki gerincét érintő meszesedés és a betegség okozta fájdalom miatt orvosa eltanácsolta a további játéktól. “Nehéz időszak volt, mert csalódott voltam. Őszintén szólva, annyira biztos voltam benne, hogy focizni fogok, és nagyon nehéz volt elmondanom az embereknek, hogy ezzel a betegséggel diagnosztizáltak. Az egóm azt mondta, hogy labdarúgó vagyok. Az iskolában mindenki futballistája voltam, aztán hirtelen semmi.”

Miután kénytelen volt feladni focista álmait, vonakodva bár, de drámatanára unszolására eljátszott egy szerepet a Tizenkét dühös emberből. Később csatlakozott a londoni National Youth Theater-hez, első ottani alakításait a Mester és Margaritában, illetve a Gyilkosság a székesegyházban című előadásokban nyújtotta, majd egyetemi évei alatt drámát és kreatív írást tanult. Játszott néhány rövidfilmben, majd első nagyobb szerepét a Womb-Méh című sci-fi-drámában kapta, melyet Fliegauf Bence rendezett. Az évek során feltűnt többek között a Zéró Páciens című thrillerben, volt egy mellékszerepe a Terminátor 5-ben és eljátszotta a hírhedt szektavezért Charles Mansont a Charlie Says-ben. Az igazi áttörést karrierje elején egy doktor szerepe hozta meg számára, aki még csak véletlenül sem volt orvos.

Matt Smith
Zéró páciens (2016). Forrás: Northfoto

Amikor Matt Smith a filmtörténelem részévé vált

A Doctor Who (magyar fordításban Ki vagy, Doki?) egy 1963-ban indult brit sci-fi sorozat, mely olyan szerves részét képezi a popkultúrának, mint a Csillagok háborúja-, a Star Trek- vagy épp a Harry Potter-univerzumok. A sztori egy emberi formát öltött lény, a Doktor karaktere körül forog, aki tud az időben utazni, utóbbihoz a TARDIS nevű időgépre van szüksége, ami stílusosan egy kék, egykor Nagy-Britanniában ismeretes utcai rendőrfülke (police box). Különböző társaival a Doktor küzd az ellennel, civilizációk megmentésén dolgozik és mindenféle kalandokba keveredik. Mivel a Doki képes változtatni a külsejét, ezért viszonylag könnyű volt megoldani a sorozat kontinuitását, hiszen az őt alakító színészeknek nem kell sem hasonlítaniuk, de még egy nemből vagy rasszból származónak lenniük sem. Így esett, hogy az 1963-tól 1989-ig futó sorozatot 2005-ben felélesztették, és az új Doctor Who-etapban Christopher Ecclestont, David Tennant-et, majd pedig Matt Smith láthattuk főszereplőként.

Matt Smith
Ki vagy, Doki? (1963-) Forrás: Northfoto

Smith akkoriban még egy viszonylag ismeretlen színész volt, főleg tévéfilmekben és sorozatepizódokban tűnt fel, 2009 januárjában viszont megkapta a 11. Doktor szerepét.

A nyomás, ami a Doctor Who-val érkezik, kivételes. Főleg, mivel tíz másik színésszel osztozol rajta.

nyilatkozta utólag.

Szerintem mindenki, aki otthagyja a sorozatot, hiányolni fogja azt egész életében. Ő a legcsodálatosabb karakter. Az időutazás gondolatával élni valami nagyszerű dolog, határtalan, és ezért nagyon nehéz magad mögött hagyni.

Ekkor épp csak elmúlt 26 éves, így ő lett a sorozat legfiatalabb Doktora (a legidősebb pont az első Doktor, William Hartnell volt, aki 55 évesen kapta meg a szerepet). Smith castingját megelőzően Steven Moffat producer és forgatókönyvíró középkorú színész beválogatását latolgatta, így került a képbe James McAvoy, Sean Pertwee (aki a harmadik Doktort játszó Jon Pertwee fia) és Russel Tovey. Sőt, a sorozat többi producere is aggodalmát fejezte ki Smith korával kapcsolatban, mondván, nem biztos, hogy egy 26 éves kellő bölcsességet tudna vinni a sztori szerint sokat megélt karakterbe. 

