Barion Pixel Fontos vagy nekem – a Netflix filmjét csak erős idegzetűeknek ajánljuk – Coloré

Fontos vagy nekem – a Netflix filmjét csak erős idegzetűeknek ajánljuk

2022. 03. 25.

Egyszerre nagyon izgalmas és végtelenül frusztráló a Fontos vagy nekem (I Care a Lot). A bűnügyi szatíra egy szélhámos gyám és egy orosz maffiózó harcát mutatja be, mi pedig nem tudjuk eldönteni, hogy a két szociopata közül melyiktől szabadulnánk meg előbb…

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az embereket mindig is izgatták a csalókról, szélhámosokról szóló történetek, amelyek közt most egy újabb gyöngyszemre bukkantunk. A Fontos vagy nekem ugyan nem vadonatúj produkció (2020 szeptemberében mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, a különféle streaming-szolgáltatók kínálatában pedig tavaly februárban jelent meg), de tökéletesen passzol a Netflixen mostanság igencsak felkapott szélhámosok (A Tinder-csaló, Az örökösnő álarca mögött stb.) sorába.

Fontos vagy nekem
Kép forrása: Netflix

Az állam által kirendelt gyámként tevékenykedő Marla Grayson (Rosamund Pike) kiszolgáltatott idős emberekre építi karrierjét: egy korrupt orvos és egy felületes bíró segítségével gazdag nyugdíjasokat kényszerít öregotthonba, hogy aztán lelkiismeret-furdalás nélkül megszabadítsa őket hátramaradt vagyonuktól. Büszke arra, hogy nem egy templomajtó, rögtön a film elején összegzi életfilozófiáját, miszerint a világon kétféle ember létezik: ragadozó és zsákmány, oroszlán és bárány – és ő pedig bizony oroszlán.

Tökéletesen játssza az oroszlán szerepét, amíg egyik prédájáról (Dianne Wiest) ki nem derül, hogy a néni nem más, mint egy hírhedt orosz maffiózó, Roman Lunyov (Peter Dinklage) anyja. Ezen a ponton a film átcsap egy nagyon izgalmas, ugyanakkor végtelenül frusztráló bűnügyi szatírába.

A két szociopata minden lehetséges eszközt bevet, hogy ő kerüljön ki győztesen a történetből, mi pedig nem tudjuk eldönteni, melyiküket kívánjuk előbb a pokolba. Hol a tévét akartuk kikapcsolni, hol a távirányítót hozzávágni a képernyőhöz, de a forgatókönyvíró-rendező J. Blakeson jó munkát végzett, mert végül nem bírtuk abbahagyni a filmet. A főszereplők is kitesznek magukért: zseniálisan alakítják az elvetemült bűnözőket, Rosamund Pike alakításáért Golden Globe-ot is kapott.

A teljes film ITT vagy ITT nézhető meg, az előzetes pedig itt: