Barion Pixel 22 éves az X-Men – A kívülállók: döcögős casting nehezítette meg annak idején a film elkészítését – Coloré

22 éves az X-Men – A kívülállók: döcögős casting nehezítette meg annak idején a film elkészítését

2022. 07. 14.

Huszonkét évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be Amerikában az X-Men – A kívülállók című filmet, amely világszerte meghozta a kedvet a szuperhőstörténetekhez: a mű a képregény-megfilmesítési dömping első darabja. Cikkünkben olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amelyek nem csak a történetszál keményvonalas rajongói, hanem a „laikus” nézők (különösen a Hugh Jackman-fanok számára) is érdekesek lehetnek.

X-men: A kívülállók – A történet dióhéjban

Kevés izgalmasabb dolog van a világon, mint amikor valóság egy kifacsart szeletét láthatjuk viszont a mozivásznon. Az X-Men filmek alapötlete is egy igen egyszerű gondolaton alapszik: bizonyos genetikai mutációk hatására úgynevezett mutánsok élnek a „normális” emberek között. Vannak, akik gondolatolvasók, mások tárgyakat tudnak mozgatni, megint mások úgy hajlítják meg a fémet, akárcsak az erősebb apukák a még felfújt úszógumit a strandon. 

X-men, A kívülállók, Magneto, Sir Ian McKellen
Sir Ian McKellen figurája, Magneto képes manipulálni a fémet és a mágneses tereketKép forrása: Northfoto

Mivel az emberek nem ismerik őket, leggyakrabban félelemmel reagálnak a jelenlétükre, ez okozza az alapvető feszültséget a mutánsok és az emberek között. A konfliktust a mutánsok is eltérő módon kezelik: Magneto (Sir Ian McKellen) háborúra uszítja sorstársait, míg X professzor, azaz Charles Xaviér (Sir Patrick Stewart) egy X-Men nevű csapatot verbuvál, amely minden erejével azon van, hogy megakadályozza a harmadik világháború létrejöttét az emberek és a mutánsok között. 

1. Nem könnyedén, de végül összeállt az álomcsapat 

Az ezredforduló során még nem mindenki volt oda a képregények megfilmesítésének ötletéért, így például Bryan Singer sem, aki az ign.com e témában írt cikke szerint három alkalommal is visszautasította az X-Men – A kívülállók című film rendezésének lehetőségét. Singert végül az győzte meg, hogy egyrészt beleolvasott Stan Lee, Jack Kirby és Steve Ditko eredetijébe, másrészt a mutánsok kapcsán eddig kiaknázatlan lehetőséget látott meg arra, hogy a hátrányos megkülönböztetés témáját másképp ragadja meg.

Singer nem akármilyen szereplőgárdát válogatott össze, ám viszonylag rögösnek nevezhető az álomcsapathoz vezető út. A kezdetek kezdetén mindössze egyetlen figura, az X professzort megformáló Sir Patrick Stewart személye volt bizonyos, aki azonnal elfogadta a felkínált lehetőséget.

X-men, A kívülállók, Charles Xaviér, Sir Patrick Stewart
Az összes szereplő közül Stewart részvétele volt az egyedüli, amely már a kezdetek kezdetén biztos voltKép forrása: Northfoto

A döcögős indulás után Sir Ian McKellen is csatlakozott a szereplőgárdához, róla viszont a szerződéskötés után kiderült, hogy lehetőséget kapott Gandalf megformálására is A Gyűrűk Ura első részében, amit a két film közti ütemezési problémák miatt első körben vissza is utasított. Szerencsére Singer rugalmas volt: miután McKellen elmondta neki, hogy szívesen bekapcsolódna Középfölde hírhedt történetszálába, úgy alakította a forgatás ütemezését, hogy a színész elkezdhesse A Gyűrűk Ura munkálatait. 

Ez is érdekelhet:

A galaxis legjobb pilótáját nem tudnánk elképzelni máshogy, mint Harrison Ford alakításában, és a Gyűrűk Ura Gandalfja is csak Sir Ian McKellenhez passzol a fejünkben – de mi lett volna, ha szerepeikbe más színészek lépnek? Összeállításunk ITT érhető el.

Érdekes módon Wolverine, azaz a Farkas vagy Rozsomák karakterét, Hugh Jackmant találták meg a legkésőbb a képregény megfilmesítői: Singer eredetileg Russel Crowe-t kérte fel a szerepre, aki végül nem vállalta el azt. A Marvel Magyarország cikke szerint rajta kívül olyan hírességek nevei is terítékre kerültek, mint Mel Gibson, Jean-Claude Van Damme, a szintén A Gyűrűk Urában főszerepet játszó Viggo Mortensen vagy a Mátrix sztárja, Keanu Reeves. A szerepet végül Dougray Scott kapta meg, de ő a Mission Impossible II. forgatásán őt ért baleset miatt végül lemondott róla, s csak ezután merült fel – mintegy végső mentsvárként – Hugh Jackman neve, akit az első favorit Crowe javasolt a rendezőnek. Jackmannek nem volt könnyű dolga, hiszen így a forgatások megkezdése előtt mindössze három hónapja volt arra, hogy formába lendüljön. Ez (Istennek hála) maradéktalanul sikerült is neki, így innentől eggyé vált a neve a Logannel, a Farkassal. 

2. Logan jellegzetes üvöltése egy hideg zuhany eredménye

A szövevényes casting után Jackman minden erejével azon volt, hogy megfelelően belehelyezkedjen a szerepbe, s ennek érdekében igen komoly rutint iktatott be a mindennapjaiba: általában hajnalban kelt, s a kemény edzés végeztével (amelynek a Farkas izmait köszönhetjük) hideg zuhanyt vett, hogy ezzel szellemüljön át Logenné. 

X-men, A Kezdetek, Hugh Jackman
Jackman hidegzuhany-rituáléja egy szerencsés véletlen következményeKép forrása: Northfoto

A hideg zuhany, mint az „átalakulás rutinja” egy véletlen következménye: Jackmannek egy bizonyos reggel melegvíz nélkül kellett tisztálkodnia, s a hidegtől való meglepetésében felkiáltott, ám mivel nem akarta felébreszteni a szomszédban alvó feleségét, el kellett fojtania üvöltését. Az esetre visszagondolva Jackman végül arra jutott, hogy pont Logan karakteréhez illik ez az eset: „Borzasztóan feldühített a hideg zuhany, s erről eszembe jutott, hogy Logan karaktere is pont olyan, mintha állandóan hideg zuhanyra kényszerítenék: konstansan dühös, de ezt gyakran elfojtja. Így indult a hidegzuhany-rutin.” 

3. Jackman az első forgatási napon a teljes stáb előtt leégette magát 

A casting miatti kapkodás több fronton is érződött a forgatás megkezdésekor, így például Jackman felkészültsége sem volt a toppon. A színész 2013-ban osztott meg egy némileg megalázó történetet a rajongókkal, amelyet a Rolling Stone közölt le nem sokkal később: Jackman eleinte nem volt tisztában azzal, hogy a rozsomák egy létező állat, ezért a rozsomákok helyett a farkasok viselkedését tanulmányozta, hogy azok jellegzetes mozgásait belevigye a játszott karakterbe. Végül a rendező világosította fel, hogy egyrészt a rozsomák egy külön faj, másrészt semmi szükség arra, hogy Jackman négykézláb masírozzon a teljes stáb előtt, akár egy farkas, mivel a wolverine, azaz rozsomák megnevezés csak egy metafora Logan viselkedésére. 

4. Az X-Menek képregénybeli kék-arany ruháját végül leszavazták a film alkotói

Stan Lee és Chris Claremont eredeti történetében az X-Men csapat minden tagja egy kék-arany kezeslábas bőrruhában védelmezi a mutánsok és az emberek közti békét. A film készítői ugyanakkor nem találták elég jónak a filmhez készült prototípusokat, így végül elvetették azokat – a törzsgyökeres MCU rajongók nagy felháborodására.

X-men, A kívülállók,
Eredetileg így nézett ki Wolverine ruhájaKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Jackman egyébként a 2013-as The Wolverine (Farkas) történetében került legközelebb ahhoz, hogy a karakter eredeti hacukáját magára öltse: a ScreenCrush oldal szerint a film egy jelenetében Logan ebben az öltözékben ad át egy aktatáskát valakinek, ezt viszont később törölték, így soha nem láthattuk Hugh Jackmant a képregényekből ismert jellegzetes, kék-arany öltözékben. 

5. James Marsdennek speciális cipőt kellett hordania, hogy magasabbnak tűnjön Jackmannél

Szintúgy a képregények előtt való tisztelgés jele, hogy a Küklopszot játszó James Marsdennek platformos cipőt kellett hordania a forgatások alatt, hogy magasabb legyen a Farkasnál, ugyanis az eredeti történetben Logan karaktere alacsony, mokány férfi, míg Küklopsz jóval magasabb nála. A rajongók persze értékelték a készítők igyekezetét, hiszen az ördög az ilyesfajta apró részletekben rejlik. 

X-men, A kívülállók,
A Küklopszot megformáló James Marsden platformos cipőt hordott a forgatás alatt a szerep kedvéértKép forrása: Northfoto

6. Mystique sminkjének elkészítése kilenc órát vett igénybe

A legelső filmben az átváltozóművész Mystique karakterét Rebecca Romijn játszotta el. A Marvel Magyarország már említett cikke, s az amerikai fanoldalak egyöntetű véleménye szerint a modellből színésznővé avanzsált művész jellegzetes, pikkelyszerű, kék sminkje több mint száz, egyedi tervezésű protézisből állt, melyek testének hatvan százalékát lefedték, s a procedúra nagyjából kilenc órát vett igénybe

X Men, A Kezdetek, Mystique
Míg Jennifer Lawrence ki nem állhatta, addig elődje, Rebecca Romijn kifejezetten élvezte a smink elkészítésének procedúrájátKép forrása: Northfoto

Míg a később a szerepet átvevő Jennifer Lawrence gyűlölte a hosszadalmas máveletet, addig elődje, Rebecca élvezetesnek találta azt: „Nem volt tréfadolog, hiszen, ha reggel 9-kor kezdtem, akkor éjfélkor már ott kellett lennem a helyszínen, hogy felhelyezzék rám a pikkelyeket. A forgatás vége felé ezt már lefaragtuk hét órára, de akkor is, óriási erőfeszítéseket igényelt a dolog. Korán rájöttem, hogy engem nem is a színészkedésért fizetnek, hanem a smink felrakásáért. Ennek ellenére jó élményként maradt meg bennem a procedúra” – nyilatkozta a film húszéves évfordulója apropóján a modell. 

7. A két Sir valójában nem tudott sakkozni

Az X-Men filmek legkedvesebb jelenetei, amikor az egyébként régi barátságot ápoló Sir Ian McKellen és Sir Patrick Stewart karakterei sakkoznak. Igen ám, csakhogy míg a professzor és Magneto a fantáziavilágban valóban kiváló hozzáértői a játéknak, addig az első film forgatásakor kisült, hogy sem McKellen, sem Stewart nem tud sakkozni. 

„A jelenet megkezdése előtt Sir Ian odasúgta Bryannek, hogy nem tud sakkozni, erre Patrick elkezdett kuncogni és bevallotta, hogy ő sem. Bryan persze forgatta a szemét, és azt mondta: nem hiszen el, hogy két olyan színészt alkalmaztam, akik nem tudnak játszani. Ez is csak Hollywoodban történhet meg” – mesélte az ominózus pillanatról egy stábtag később. Végül a rendező leszerződtetett egy profi sakkozót, aki megtanította őket az alapokra, de az is előfordult, hogy a játék közben inkább csak az arcukat mutatja a kamera, így megkerülve a problémát. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITTITTITTITTITTITTITT, ITT