Barion Pixel Sammy Gravano Az utolsó maffiózóban: „Megerőszakoltuk a társadalmat, minden formában” – Coloré

Sammy Gravano Az utolsó maffiózóban: „Megerőszakoltuk a társadalmat, minden formában”

2022. 08. 14.

Egy szívesség itt, egy behajtás ott. Fenyegetés, lekenyerezés, lábtörés és gyilkosság. Az olasz maffia amerikai történetének egyik legjelentősebb figurája, Sammy Gravano „a bika”, a róla készült dokumentumfilmben, nagyrészt fapofával vezeti be a nézőt a vadnyugat-szerű gengsztervilág berkeibe, s az általa elkövetett 19 gyilkosság történetébe, amelyért (zsíros vádalku fejében) mindössze 5 évet kapott.

Sammy Gravano és a maffia

„Folyamatosan megerőszakoltuk a társadalmat, minden formában” – hangzik el a Disney+ Igazság és hazugság: Az utolsó maffiózó című dokumentumfilm egyik legerősebb mondata a főszereplő, Sammy „a bika” Gravano szájából, egy archív felvételről. 

Sammy Gravano
A 77 éves Sammy Gravano ma is a cosa nostra híveKép forrása: YouTube

Nehezen lehetne az olasz-amerikai maffia egyik legmagasabb rangú emberénél ütősebben összefoglalni a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek maffiózótársadalmának lényegét, a Disney+ mégis kísérletet tett rá egy közel kétórás dokumentumfilm formájában, az eredmény pedig egy sokszínű, többfaktorú történet lett, amely szerencsére mellőzi a pszichológiai feloldozást, s inkább az elkövetett bűncselekményekre, s a maffiózók filozófiájára koncentrál. 

A bika megszületése és bukása

A filmben szereplő extagok kevés dologban értettek egyet, egyvalamiben viszont igen: senki nem születik maffiózónak. Ahogy azt a Nagyfiúk című filmben egészen pontosan ábrázolták: nem (csak) a saját személyiség, hanem a kikerülhetetlen közeg határozta meg, beszippant-e valakit a maffiózó életforma, vagy sem, s így történt ez az ifjú Sammy Gravanoval is. 

Gravano Brooklyban nőtt fel, szicíliai szülők gyermekeként. Mivel tanulási nehézségekkel küzdött, (diszlexiás volt, ám ezt akkor még nem ismerték) kiközösítették az osztályközösségből, s inkább az utcán keresett barátokat. A sors furcsa fintora, hogy pont így hívta fel magára a maffia figyelmét: irgalmatlan verekedésbe keveredett, amikor vissza akarta szerezni ellopott biciklijét, s végül a közelben kávézó maffiavezérek vetettek véget a bunyónak. Az egyikük nevezte el Sammy-t bikának (mivel úgy törtetett előre, mint a felbőszült állat), s innentől lényegében nem volt megállás: Sammy „a bika” a maffiavezérek szolgálatába állt. 

Eleinte apró-cseprő ügyeket intézett nekik (például újságot vett, vagy kipucolta a cipőjüket), majd korával együtt érkeztek a komolyabb feladatok is: „egy behajtás itt, egy eltört láb ott”. „Munkája” gyilkosságokban csúcsosodott ki: a későbbi maffiavezér, John Gotti ellen megkötött vádalkuban 19 gyilkosságot ismert be 1991-ben. Sammy – saját elmondása szerint – szenvedélyesen hitt a maffiában, s annak főbb elveiben: a lojalitásban, a testvériségben és a tisztességben, ám fordult a kocka, amikor meghallgatta azokat a felvételeket, amelyeken az FBI által lehallgatott Gotti szidja őt. 

Keresztapa és a valóság

A készítők, Kim Powers író és Dave Hoffman rendező szerencsére nem (a Netflix által) végletekig elcsépelt sémához ragaszkodnak a film során: nincsenek nagy pszichológiai elemzések, felesleges körök és magyarázatok, amelyekkel felmentenék Sammy Gravanót cselekedetei alól, s érdekes módon a 77 éves főhős sem teszi meg ezt, akárcsak a – maffiaügyek után – drogterjesztésben érdekelt lánya és fia. 

Az igazság és hazugság: Az utolsó maffiózó című történet bevezeti a nézőt az olasz maffiózók egyedülálló kultúrájába és filozófiájába, nem mellesleg akut látleletet ad arról, hogyan próbálják igazolni cselekedeteiket saját maguk és környezetük számára a volt bérgyilkosok, akik börtön helyett szabadlábon élik világukat Amerikában. 

Ez is érdekelhet: Szicília, szekták és sorozatgyilkosok – ezeket a Netflix sorozatokat várjuk idén legjobban

Bár a legnépszerűbb streaming szolgáltató próbálkozik a filmkészítéssel is, a Netflix a sorozatok terén volt inkább mindig nyerő. 2022 hátralévő részében sem lesz belőlük hiány, mi ezeket várjuk a legjobban.

Borítókép forrása: YouTube