Barion Pixel Dan Stevens: “A komfortzóna a kreativitás nagy ellensége” – Coloré

Dan Stevens: “A komfortzóna a kreativitás nagy ellensége”

2022. 10. 10.

40 éves lett a brit színész, Dan Stevens, akit a Downton Abbey, valamint A Szépség és a Szörnyeteg tett híressé, pedig élete kezdetén mintha nem ez lett volna megírva számára.

Dan Stevens Londonban született, és mindössze egy hetes korában örökbe fogadta egy munkásosztálybeli tanár házaspár, akiktől – bevallása szerint – egyebek mellett munkamorálját is örökölte. Az örökbefogadásról egyszer azt nyilatkozta, hogy egy csodálatos folyamat, és nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen nagyszerű szülőkhöz került. Egy ideig kutatta vér szerinti szüleit, de csak addig, hogy kíváncsiságát lecsillapítsa. Lázadó gyerek volt, tízéves korában emiatt szülei bentlakásos iskola mellett döntöttek, ahová egyébként ösztöndíjjal került be. 

Nem sokan gondolnák rólam, de korai éveimben minden ellen lázadtam, ami ellen csak tudtam. Felfüggesztést kaptam az iskolában, tüntetésekre jártam, elég nehéz tini voltam.

A sok benne rejlő energiát végül a színészetbe tudta csatornázni, hiszen onnantól kezdve már nem az osztályteremben vonta magára mások figyelmét, hanem egy arra megfelelő helyen: az iskolai színpadon. Tizenöt éves korától kezdve minden nyáron a brit National Youth Theatre (Nemzeti Ifjúsági Színház) keretei között lépett fel és gyakorolt, mígnem 2004-ben, 22 évesen kezdetét vette professzionális karrierje. Előtte azonban még elvégezte az egyetemet, és angol irodalomból szerzett diplomát, így nem olyan meglepő tény, hogy rendszeresen írt a Sunday Telegraph című lapba, illetve 2012-ben a Booker-díj zsűrijében is helyet kapott – utóbbihoz 148 regényt kellett elolvasnia nyolc hónap alatt. Cambridge-ben Rebecca Hall-lal, Eddie Redmayne-nel és Tom Hiddlestonnal járt egy évfolyamra, akikkel azóta is tartják a kapcsolatot.

Dan Stevens elindul a hírnév felé

Stevens tévés debütálása a Frankenstein című minisorozatban volt William Hurt, Alec Newman és Donald Sutherland oldalán, ez a produkció volt egyébként a legkönyvhűbb adaptáció, amit Mary Shelley regényéből készítettek. Számos BBC-s produkció után a nagy áttörést a Downton Abbey jelentette számára 2010-ben, amelyben Matthew Crawley-t, a középosztálybeli ügyvédet alakította az első három évadban. Bár a rajongók odavoltak érte, sokan kritizálták őt súlya miatt, ami egyébként nevetséges, tudván, hogy mindössze kilenc kilótól “kellett” megszabadulnia. Ő azonban pozitív kritikaként élte meg ezeket a kommenteket, és örült, hogy ledobta a felesleget. A harmadik évad vége aztán mindenkit ledöbbentett, amikor a készítők egy autóbalesettel kiírták őt a szériából – a Twitter közössége igazán kiakadt a döntésen. Stevens, bár élvezte a munkát, új lehetőségek miatt hagyta ott a Downton Abbey-t. 

Dan Stevens
Dan Stevens a Downton Abbey-ben, mint Matthew Crawley. Forrás: Northfoto

Következő két munkája thriller volt: A Sírok közöttben Liam Neesonnel és David Harbourrel (Stranger Things) szerepelt, a The Guest-ben pedig mint exkatona állított be a Peterson család házához és azt állította, hogy jó barátja volt a fiuknak, aki egy akció közben esett el. Miután a család befogadja a fiatal férfit, véletlen balesetek sora veszi kezdetét – innentől már spoileres lenne, ha leírnánk az eseményeket. A szereppel felkerült Hollywood térképére is, emellett sikerként könyvelte el, hogy nemcsak félelmetes de vicces filmet is sikerült alkotniuk. És valóban, sorra érkeztek a felkérések az álomgyárból, feltűnt például az Éjszaka a múzeumban harmadik részében, mint Sir Lancelot, a Travolta-féle Criminal Activities-ben, és főszerepet játszott a The Ticketben.

Aki eddig nem ismerte, az 2017-ben megjegyezte Dan Stevens nevét – az arcát mondjuk nem – , ugyanis Emma Watson Belle-je mellé castingolták a Disney élőszereplős A Szépség és a Szörnyetegében. Stevens a forgatás során végig egy speciális motion capture öltözetet viselt, mely segítségével a felvételek végeztével a készítők CGI-technikával varázsolták rá a színészre a Szörnyeteg alakját. Így aztán dupla kihívás lehetett Emma Watsonnak komoly és szerelmes arcot vágni, amikor a szürke vattacukorra hasonlító Stevensre nézett, utóbbinak pedig szintén nem lehetett könnyű egy ilyen jelmezben jó alakítást nyújtani. Szerencsére mindkettejük hozta a formáját.

Amikor pedig nem Szörnyeteg volt, akkor Dan Stevens a Légió sorozatban brillírozott, mely egy Marvel-képregényadaptáció volt, mégsem ismerték elegen. A három évadot megért széria az X-menek világával párhuzamos univerzumban játszódik, és Stevens alakította benne David Hallert, akit kiskorában skizofréniával diagnosztizáltak. Pszichiátriáról pszichiátriára küldözgették orvosai, és közben felmerült, hogy több lehet a gond nála, mint egy mentális betegség – valószínűleg mutáns géneket hordoz. 

Az ember, aki feltalálta a karácsonyt című fantasy-drámában Charles Dickens írót személyesítette meg, a koronavírustól beárnyékolt 2020-as évben pedig az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című filmben játszott – ez az alkotás az emlékeimben összeolvadt a karanténnal és a lezárásokkal. A vígjáték musical, még ha nem is mondható az év legjobb filmjének, képes volt kicsit jobb kedvre deríteni azokban a szürke hónapokban, és ehhez nagyban hozzájárult Stevens és karaktere, Alexander Lemtov (jó persze, Will Ferrell és Rachel McAdams is jók voltak).

Tavaly egy német rendezésű sci-fiben tűnt fel, mely az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) címet kapta, és ahol egy humanoid robotot alakít, akit arra terveztek, hogy tulajdonosát boldoggá tegye. Egy tudós (Maren Eggert) jelentkezik a különleges kísérletre, és összeköltözik Tommal, hogy kiderüljön, működik-e a találmány. Dan Stevens legutóbb megjelent munkája pedig az idén májusban debütált politikai témájú minisorozat, a Gaslit, melynek főszerepét Julia Roberts játssza. A széria a Watergate-botrányt dolgozza fel az „elfeledett karakterek” és a feledés homályába merült történetszálak oldaláról, Stevens alakítja benne John Deant, a Fehér Ház egykori jogi képviselőjét.

A színészet mellett hangját nem csak éneklésre használja, egyebek mellett több mint harminc hangoskönyvön dolgozott már, és sok rajzfilm szinkronlistáján feltűnt már a Dan Stevens név. Ilyen volt a The Prince, a királyi családot kifigurázó animációs sorozat, a Kipo és a csodálatos szörnyek kora, a Central Park, vagy A tengeri fenevad.

27 éves korában vette el feleségül Susie-t, a dél-afrikai jazzénekesnőt, akivel három gyermeket vállaltak az évek során. Bár egyre nagyobb sikereket ér el a vásznakon, még sokszor furcsának találja a rivaldafényt, és egy interjúban is azt nyilatkozta, hogy

Sokkol, amikor felismernek az utcán.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
Forrás: ITT, ITT, ITT