Barion Pixel Nemi erőszak, elnyomás, abúzus: Pamela Anderson dokumentumfilmje fájdalmas vallomás arról, hogyan használja ki, majd hajítja el a média a gyönyörű nőket – Coloré

Nemi erőszak, elnyomás, abúzus: Pamela Anderson dokumentumfilmje fájdalmas vallomás arról, hogyan használja ki, majd hajítja el a média a gyönyörű nőket

2023. 02. 02.

„Nem tartom magam áldozatnak. Belementem őrült helyzetekbe és túléltem” – hangzik a Pamela Andersonról készült dokumentumfilm (hivatalosan Pamela közelről) utolsó mondata, s a második óra végére mi magunk sem tudjuk, hogy (szülei helyett, 55 éves kora ellenére) féltsük-e ezt a világszerte ismert, szexszimbólumként kezelt, romantikus naivát vagy merjünk reménykedni a pozitív végkifejletben.

Szexszimbólum. Ha megkérdezzük a férfi ismerőseinket, egészen biztosan ez az első szó, amelyre Pamela Anderson neve hallatán asszociálnak, s nem is kárhoztatjuk őket ezért. Az egykori Playmate valóban mindent kitett az asztalra – már ami a testét illeti –, a lelkét viszont most, 55 éves korában mutatta meg először a nagyközönség előtt, mert hát (lássuk be), van hova leásni: molesztálás, nemi erőszak, elnyomás és fizikai abúzus kísérték az útját a csillagokig, s onnan a pokolba. 

„Néha azt sem tudom, életben vagyok-e még”

– vezeti fel a róla készült dokumentumfilmet Pamela Anderson, a világ egyik legszebb nője, a Baywatch sorozat CJ-je. Nem kell pszichológusnak lennünk ahhoz, hogy azonnal leessen a tantusz: komoly lelki deficit áll a hátterében annak, ha valaki ezzel a mondattal vág neki egy róla szóló alkotásnak. Nem is járunk messze a valóságtól. 

Pamela Anderson
A szexszimbólumként emlegetett Pamela Anderson. Kép forrása: Northfoto

Már az első negyedórában kiderül, miért jelentett egy huszonéves lánynak feloldozást az aktfotózás: gyermekkorában molesztálta a dadusa, 12 évesen pedig megerőszakolta egy 25 éves férfi. A kihasználtság, a szégyen és a testképzavar megkeserítették – jobban mondva megkeserítik – az életét: a világ legszebb nője ugyanis sosem volt elégedett magával. Ahogy tehát elkezdtek kattogni a vakuk, feloldódott benne a teste iránti színtiszta utálat. A média nagy örömére. 

Pamela Anderson és az első, virális szex videó

Anderson pályája nagyjából kimerült a vidéken „magamutogatásnak” titulált aktfotózásokban, s a Baywatch-ban, ám azt kevésbé lehetett eddig tudni, hogy naivitása, munkabírása, esetleg tehetségtelensége okozta-e a vesztét. A dokumentumfilmből világosan kiderül, hogy pályáját első férje, Tommy Lee törte ketté, amikor féltékenysége miatt napi szinten megjelent a forgatásokon, abuzálta az ott dolgozókat, s egyszer a sztár öltözőjét is szétverte. Megromlott kapcsolatuk egyértelműen a házukból eltulajdonított szexvideónak tulajdonítható: Anderson és Lee „sextape”-je volt a világon az első olyan házi videó, amelyet az IEG közzétett az interneten, s virális tartalommá vált. 

Pamela Anderson
Pamela Anderson és első férje, Tommy Lee. Kép forrása: Northfoto

Ezek után nem meglepő, ha az elvált Anderson (a biztonságot keresve) igyekezett lehorgonyozni valaki mellett, ám próbálkozásai rendre csütörtököt mondtak: összesen öt alkalommal ment férjhez, ám mindegyik kapcsolata zátonyra futott – elmondása szerint azért, mert senki iránt nem érzett olyan elsöprő szerelmet, mint fiai édesapja iránt. Ám sosem adta fel, hiszen szerinte a szerelemhez bátorságra van szükség. Meg egy csipetnyi őrültség sem árt. (Első férjével négy nap ismeretség után kötöttek házasságot Cancúnban.) 

Anderson életét olyan üvöltő red flagek kísérik, amelyek kapcsán nehéz elvonatkoztatni attól a kérdéstől, vajon vannak-e áldozat típusú emberek, mert a dokumentumfilmet végig nézve – felnőtt nő ide vagy oda – ő nagyon is annak tűnik. Egy gyönyörű tüneménynek, akit újra és újra kihasználtak a férfiak, a média, s tulajdonképpen mindenki, akit egy kicsit is beengedett az életébe. Közel önmagához. 

Pamela közelről (Pamela, a love story) című dokumentumfilm január 31-től tekinthető meg a Netflix streaming-szolgáltató kínálatában. 

Borítókép forrása: Northfoto