Barion Pixel A netflixes Tinder-csaló rámutat, hogy a szellem végérvényesen kiszabadult a palackból – Coloré

A netflixes Tinder-csaló rámutat, hogy a szellem végérvényesen kiszabadult a palackból

2022. 02. 12.

A Netflix új dokumentumfilmje akár egy modern krimi is lehetne, de sajnos ez nem kitaláció: a Tinderen nőket szédítő, izraeli szélhámos a mai napig vadászhat az online térben.

Mielőtt rátérnénk a Tinder-csaló cselekményére, hadd osszunk meg egy érdekességet: 2019-ben, Kanadában kezdte el tesztelni az Instagram azt a beállítást, amely eltünteti a lájkokat, azaz a felhasználók nem látják, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak a saját képeikre, videóikra érkezett tetszésnyilvánításokat számolhatják. A cég azzal indokolta a döntését, hogy ha a visszajelzések eltűnnek a feedből, és csak a posztoló számára válnak ismertté, az elvileg segít, hogy a felhasználók lássák, milyen tartalom működik, és milyen nem – anélkül, hogy nyomás alá kerülnének.

Ez azonban mondhatni eső után köpönyeg, hiszen mostanra – szinte – mindannyiunkat beszippantott az a hamis világ, amit a közösségi oldalak kreáltak. A Netflix új dokumentumfilmje, a Tinder-csaló, meglátásunk szerint kötelező tananyag lehetne már az iskolákban is, mert tökéletesen megmutatja, mit szabadítottunk magunkra, és hogy az online térben sosem lehetünk elég óvatosak.

Miről szól a Tinder-csaló?

A Tinder-csaló egy díjnyertes modern kriminek is elmenne, csakhogy a történet nem kitaláció: az izraeli csaló, Shimon Hayut „pályafutását” három áldozata, Cecilie, Pernilla és Ayleen közel két órán keresztül meséli el, de ennél jóval többen lehettek, akiket a férfi megkárosított, ezzel közel 10 millió dollárt csalt ki a Tinderen megismert nőkből. Hayut tökélyre fejlesztette a Tinderes piramisjátékot: örök szerelmet, közös otthont, családalapítást ígérve bolondította magába a gyanútlan nőket, dollármilliárdos örökösnek (pontosabban gyémánthercegnek) kiadva magát, hogy aztán aktuális áldozata pénzén szedje fel következő kiszemeltjét.

„De vajon miért hiszik el érett, felnőtt nők, hogy amit tálcán kínálnak nekik az a valóság? Miért verik adósságba magukat és/vagy adják meg útlevéladataikat egy idegen férfinak?”

Csupa olyan kérdés ez, ami nézőként teljes joggal fogalmazódhat meg bennünk. (Mondanunk sem kell, a kommentelők ízekre szedték az áldozatokat, és többek között aranyásóknak, buta libáknak nevezték őket, akik megérdemelték a sorsukat.)

Simon Leviv A Tinder-csaló
A Tinder-csaló főszereplő szélhámosa, Shimon Hayut

Hayut azonban gondos precizitással építgette kamu világát, így pontosan tudta, mi kell ahhoz, hogy eloszlassa a nők kételyeit: mindenekelőtt tudni kell, hogy a gyémántherceg valójában egy nincstelen kis senki, akit csalás miatt 2011 óta köröztek szülőhazájában, Izraelben. A férfi megszökött, és kitalálta, hogy ő annak Lev Levievnak a leszármazottja, akit Izraelben gyémántkirályként ismernek, és a világ legbefolyásosabb üzletembereinek egyike.

Egy híres oligarcháról természetesen tucatszám találni cikkeket a neten, de ha ez nem lenne elég, a magát Simon Levievnek kiadó csaló közös képeket is hamisított állítólagos édesapjával, sőt, több alkalommal hihető utalást tett arra, hogy valóban a gyémántguru cégénél, az LLD Diamondsnál dolgozik vezető pozícióban. A következő, amire az áldozatok rákerestek, az a férfi Instagram-profilja, amit bár azóta töröltek, pontosan annak a világnak a látszatát keltette, amelynek – még ha csak tudat alatt is – de mindannyian a részesei akarunk lenni: állandó utazások, mesés partik, homokos tengerpartok, megspékelve mindezt drága dizájner ruhákkal és magánrepülőn készült fotókkal.

A Tinder-csaló nézése közben érdemes kiemelt figyelmet szentelni az áldozatok testbeszédének, mert bár mindannyian azt mondják, hogy a személyes találkozón jött el az a pont, amikor elhitték, Hayut valóban az az ember, akinek mondja magát, azért a hangszínük és a pillantásaik – szerintünk – mégis arról árulkodnak, hogy már a férfi Tinder- és Insta-profilja beszippantotta őket. Több részletet nem árulunk el, plusz egyébként is úgy véljük, hogy a.) ezt a dokumentumfilmet mindenkinek látnia kell, és b.) mindenki vonja le belőle a saját tanulságait. Zárásképp azért megosztjuk a miénket:

  1. Mielőtt beállnánk az áldozathibáztatók közé, érdemes visszagondolnunk arra a pillanatra, amikor úgy éreztük, bármit, de tényleg bármit megadnék azért, hogy mi is azt az életet élhessük, mint akinek az Insta-fiókját görgettük.
  2. A szerelem vak, de ha Tinderezünk, dupla jelződektetort kell üzemeltetnünk a fejünkben, ám még így sem garantált, hogy nem esünk csapdába.
  3. A hasonló történeteknek nyilvánosságot kell kapniuk, így talán van esélyünk a változásra, és egy szép napon sikerül elhinnünk, hogy semmi és senki sem az, aminek látszik.

Borítókép forrása: Netflix