Barion Pixel A Sárkányok háza saját jogán is megállja a helyét George R.R. Martin univerzumában – Coloré

A Sárkányok háza saját jogán is megállja a helyét George R.R. Martin univerzumában

2022. 09. 15.

Sárkányok, Vastrón, szakadatlan küzdelem. A Trónok harca előzménysorozataként augusztus 21-én debütált Sárkányok háza új karaktereinek világa ugyanazon dolgok körül forog, mégsem ununk rá Westerosra, sőt, egyre inkább beszippant minket a fantasy elborult világa.

A Sárkányok háza című sorozattal végérvényesen nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai filmkészítők számára nincs új a nap alatt, hiszen az utóbbi időben látványosan a spin-offok korát éljük. Nem mintha a valóság nem látna el minket elegendő munícióval, George R.R. Martin mégis inkább a fantasy világában bontakoztatja ki történetmesélő vénáit, hiszen az általa írt, 2018-ban kiadott Tűz és vér című regény visszaránt minket oda, ahol az eredeti históriának vége szakadt: Westerosba. 

R.R.Martin és Ryan J. Condal íróknak azonban nincs miért szégyenkezniük, hiszen nemhogy sikerült megugraniuk a Trónok harca színvonalát, hanem – szinte az első résztől fogva – sikerült is megugraniuk azt: az eredeti történet hosszúra nyúlt szálait itt sokkal pörgősebb történetmesélés váltja fel. (Jó példa erre, hogy a harmadik rész két évvel a második után játszódik, ekkora időugrásra pedig nem igazán volt példa az eredeti sztoriban.) 

Jól is jön az HBO Max-nak a hipe, hiszen nyár végén robbant a hír: a streamingszolgáltató helyébe 2023 közepén új szolgáltatás, a Discovery Plus lép, mivel az sokkal felkészültebb platformmal és technikai háttérrel rendelkezik. Az előzetes felmérések szerint a Sárkányok háza hozza az elvárásokat: az első részt több mint tízmillióan látták Amerikában, a második részre pedig már kicsit többen (10,2 millió) voltak kíváncsiak. 

Vér és polgárháború

A történet csaknem kétszáz (pontosan 172) évvel Daenerys Targaryen kalandjai előtt játszódik, s – ha Martin már említett könyvét vesszük alapul, akkor – a sárkányos ház bukásának kezdetét követhetjük nyomon egészen a Sárkányok tánca elnevezésű polgárháborúig, amely II. Aegon Targaryen, s féltestvére, Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock, később Emma D’Arcy) között zajlik majd. Az első négy rész után viszont egyelőre a jelenlegi király, I. Aegon (Paddy Considine), lánya, Rhaenyra és öccse, Daemon Targaryen (A koronából jól ismert Matt Smith) között pattog a labda a hatalomért.

Sárkányok háza, Matt Smith
Matt Smith (a sorozatban Daemon Targaryen) a Sárkányok háza premierjén Los Angelesben. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A történet persze mit sem ér olyan karakterek nélkül, mint például a Ser Otto Hightower, a király körmönfont jobbkezét játszó Rhys Ifans (akit anno a Sztárom a párom Spike-jaként zártunk a szívünkbe) vagy sorozatbeli lánya, Alicent Hightower (Emily Carey, később Olivia Cooke), akiről képtelenség megállapítani, vajon bábu vagy sakkmester lesz-e a játékban. 

A nők története?

Kár lenne tagadni, hogy Martint is elérte a feminizmus szele, hiszen az első pillanattól fogva egy női karaktert (Rhaenyrát) állít a történet középpontjába. Persze, királyi sarj ide vagy oda, a középkort idéző Westeros hagyományai miatt nem egyszerű a fiatal lány sorsa (pláne, amikor eladósorba kerül), mégis világosan érzékelhető, hogy a történet már nemcsak a férfiak döntéseit és csatáit, hanem a nők vágyait és ambícióit állítja középpontba. Vagy legalábbis egyelőre úgy tűnik.

Sárkányok háza, Emma D'Arcy
A tinédzser Rhaenyrát (Milly Alcock) később Emma D’Arcy váltja majd a színen. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az imdb által 8,8-ra (!) értékelt Sárkányok háza hétfőnként új részekkel tekinthető meg az HBO Max kínálatában. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix