Az utazó macska krónikája – Egy megható könyv nem csak macskakedvelőknek

2022. 07. 31.

Hiro Arikawa nemzetközi bestsellere, Az utazó macska krónikája jóval több, mint egy cica és gazdája közös utazásának története: egy szívfacsaró regény szeretetről, hűségről, életről és halálról.

Nagyon szeretek utazni, a macskákat pedig imádom, így nem is volt kérdés a könyvesboltban, hogy a kosaramba kerül Az utazó macska krónikája.

Az egyedülálló Szatoru megment egy balesetet szenvedett kóbormacskát, akit Nanának nevez el, és akivel ettől kezdve megosztja a lakását és az életét. Egy nap útra kelnek, de Nana nem biztos benne, hová tartanak. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani. De hamarosan kiderül: új gazdát keres kedvencének, amit Nana cseppet sem díjaz – mindent elkövet, hogy Szatoruval maradhasson.

Az Utazó macska krónikája
Kép forrása: Coloré

A történet egyáltalán nem vidám, ennek ellenére estenként, elalvás előtt, alig vártam, hogy beszálljak Szatoru és Nana mellé az autóba, és velük utazzam keresztül-kasul Japánon. Noha a regény hangulata melankolikus, mégis olyan földöntúli nyugalom árad a sorok közül, amit csak a keleti szerzők tudnak átadni az olvasónak.

Szaturu és Nana autózásával Hiro Arikawa nem egy szokványos utazásra invitál: egyúttal kirándulást teszünk Szatoru múltjába, megismerjük az élettörténetét, családját, gyerekkori macskáját és barátait. És nem utolsósorban bejárjuk Japánt: csodáljuk a tájat, Nanával együtt hallgatjuk a tenger morajlását, bámuljuk a Fudzsit és örülünk az út mellett nyíló virágoknak. Közben pedig borzasztó szomorúságot érzünk, mert nyilvánvaló, hogy nem lesz happy end. A nyomott hangulatot Nana humoros beszólásai hivatottak ellensúlyozni – hiszen egyes részekben az ő szemszögéből látjuk a történéseket –, de bevallom, ezeket a fejezeteket legtöbbször én nem találtam annyira viccesnek.  

Az utazó macska krónikája jóval több, mint egy megható történet a cica-gazdi barátságról – egy szívfacsaró regény szeretetről, hűségről, életről és halálról, ami arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk, s újra emlékezet arra, amit már eddig is tudtunk: nem az út számít, hanem akivel megteszed.

Ha szereted a japán szerzők műveit, ajánljuk

Murakami Haruki: A kormányzó halála

című könyvét.

A történet főhőse egy harmincas portréfestő, aki egy ismeretlen festményre bukkan a padláson: A kormányzó halála című kép aztán rejtélyes események láncolatát indítja el…