Barion Pixel Vecsei H. Miklós Semmelweis Ignácként menti meg az anyákat idén ősszel – Coloré

Vecsei H. Miklós Semmelweis Ignácként menti meg az anyákat idén ősszel

2023. 04. 18.

A Junior Prima-díjas színész ezúttal Semmelweis bőrébe bújik, a romantikus történelmi dráma idén ősszel érkezik a mozikba – most pedig megérkezett az első teaser is.

1847, Bécs. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis Ignác egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Íme, az első képkockák a romantikus, történelmi drámából:

A 2023 őszén mozikba kerülő filmben a korabeli Bécset Budapest testesíti meg, címszereplője a Vígszínházban ismertté vált Vecsei H. Miklós. Rendezője Koltai Lajos (Sorstalanság), a főbb szerepekben pedig olyan színészek tűnnek majd fel, mint Gálffi László, Elek Ferenc, Nagy Katica, Kovács Tamás, Virga Tímea, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla vagy Csapó Attila. A Semmelweis producere Lajos Tamás és Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója pedig Kovács Zoltán. 

A rendező hangsúlyozta: “A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

Borítókép forrása: Szupermodern Filmstúdió