Barion Pixel 40 éves lett Tom Hiddleston – 5 kedvenc szerepünk tőle – Coloré

40 éves lett Tom Hiddleston – 5 kedvenc szerepünk tőle

2021. 02. 09.

Bár a nagyvilág a Bosszúállók gonoszaként fedezte fel, Tom Hiddleston sokkal több egy egyszerű képregényfilm-hősnél.

goldenglobes
Forrás: YouTube

Tom Hiddleston Londonban született, egyedüli fiúként egy háromgyermekes családba. Már fiatalon érdekelni kezdte őt a színészet, ezért a Cambridge-i Egyetem elvégzése után a Royal Academy of Dramatic Art-on folytatta tanulmányait. Karrierje kezdetén olyan darabokban láthatták a West End-en, mint a Shakespeare-féle Cymbeline, vagy Csehov Ivanovja, előbbiért Olivier-díjjal jutalmazták. Első filmes szerepe a 2007-es brit Unrelated c. dráma volt, azonban a nagy áttörést, a hollywood-i és világhírnevet a 2011-es év hozta el számára.

Loki, a skandináv isten

Tom Hiddleston
Forrás: Northfoto

A Marvel Filmuniverzumot 2008-ban kezdte el építeni Kevin Feige és rendezőtársai, az első film a Vasember volt, és sorban követték ezt a későbbi főbb szereplőkről szóló önálló alkotások. E logika alapján jelent meg aztán az Amerika kapitány: Az első bosszúálló és a Thor is. Utóbbi a skandináv mitológia híres isteneit vonultatta fel, megjelent benne Odin és Freyja is, és persze a bajkeverő Loki is. Utóbbi szerepét kapta meg Hiddleston a 2011-es alkotásban, ahol a család fekete bárányaként tűnt fel.

2012-ben aztán megjelent a Bosszúállók, első alkalommal egyesítve egy csapatnyi hőst, és persze, hogy Tom Hiddleston Loki lett a főgonosz, akivel meg kellett küzdeniük. Ahogy teltek az évek, és jöttek az újabb Marvel-mozik, ő is fel-feltűnt bennük, és lett az a negatív karakter, akit nem lehetett utálni. A legutolsó részben, a Végjátékban kicsit babráltak az idővel, így a fekete báránynak sikerült meglépnie a fogságból – hogy aztán saját sorozatot kapjon a Disney+-on. Ez idén debütált volna, ám a járvány miatt valószínűleg csak jövő májusban láthatják a rajongók.

Adam, a vámpír

Archival Filmstills
Forrás: Northfoto

2013-ban a Hallhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive) című romantikus vámpírfilmben szerepelt, ahol meghagyta „lokis” hosszú haját, és Tilda Swinton oldalán láthatta őt a közönség. Adam hiába volt ott minden híres zenész karrierjénél a történelemben, mégis megtörtté és kiábrándulttá vált. A film egy pontján újra találkozik szerelmével, Eve-vel (micsoda beszélő nevek, Ádám és Éva!), de nem lesz sokáig békés az élete, mert megjelenik a nő bajkeverő húga is, aki a párral ellentétben nem akar nyugalomban élni.

Thomas, a baronet

Crimson Peak
Forrás: IMDB

Guillermo del Toro Bíborhegy c. gótikus horrorjában ezt a szerepet eredetileg Benedict Cumberbatchnak szánták, de ő kiszállt a forgatásból, így kapta meg Tom. Thomas, a brit nemes elviszi szíve választottját, Edith-et (Mia Wasikowska) abba a romos kastélyba, ahol ő és nővére felnőttek, és amely egy vörösagyag-bánya tetejére épült. A roskadozó, vészjósló épület nem sok jóval kecsegtet, egyre-másra derülnek ki sötét titkai. Hiddlestonnak jól állnak az ehhez hasonló hősszerelmes, régebbi korokba helyezett karakterek, ezen felül pedig újra láthattuk őt hosszú, sötét fürtöket ölteni.

Hank Williams

2016 I Saw The Light Movie Set
Forrás: Northfoto

Láttam a fényt (I Saw The Light) címmel készült életrajzi film a 29 éves korában, 1953-ban elhunyt country énekesről, Hank Williamsről, akit ugyancsak Tom Hiddleston alakított. Feleségét pedig a szintén Marvel Univerzumos Elizabeth Olsen (az Olsen-ikrek húga) játszotta el. Nemcsak énektudását csillogtatta meg benne, hanem egy erős déli akcentust is sikerült magáévá tennie a forgatások idejére.

Jonathan, az éjszakai főnök

Night Manager
Forrás: IMDB

Az Éjszakai szolgálat című bűnügyi thriller minisorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-ot kapott 2016-ban. A korábban a katonaságnál szolgáló Jonathant játszotta, aki egy luxusszálloda igazgatójaként dolgozik, és aki akaratán kívül illegális fegyverüzletekről szerez tudomást, és a Hugh Laurie alakította csempész útjába keveredik.