Minden Doktornak jellegzetes ruhája van, Smith karaktere első megjelenésének epizódját elődje öltözékének maradványaiban tölti, majd egy kórház talált tárgyak-osztályáról összeszedett darabokba öltözik át. Így lett a Tizenegyedik Doktor outfitje egy barna, könyökfoltos tweedzakó, csokornyakkendő, nadrágtartó kék nadrággal és fekete bokacsizmával. A karakter fontos társai voltak kalandjai során a Karen Gillan (a Marvel-filmek Nebulája) és Arthur Darvill által alakított házaspár, Amy Pond és Rory Williams.

Matt Smith
2022 októberében Karen Gillannal egy filmes rendezvényen. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Matt Smith 2013-ban vett búcsút karakterétől a hetedik évadot lezáró karácsonyi különkiadásban, ami Smith szerint nem biztos, hogy a legjobb epizód volt, de a búcsúzás amúgy is mindig nehéz.

Tudtam, hogy mennem kell, de egy részem azt mondta, talán maradhatnék még egy kicsit.

A sorozat jövőre ünnepli 60. évfordulóját és számtalan rajongó örömmel venné Smith visszatérését a képernyőre Doktorként – főleg mióta kiderült, hogy elődje, a 10. Doktort alakító David Tennant megjelenik majd a jubileum alkalmából -, ő nem biztos benne, hogy ez jó ötlet, hiszen már öregnek gondolja magát a szerephez.

A Buckingham-palotáig vitte őt a TARDIS

A néhai II. Erzsébet királynőtahogy korábban megírtuk – számtalan alkalommal eljátszották már filmekben és sorozatokban, a róla és családjáról szóló legmonumentálisabb produkció azonban egyértelműen A korona. A 2016-ban debütált Netflix-sorozat első két évadában Matt Smith játszotta el a királynő (Claire Foy) férjét, Fülöp herceget.

Netflix Matt Smith
A korona (2016). Forrás: Netflix

Alakításáért nemcsak a közönség volt oda, hanem a kritikusok is elismerő szavakkal illették és a szerep Emmy-jelölést ért neki. Azonban nem várt helyről is érkezett pozitív visszajelzés: egyenesen a brit királyi családtól.

Egyszer lovaspólózás alkalmával találkoztam Harry herceggel, aki odasétált hozzám, és Nagyapának hívott.

– mesélte Smith. “Nézte a sorozatot! Nem állítom, hogy végignézte, de látott belőle részeket.

A korona után főleg filmekben szerepelt, a már említett Terminátor 5-ben a Skynet egyik fizikai megtestesülését játszotta, az Edgar Wright-féle Utolsó éjszaka Sohóban című horrorban Anya Taylor-Joy-jal brillírozott, idén pedig a képregényből készült Morbiusban is kapott egy fontos szerepet. Szerencsénkre azonban újból megtalálta egy sorozatszerep, és szőke parókát öltött, hogy belépjen a Trónok harca világába.

A szerethető rosszfiú, aki a trónra vágyik

Korának legképzettebb harcosa, aki sárkányon lovagol, gyakorta látogatja Királyvár bordélyházait, bátyja trónjára vágyik, de nem biztos, hogy megkapja, hiszen unokahúga előrébb van nála az öröklési sorrendben – ő Daemon Targaryen, a Trónok harca előzménysorozatának, a Sárkányok házának egyik központi karaktere. A szerepet Matt Smith tette közönségkedvenccé, az őt övező rajongást még a sorozat készítői sem értik, hiszen Daemon alapvetően egy negatív karakternek készült. 

Matt Smith
Sárkányok háza (2022). Forrás: Northfoto

Ugyan az évadzáró még hátravan, már így is nagy tehetségről tett tanúbizonyságot Matt Smith, aki képes volt árnyalni Daemon Targaryen karakterét. Amikor a Los Angeles Times újságírója elmondta, hogy nem biztos benne, egy totális szociopataként vagy egy szerethető zsiványként kell-e Daemonra tekintenie, Smith azt felelte: pontosan így, hiszen hogy karaktere épp melyikként viselkedik, attól függ, hogy milyen lábbal kelt fel. A színész egyébként mindig humoránál van, még ha ez a humor fanyar és ironikus is – igazi angol – így amikor a riporter arról érdeklődött, hogy az általa játszott szereplő vajon miért nem öregszik a többiekkel ellentétben, azt felelte:

Mindig megeszi a zöldségeket. Eleget alszik. És mindenre sz*rik.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix