70 éves az írek kedvenc akcióhőse, Liam Neeson

2022. 06. 07.

Volt már Jedi mester és zsidók megmentője is, mémmé vált, ahogyan lánya elrablójával tárgyal telefonon az Elrabolvában – születésnapi portrénk következik Liam Neesonről.

Amikor megkap egy forgatókönyvet, egy egyszerű tesztnek veti alá azért, hogy megnézze, vajon működhet-e a sztori számára, mesélte a Den of Geek-nek. “Ha eljutok az ötödik oldalra, és arra gondolok, hogy ó, fel kell tennem a vízforralót egy csésze teához, az nem jó jel.”

Az északír Ballymenában született katolikus szülők harmadik gyermekeként Liam Neeson, aki egy helyi pap után kapta keresztnevét. Három lánytestvérével vallásos nevelést kaptak, ő maga is rendszeresen ministrált a helyi felekezet miséin.

liam neeson
Forrás: Northfoto

Szeretjük azt gondolni, hogy aki színészi pályára adja a fejét, annak valószínűleg már kiskorában ez volt az álma és lépcsőfokról lépcsőfokra el is érte a célját. De tudjuk, hogy ez azért nem így van, Neeson sem készült óvodás korától fogva a színpadra és a kamerák elé. Helyette kilencévesen a plébánia lelkészének felhívására csatlakozott egy amatőr bokszklubhoz. Az atya egy kézikönyvvel és egy pár rongyos bokszkesztyűvel tanította meg őket, hogyan kell jobbhorgot ütni, “majd hat évre rá– ezt nagyon-nagyon büszkén mondom – vezetésével klubunkból Írország egyik legjobb klubja lett” – nyilatkozta egyszer a színész. “Nagyon kedves barátokra tettem szert, és még mindig vannak barátaim a bokszévekből.” Bevallotta azt is, hogy gyerekként komolyan elgondolkozott azon, hogy profi sportoló legyen, ezt indokolta az is, hogy tizenévesen Észak-Írország ifjúsági bajnoka volt. “Van egy fényképem Muhammad Aliról, amit 12 évesen vágtam ki, amin ő amatőr bokszoló volt, és emlékszem, hogy azt gondoltam: Istenem, Ali 12 éves volt akkor, én is 12 éves vagyok. Lehetnék én is ugyanilyen.” Azonban 16 évesen egy meccsen agyrázkódást kapott, és az élmény olyan rosszul érintette, hogy abbahagyta a sportot.

Az egyetemet Belfastban kezdte, de nem kötötte le, amit tanult, így otthagyta a sulit és dolgozni kezdett. Volt targoncakezelő a Guinness-gyárban (vérbeli írként hol máshol), és sofőr is, majd csatlakozott a Lyric Players’ Theatre-hez. Néhány évre rá az Abbey Theater tagja lett, 1976 és 80 között játszott a dublini színház színpadán, ahol legemlékezetesebb szerepe Lennie-é volt John Steibeck Egerek és emberek című drámájában. Itt szúrta ki a filmrendező John Boorman, és munkát ajánlott neki – így kapta meg első filmes lehetőségét az Excaliburban.

Londonba költözése után elkezdték megtalálni kisebb tévés és mozifilmes szerepek, például Jeremy Irons és Robert De Niro oldalán is játszhatott A misszióban. “Kevés szövegem volt, de annál szebb halálom” – mondta karakteréről Neeson. Amikor beválogatták a Miami Vice-ba, mint egy IRA terroristát, fontolóra vette, hogy Amerikába költözzön és kipróbálja magát Hollywoodban is – így is tett, 1987-ben főszerepben láthatta őt a moziközönség A gyanúsított című thrillerben. Az áttörést, ahogy mondani szokták, egy szuperhősfilmnek köszönhette, noha a zsáner említésekor aligha van, aki a Darkmanre gondol. A Sam Raimi (Pókember 1-3, Gonosz halott-franchise, Doctor Strange az Őrület Multiverzumában, Óz a nagy és hatalmas) rendezte mozi a Universal Studios harmincas években forgatott horrorjai előtti tisztelgés, melyben a tudós Peyton Westlake-t jól annyiban hagyja egy kegyetlen maffiózó, Robert Durat (Larry Drake), miután Westlake ügyvéd barátnője (Frances McDormand) keresztbe tesz egy fejlesztőjének. Miután égési sérüléseinek kezelése kudarcot vall, Westlake emberfeletti képességeket fejleszt ki, amelyeknek az a nem kívánt mellékhatása, hogy mentálisan instabillá, pszichotikussá válik. A bosszúban elmerülve elhatározza, hogy levadássza azokat, akik elcsúfították. 

Darkman Moviestills
A Darkman főhőseként elcsúfították az arcát. Forrás: Northfoto

Bár a szakma és a közönség is elismerően szólt alakításáról, Neeson visszatért a színpadra, csak épp a Broadwayn, az Anna Christie nevű darabban. 

Legemlékezetesebb szerepe alighanem a rendezőgéniusz Steven Spielberg igaz történeten alapuló holokauszt-drámájához, a Schindler listájához kötődik. A több, mint ezer zsidó életét megmentő német gyártulajdonos eljátszásához több kilót kellett volna felszednie Neesonnak, de a hízókúra sikertelen volt. Szerencsére ez nem érdekelte az Akadémiát, mert 12 Oscar-díjra jelölték a produkciót, melyből hetet váltott aranyszoborra – sajnos Neeson nem kapta meg a legjobb férfi főszerepért járó elismerést, de ez mit sem vont le abból, hogy szupersztár lett. A színész egy interjúban elárulta, hogy bár maga Spielberg választotta ki Oskar szerepére, nem érezte magát méltónak rá. Később pedig egy ír talkshowban így nyilatkozott róla:

“Szerintem ez egy csodálatos film, Steven igazán rendkívülit készített. De egyáltalán nem vagyok elégedett a teljesítményemmel. Mert nem látok benne senkit. Csak magamat, Liam Neesont, tudod? Steven nagyon-nagyon aprólékosan irányított, megmondta, mikor dohányozhatok, mikor vegyek levegőt. Emlékszem, hogy azt mondtam: „Nem bírom. Nem vagyok báb”. Szóval nagyon sok jelenet van, amikről látom, hogy Steven pontosan megmutatta, hogyan tartsam a cigarettát, mikor kell levegőt venni, és mikor nézzek ide és mikor oda. Nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, pedig szerintem a film mesteri.”

A dráma után eljátszotta Rob Roy MacGregort, egy 18. századi skót klánfőnök szerepét egy romantikus filmben, majd megkapta Jean Valjean szerepét A nyomorultak 1998-as változatában. A kilencvenes évek végén George Lucas újabb Star Wars-mozik  készítésére adta a fejét, melyet az eredeti filmek előzménytrilógiájának szánt. Neeson nagyon izgatott lett a hír hallatán, és nagyon szeretett volna egy szerepet a franchise-ban. Végül az Anakin Skywalkert felfedező Qui-Gon Jinn Jedi mestert játszhatta el a Baljós árnyakban, noha a karakter castingja során más nevek is felmerültek – többek között Tom Hanks, aki Lucas jó barátjával, Spielberggel forgatott már nem egyszer, Morgan Freeman, Kurt Russell és Kyle MacLachlan neve is. Sokszor mondjuk ezt, de visszatekintve tényleg Neeson volt a legjobb választás a szerepre, noha csak egy film erejéig játszhatta őt a vásznon, később pedig animációs sorozatokban adta a hangját a karakternek. Ugyan a nemrégiben debütált Obi-Wan-sorozatban nem vette fel újra a fénykardot, egy közelgő Disney +-os animációs szériában újra ő fogja majd szinkronizálni Qui-Gont.

'star Wars Episode I: The Phantom Menace' Movie Stills
Qui-Gon Jinn-ként Ewan McGregor oldalán a Csillagok háborúja I. Baljós árnyakban. Forrás: Northfoto

A családközpontú színész egyébként tett róla, hogy akkor az kétévés Micheál nevű fiának is emlékezetes legyen a forgatás, ugyanis elvitte őt a helyszínre, hogy találkozhasson a sztárokkal. Ha már család: Neeson 1994-ben vette feleségül Natasha Richardson színésznőt (Apád-anyád idejöjjön, Vadócka, Álmomban már láttalak), akit a Nell forgatásán ismert meg, és akitől két fia (Micheál és Daniel) születtek. Tizenöt év után tragédia szakította félbe boldogságukat, Richardson ugyanis egy kanadai síelés alkalmával balesetet szenvedett és napokkal később életét vesztette fejsérülése következtében. Visszanézve a történtekre szomorú párhuzam ez Neeson Igazából szerelem-beli szerepével, melyben egy özvegy édesapát alakított 2003-ban.

liam neeson natasha richardson
Natasha Richardson és Liam Neeson 2008-ban egy londoni filmfesztiválon. Forrás: Northfoto

Sosem feledkezett el ír gyökereiről, ez az általa vállalt filmszerepekben is visszaköszönt, hiszen zseniálisat alakított a Scorsese-féle New York bandáiban Vallonként, Michael Collins szerepében 1996-ban, mostanában pedig a Derry Girls című sorozatban láthatjuk.

Christopher Nolan rendező a kétezres évek közepén kérte fel, hogy szerepeljen a Batman: Kezdődik!-ben, amire habozás nélkül mondott igent, így lett Bruce Wayne (Christian Bale) mestere a képregényfilmben. Nem sokkal később újabb ikonikus szerep találta meg, Bryan Mills ex-FBI-ügynököt három ízben is eljátszhatta az Elrabolva-mozikban, ahol első részben elhangzott, a túszejtőnek intézett mondatai popkulturális örökséggé váltak:

Nem tudom ki maga és azt sem mit akar. Ha váltságdíjat akar, elmondom, hogy nincs pénzem, de rendelkezem olyan különleges képességekkel, amelyeket pályám során tökélyre fejlesztettem. Amelyek miatt a magafajták rémálma vagyok. Ha most elengedik a lányomat, máris végeztünk. Nem fogom keresni, nem üldözöm magát. De ha nem… meg fogom keresni, meg fogom találni, és meg fogom ölni!”

Bevallása szerint nem volt tudatos, de ezzel a filmmel indította be akcióhősi karrierjét, hiszen az ezt követő években számtalan hasonló műfajú felkérésre mondott igent. Ezek közé tartozott az Ismeretlen férfi, a Sírok között, a Non-Stop, a The Commuter, a Dermesztő hajsza, a Becsületes tolvaj, vagy épp Az oltalmazó is, legutóbbi mozija pedig a Sötét múlt (Blacklight) épp idén jelent meg. Utóbbi népszerűsítése alatt Liam Neeson azt nyilatkozta, hogy hamarosan felhagy az ilyen jellegű produkciókkal, hiszen tudja, hogy a közönség nem hülye, látják, mennyi idős.

Reméljük, más műfajban azért viszontláthatjuk őt, boldog születésnapot neki!