Barion Pixel A korona című sorozat nézettsége az egekbe szökött II. Erzsébet halála után – Coloré

A korona című sorozat nézettsége az egekbe szökött II. Erzsébet halála után

2022. 09. 15.

A 2016-ban indult drámasorozat, A korona eddig sem volt népszerűtlen, azonban II. Erzsébet királynő halála az egekbe röpítette a nézettségét.

A legnagyobb streaming szolgáltatón, a Netflixen debütált 2016-ban a brit királyi család életét bemutató A korona című sorozat, melynek eddig négy évada jelent meg, idén ősszel várható az ötödik, és épp forgatják a hatodik, utolsónak szánt évadot. Vagyis csak forgatták, a munkálatok II. Erzsébet királynő halála miatt leálltak. „Tiszteletünk jeléül a mai napon felfüggesztettük A korona forgatását.” – közölték a sorozat producerei pénteken a CNN-nek adott nyilatkozatukban. „A forgatást Őfelsége, a királynő temetésének napján is szüneteltetjük.”

Netflix A korona
Forrás: Netflix

Ez persze a korábbi epizódok nézettségét egy cseppet sem befolyásolja. A CNN is beszámolt róla, hogy a széria első évada a Netflix top tízes listájába kúszott vissza nézettség tekintetében, ami nem meglepő, hiszen a szeptember nyolcadikán elhunyt uralkodóra mindig is kíváncsiak voltak az emberek – hát még most! A vállalat adatai szerint a produkciót 17,6 millió órányit nézték a felhasználók, ezzel a hetedik legnézettebb angol nyelvű műsor lett a Netflixen a múlt héten, épphogy megelőzve a Stranger Things legutóbbi évadát.

Az első és második évaban Claire Foy, a harmadik-negyedikben Olivia Colman alakították Erzsébetet, és mindkettejük játékát elismerő kritikával illette a közönség. A történet az előző brit király, Erzsébet és Margit édesapja, VI. György betegségével majd halálával kezdődik, hiszen a tragédia miatt kellett Erzsébetnek mindössze 26 évesen a trónra ülnie. Az első epizódban láthatjuk Erzsébet és Fülöp (Matt Smith) házasságkötését is a Westminster apátságban. Az ötödik évadtól a Harry Potter-filmekből ismerős Imelda Staunton fogja alakítani a néhai uralkodót a sorozatban, mely igyekszik történelmileg hű maradni, ám néha felrótták már neki a túlzásokat egy-egy esemény kapcsán.

A korona
Erzsébet és Fülöp esküvője 1947-ben. Forrás: Northfoto

A sorozat egyébként tavaly tarolt az Emmy-díjátadón a dráma kategóriákban, fő- és mellékszereplői egyaránt díjakkal térhettek haza. És a kérdés, amit minden A korona-néző legalább egyszer feltett már magának: vajon nézi-e a róla szóló szériát a királynő vagy a királyi család bármely tagja? Az amerikai Cosmopolitan szerint igen, Harry herceg nyilatkozott is már róla, mondván:

Hozzávetőleges képet ad arról, hogy milyen ez az életstílus, milyen nyomás nehezedik ránk azzal, hogy a kötelességet és a szolgálatot a család fölé kell helyeznünk és ezek következményeiről is. Sokkal inkább nézem A koronát, mint a családomról, a feleségemről vagy rólam írt sztorikat.

Sőt, egy állítólagos forrás szerint Eduárd herceg, II. Erzsébet legkisebb fia megmutatta édesanyjának is A koronát, aki – hangsúlyozzuk, állítólag – szerette, csak néhány túldramatizált rész nem tetszett neki.

Borítókép forrása: Netflix