Barion Pixel Borikönyv: Péterfy Bori bebizonyította, hogy bérelt helye van a kultúra több színterén is – Coloré

Borikönyv: Péterfy Bori bebizonyította, hogy bérelt helye van a kultúra több színterén is

2022. 06. 14.

A Borikönyv nem egy szokványos portré az elcsépelt fekete-fehér, szigorú kronológiai sorrendet követő formátumban, de ez persze nem is csoda. Tóth Júlia Éva és Péterfy Bori vibrálóan színes alkotása az énekes-, színésznő életének egy-egy jelenetébe enged betekintést, s a kötet által kicsit közelebb kerülhetünk ahhoz, vajon miből lett a cserebogár, azaz hogyan született meg „a Bori-fenomén”.

„A Borikönyv – Jelenetek Péterfy Bori életéből című könyvben nem kap itt senki ételrecepteket, életmódtanácsokat és lapos igazságokat a kilencvenes évek Libellájának nagy túlélőjétől. Ez egy sokkal izgalmasabb mű, ahol a költészet színpadáról stage divingol a főhős a valóságba és vissza a színpadra” – írja ajánlójában a friss Libri irodalmi-díjas Bödőcs Tibor humorista, író, s ahogy gyakran, úgy most is velősen sikerült megfogalmaznia a történet lényegét. 

A Scolar Kiadó kötetből megismerhetjük Bori neves felmenőinek – Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Jékely Adrienne – rövid, ezáltal könnyen befogadható élettörténetét, s a családtagok személyes krónikáin keresztül ízelítőt kapunk Magyarország elmúlt száz évéből is: olvashatunk a II. világháború alatti, s utáni Erdélyről, a nem sok jóval kecsegtető kommunizmusról, s a Bori fiatalkorában már érzékelhetően a levegőben lógó rendszerváltásról. A rövid történeteket lépten-nyomon a családi albumból származó képek kísérik: a művésznő fotói kellemes elegyet alkotnak Stark Attila elképesztő illusztrációival. (Stark szokta egyébként a Péterfy Bori & Love Band albumait illusztrálni.)  

Péterfy Bori, Tóth Júlia Éva, Borikönyv
A kötetben Bori hangsúlyos terjedelemben értekezik fiatalkorárólKép forrása: A szerző saját fotója

Bori hangsúlyos terjedelemben értekezik a kötetben tinédzser koráról, mint egy interjúban mondta„Amikor az ember felnőttkorában elkezdi felfejteni a személyiségét és a traumáit, akkor próbálja összerakni, hogy mik vezettek bizonyos viselkedéseihez. Abban az időben kicsit magamra maradtam a családban, ami elég vad kamaszkort eredményezett. Szétfeszített a kalandvágy, feszegettem a felnőttség határait.” 

A tinédzserkori őrült szárnypróbálgatások szavatolják Bori felnőttkori sikereit, hiszen a kötetben aztán számottevő szerep jut Krétakör-beli színészi pályájának, élményeinek. A színészet mellett aztán hamar felsejlik a zene: az Amorf Ördögök után végleg kibújik a szög a zsákból, s megszületik a Péterfy Bori & Love Band, amely 2006 óta tartja a frontot, egyúttal magas színvonalat a hazai underground vonalon. 

„Bori a hazai könnyűzenei piac legszexibb énekesnője. Az egy dolog, hogy bitang jó csaj, de emellé rendkívül magával ragadó előadó. Énekesnő, színésznő, amit akartok. A lényeg, hogy ha ő a színpadon van, én nem tudom levenni a szemem róla. Imádom” – írja a kötet hátsó borítóján Ganxsta Zoli rapper. 

A zenei sikerek mellett Bori a kötet vége felé kitér az anyaság okozta általános dilemmákra: több ízben is értekezik a munka kontra család kérdéskörről, emellett ír arról is, hogyan változtatta meg az alkotói folyamatokat Doma érkezése. Péterfy Bori és Tóth Júlia Éva közös alkotása egy szabad nő krónikája, aki minden tényező mellett és ellenére azt csinálja, amiben a legjobb: újra és újra megvalósítja önmagát. 

Borítókép forrása: a szerző saját fotója