Barion Pixel Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat – Coloré

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat

2022. 05. 19.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj éves átadóját május 19-én este, ünnepélyes keretek között, két év után először végre élőben. Idén Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor vehette át a rangos elismerést.

A ma este tartott nagyszabású gálaest végén a Libri Irodalmi díjat Krasznahorkai László vehette át Herscht 07769 című kötetéért. „Arról kellene beszélnem, hogy ez a győzelem a kortárs irodalom győzelme egy olyan korban, amikor mindenki azt jósolta, hogy benne lerohad az irodalom, nem lesznek olvasók, hisz az kevesek kiváltsága lesz… Egy lerombolódott hídhoz értünk. Túloldalon van a nagy, fenséges irodalom. Képesek leszünk-e átjutni oda? Nem hiszem” – mondta a díj átvételekor Krasznahorkai. 

Libri Irodalmi Díjak
Kép forrása: Libri

Bödőcs Tibor duplázott: Mulat a manézs című politikai szatírájával az író 2018 után immár másodszor vehette át a Libri irodalmi közönségdíjat. Bödőcs idei döntős könyvéről Beck Zoltán a következőképp emlékezett meg: „Ez tehát az a regény, amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol midőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom. A tigris kiscica ugyan, de a bajszával érdemes vigyázni!”

Libri Irodalmi Dij
Kép forrása: Libri

2022 februárjában több mint kétszáz véleményvezér választotta ki 49 könyvkiadó százötven könyvéből azt a tízet, amelyek végül esélyesek voltak az elismerésekre. Az öttagú szakmai zsűrinek – Bálint AndrásBeck ZoltánFullajtár AndreaKárolyi Csaba és Szilágyi Zsófia – nem volt egyszerű dolga, hiszen kiváló írók közül kellett kimazsolázniuk, ki kerül be az idei keretbe, s végül ki lesz a Libri irodalmi díj nyertese. A közönség tagjai március 30-tól adhatták le szavazataikat kedvenc alkotásukra a Libri honlapján, mintegy hat héten keresztül. 2022-ben az alábbi könyvek fértek be a legjobbak közé:

  • Bartók Imre – Lovak a folyóban
  • Bödőcs Tibor – Mulat a manézs
  • Danyi Zoltán – A rózsákról
  • Gerlóczy Márton – Fikció 1. – A katlan
  • Keresztury Tibor – Hűlt helyem
  • Krasznahorkai László – Herscht 07769
  • Szvoren Edina – Mondatok a csodálkozásról
  • Tóth Krisztina – Bálnadal
  • Vonnák Diána – Látlak
  • Závada Péter – Gondoskodás

Az idei jelöltek közül többen is felbukkantak már a korábbi évek jelöltjei, díjazottjai között, így például Szvoren Edina, aki 2016-ban is a díj várományosa volt, 2019-ben pedig be is söpörte az elismerést. Krasznahorkai László 2017-ben is ott volt a legjobbak között, csakúgy, ahogy a búcsúszentlászlói humorista, Bödőcs Tibor, aki az Addig se iszik című alkotásával el is nyerte a közönségdíjat 2018-ban. 2022-ben a Bálnadal című verseskötetével került be a legjobbak közé Tóth Krisztina, aki két éve szintén döntős volt a Fehér farkas című novellakötetével. 

Libri Irodalmi Dij 2
A döntőbe jutott könyvekKép forrása: Libri

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2016-ban alapította meg a Libri irodalmi díjakat, amelyek az előző év legjobb szépirodalmi alkotásaiból kerülnek ki. Az esemény célja, hogy a szervezők felhívják a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásaira, s ezáltal kedvet hozzanak a művek elolvasásához.