Barion Pixel Ki valójában Lev Leviev, a Tinder-csaló „apja”? – Coloré

Ki valójában Lev Leviev, a Tinder-csaló „apja”?

2022. 02. 18.

Hetek óta a Tinder-csalóval vannak tele az újságok, hiszen a Simon Leviev álnéven garázdálkodó férfi több millió dollárt csalt ki a társkereső alkalmazás által megismert nőktől, miközben fényűző életvitelével kábította őket. A férfi sztorijának egyik alappillére volt, hogy ő az LLD Diamonds gyémánttársaság örököse, a tulajdonos fia – persze ez utóbbi sem volt igaz, de nézzük meg, ki is a valóban létező Lev Leviev?

Mi is megnéztük a Netflix elképesztő dokumentumfilmjét a csalóról, aztán utánajártunk, hogy mi az, ami a produkcióból kimaradt. Többek között például az, hogy az ukrán származású Lev Leviev feljelentette állítólagos fiát, a szóban forgó Simon viszont nem érezte magát bűnösnek abban (sem), hogy másnak adta ki magát, mint aki valójában volt – egy piti szélhámosnak, akinek semmi köze az LLD Diamondshoz. Megeshet, hogy a csaló előfizetője volt a Forbesnak – bár most csak ironizálunk -, mivel az újság 2003-ban készített egy riportot “A gyémántok királyáról”, hogy kiderítsék, hogyan is lett az, aki. Az újságírók végigkísérték Leviev és testőreinek egy napját, miközben szorgalmasan jegyzetelték a siker titkát.

Lev Leviev a Forbes címlapján
Leviev a címlapon 2003-ban. Forrás: Forbes

A rendőrség várja Lev Levievet a kijevi reptéren, amikor Gulfstream 2000-res magángépe végre leszáll a Tel-Avivból idetartó háromórás út után. Nem kiadatásról, hanem inkább fogadóbizottságról van szó, amihez számos limuzin és Mercedes-Benz is tartozik, mindegyik két-két felfegyverzett testőrrel” – igazán hatásvadász felütéssel indít a Forbes cikke. Elmesélik, ahogy a konvoj végigzötyög Ukrajna forgalmas autópályáin, elsuhan magányos farmok mellett, mígnem megérkeznek Zhitomirba, ahol Levievet kisebbfajta ünnepséggel fogadják. A saját pénzéből újíttatta fel a kisváros egyetlen megmaradt zsinagógáját, ami azelőtt volt már fegyverraktár és mozi is, a rezsimtől függően. De az ortodox zsidó vallást aktívan gyakorló üzletembert nemcsak itt tisztelik hősként, hanem az egykori Szovjetunió rengeteg településén, hiszen évente millió dollárokat fordít jótékony célra. Persze ne gondoljuk, hogy egy irgalmas szamaritánusról van szó.

Lev Leviev felemelkedése

Leviev Szamarkandban született 1956-ban, tizenöt éves volt, amikor haszidista zsidó családjával Izraelbe költöztek. Tanoncként kezdett dolgozni egy gyémántcsiszoló üzemben, ahol megtanulhatta a gyémántmegmunkálás tizenegy lépéses gyakorlatát. Később szolgálatot teljesített az Izraeli Védelmi Erők kommunikációs részlegén, majd megalapította saját gyémántcsiszoló üzemét – pont jókor, mert néhány évvel később rengeteg versenytársa csődbe ment egy válság következtében. Gyakran repült Londonba, Antwerpenbe, Szibériába és Johannesburgba is, hogy minél több nyers gyémántot kutasson fel, emellett pedig a legmodernebb technológiákat vásárolta meg üzeméhez.

A kommunista és szocialista rezsimek bukása után, 1989-et követően Kelet-Európa felé kezdett terjeszkedni, 1992-ben Oroszországba költözött, felvásárolta az ország legrégebbi ilyen gyárát, mellyel konkurenciája lett az ottani gyémántvállalatoknak. Lassacskán pedig megtörte a De Beers vállalatcsalád monopolhelyzetét a piacon saját, Oroszországgal és Angolával kötött üzleteinek köszönhetően. 

Lev Leviev
Forrás: Youtube

Időközben sok támogatóra lelt – akadtak köztük zsidó vallási vezetők és a politikusok. Nem véletlen hát, hogy Leviev a mai napig hatalmas befolyással és vagyonnal bír, hiszen már a kezdetekkor jól tudott helyezkedni

Az LLD Diamonds, melynek a Tinder-csaló az örökösének hazudta magát, egy New York-i székhelyű vállalat az egyik legnagyobb név a gyémántbizniszben, high-end ékszerüzleteket üzemeltetnek szerte a világon. Leviev nemcsak ebben az üzletágban tarol, hanem az ingatlan- és építőiparban is, többek között az Africa Israel Investments részvényese.

A gyémántok királya feleségével, Olgával kilenc gyermeket nevel közösen, és egyáltalán nem meglepő módon 2018-ban szerepelt a Forbes milliárdos-listáján