Barion Pixel Náray Tamás új, történelmi családregényében (is) a tisztesség és erkölcs létjogosultságáról győzködi az olvasót – Coloré

Náray Tamás új, történelmi családregényében (is) a tisztesség és erkölcs létjogosultságáról győzködi az olvasót

2023. 04. 19.

Egymásnak feszülő politikai ellentétek és egy lengyel földbirtokos család sorsának kiszámíthatatlan alakulása szögezik le az olvasó figyelmét Náray Tamás új kötetében: megjelent a Barbara – A végzet.

„Aki kihívja maga ellen a sorsot, számíthat rá, hogy a sors elfogadja a kihívást” – írja a divattervezőként megismert, később íróvá avanzsált Náray Tamás legújabb, Barbara – A végzet című kötetében, amelynél semmi nem bizonyítja jobban, hogy olykor valóban az élet produkálja a legvalószínűtlenebb (s egyben a legizgalmasabb) forgatókönyvet. 

Barbara – A végzet: a történet dióhéjban 

Barbara Sobol története a 20. század lüktető, szinte percről percre változó politikai közegében játszódik: az első világháború olyan fájdalmas veszteségeket és sérelmeket hagy maga után, hogy hiába az észérvek, a férfiak uralta világ újra a pusztulás és öldöklés felé fordul. A címszereplő lengyel földbirtokos családja is e puskaporos forgatag kellős közepén találja magát, s egy kegyetlen sorsfordulatnak „köszönhetően” a kis közösség életben maradt tagjai válaszút elé kerülnek: vagy összekapaszkodnak a bajban, vagy elhervadnak a történelem mocskában. 

Amit Náray Tamásról és Barbaráról tudni lehet

Ezúttal az életből merítette könyvének forgatókönyvét Náray Tamás: a regényt Jerger Krisztina emlékének ajánlja, tekintettel arra, hogy a művészettörténész, s felmenői életének egy-egy vele megosztott története szolgált a regény cselekményének alapjául. 

Ennek hatására Náray ezúttal is a nőket – legyen az gyermek, lány vagy tapasztalt asszony – állítja története középpontjába, hogy az ő szemüvegükön keresztül elemezze azt, ami a történelemkönyvekből általánosságban kimaradt. (A kötet címszereplője, Barbara Sobol Jerger Krisztina édesanyja.)

Ó, a háború a férfiak játéka! Mégpedig a legostobább játékaik közül a legkedveltebb… Ha mi, anyák lennénk a tábornokok vagy a hadurak, lenne valaha is háború? Biztosra veheted, hogy sohasem. Annál mind jobban szeretnénk a fiainkat, gyermekeinket.

Náray ehhez hasonló, ékes monológjai házi áldásként is megállnák a helyüket, arról nem is beszélve, hogy igazságtartalmuk olyan érzelmi érettségről és intelligenciáról árulkodik, amit kevesen tudhatnak magukénak. Megmosolyogtató, hogy az író pikírt humora és ellentmondást nem tűrő jelleme is megbújik a sorok között, ez leggyakrabban az éles vitahelyzetek életszerű leírásában mutatkozik meg. 

Náray azonban nem kíméli az olvasót: érzékelhetően „kiszól” a mindenkori politikai vezetőknek, akiket erkölcsösségre és tisztességre int, vagy épp figyelmezteti őket azok hiányáról. Könyvében nem kertel és nem egyszerűsít: az emberi jellemmel kapcsolatban kérlelhetetlenül és felszabadítóan őszinte. Mindezt a rá jellemző (s tőle már valamelyest elvárt) intelligenciával. 

Barbara – A végzet című családregény igazi érzelmi hullámvasútra ülteti az olvasót, s nem ereszti, több mint ötszáz oldalon keresztül. Náray kérdései még napok után is fájdalmasan lüktetnek az ember lelkében, hiszen (végső soron) sem ő, sem mi nem tudjuk a választ a regényben feltett kérdésre: eleve elrendelt-e a sorsunk, vagy ha hallgatunk a megérzéseinkre, akkor lesz lehetőségünk választani? 

Náray Tamás Barbara – A végzet című kötete 2023 márciusában jelent meg a Libri Kiadó gondozásában, a regény folytatása (Barbara – A találkozás) idén ősszel várható.  

Náray Tamás eddigi, szépirodalmi kötetei:
– Az utolsó reggel Párizsban (2014)
– Volt egyszer egy varrodám (2021)
– Zarah (2017)
– Zarah öröksége (2018)
– Zarah álma (2019)
– Anyám szerint (2022)
– Barbara – A végzet (2023)

Borítókép forrása: A szerző saját fotója