Barion Pixel Náray Tamás új novelláskötete a korokon átívelő anyai bölcsesség krónikája – Coloré

Náray Tamás új novelláskötete a korokon átívelő anyai bölcsesség krónikája

2022. 07. 24.

Náray Tamás egy 21. századi polihisztor: amihez hozzáér, az arannyá változik a kezei között. Tamást divattervezőként ismerte meg az ország apraja-nagyja: az RTL Klub Szombat esti láz című műsorban elképesztő kreációk kerültek ki a kezei közül, azonban azóta bebizonyította: nem csak a divattervezés, hanem a festészet, sütés és leginkább az írás területén is megállja a helyét.

A krónikák szerint Náray Tamás a fent említett időszakban, pszichológusa tanácsára kezdte el írni önéletrajzi ihletésű műveit, amelynek kezdetben csupán az önreflexió volt a célja. A Forbes Life havilap vele készített riportja szerint Farkasházy Réka volt az, aki, miután elolvasta az első száz oldalt a könyvből, beajánlotta azt férjének, a Libri kiadói csoport igazgatójának, Sárközy Bencének. Így indult Náray regényíró pályafutása 2014-ben Az utolsó reggel Párizsban című kötettel, amelyben egyes szám harmadik személyben, Dárnay Dávid sorsán keresztül ismerkedünk meg Náray gyermek- és fiatal felnőttkorával. 

Náray Tamás, Anyám szerint
Náray legújabb kötete nemrég elvesztett édesanyjának állít méltó emléketKép forrása: a szerző saját fotója

Anyám szerint

Ugyan Náray korábbi két önéletrajzi ihletésű könyvében már egyértelművé vált, mennyire fontos szerepet töltenek be en bloc a nők az életében, egyetlen szereplőt senki nem tudott lesöpörni az abszolút első helyről, ez pedig Náray Tamás édesanyja. Náray az Anyám szerint című kötetben eltörölhetetlen emléket állít élete egyik legfontosabb szereplőjének, aki, szinte mindegyik történetben fel-felbukkan, mint az életbölcsességek kifogyhatatlan tárháza. 

A pörgős, olykor keserédes történetek kitörölhetetlen nyomot hagynak az ember lelkében, hiszen Náray úgy mesél, ahogy kortársai közül igen kevesen: a sodró lendület azonnal berántja az olvasót a mély vízbe, s nem ereszti, csaknem háromszázötven oldalon keresztül. 

Náray, a termékeny író

Az író (szerencsére) ugyanolyan termékenyen ontja magából a könyveket, mint anno a ruhákat: első kötetét 2017-ben egy fikciós alkotás, a Zarah követte, amely végül három kötetben csúcsosodott ki: 2018-ban jelent meg a Zarah öröksége, egy évvel később pedig a Zarah álma: a kötetek a zsidó származású Zarah Winter és családja életét követik végig különböző történelmi korokon és földrajzi helyszíneken át. 

Bizonyítandó e cikk első (tétel)mondatát, Náray 2020-ban megint csak új területen kezdte el bontogatni a szárnyait, méghozzá a konyhában: ebből született a Kedvenc francia süteményeim című kötet, amelyet ’21-ben a Kedvenc spanyol süteményeim (Náray évek óta Barcelonában él), idén pedig a Zarah Winter kedvenc süteményei című alkotás követett. A receptes könyvek között 2021-ben még volt ideje egy folytatásra is: ekkor dobták piacra a Volt egyszer egy varrodámcímű könyvét, amely Az utolsó reggel Párizsban következő fázisa, s így jutunk el idén júniusig, amikor a polcokra került az Anyám szerint

Náray Tamás Anyám szerint című kötete azonnal a sikerlisták élére került, nem véletlenül. A művész újra és újra bebizonyítja, hogy egyedi látásmódja nem csak a divattervezés, festészet, sütés területein érvényesül: kötetei arra nevelnek, ami ritkaságnak számít a magyar közéletben, ez pedig a nagybetűs élet. 

Ez is érdekelhet:
A Borikönyv nem egy szokványos portré az elcsépelt fekete-fehér, szigorú kronológiai sorrendet követő formátumban, de ez persze nem is csoda. Tóth Júlia Éva és Péterfy Bori vibrálóan színes alkotása az énekes-, színésznő életének egy-egy jelenetébe enged betekintést, s a kötet által kicsit közelebb kerülhetünk ahhoz, vajon miből lett a cserebogár, azaz hogyan született meg „a Bori-fenomén”.

Borítókép forrása: A szerző saját fotója