Barion Pixel Megérkezett a Blokád hosszú előzetese – Pergő történelemcunaminak ígérkezik az Antall József életéről szóló alkotás – Coloré

Megérkezett a Blokád hosszú előzetese – Pergő történelemcunaminak ígérkezik az Antall József életéről szóló alkotás

2022. 10. 15.

Lendületes történetet sejtet Tősér Ádám új filmje, a Blokád, amelynek hosszú előzeteséből kiderül: Antall József pályafutása több, mint a történelem egy szelete – élete ugyanolyan fordulatokkal volt tele, mint nevezetes politikai pályafutása. A 95. Oscar-verseny legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett alkotás október 20-tól látható a mozikban.

1956 – 1990. A magyar történelem két meghatározó időpontjában játszódik a Blokád című politikai krimi, életrajzi film, amely Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó időszakába kalauzol el minket. 

Blokád – A történet dióhéjban

Blokád „zajosan pergő” eseményeit az épp operációból lábadozó Antall-miniszterelnök szemszögéből követhetjük végig, akinek demokráciáért a végletekig küzdő egyéniségét még a kórterem sötétsége sem tudja elhalványítani. 

Blokád
Az idősebb Antall József szerepében: Seress Zoltán. Kép forrása: Szvacsek Attila

Míg az 1956-os jeleneteket a szovjet elnyomás ellen kibontakozó forradalom szellemisége hatja át (amelyben egyébként Antall is szerepet vállalt), addig a ’90-es évek snittjeiben a taxisblokád által kiváltott káosz bontakozik ki a szemünk előtt1990-ben tüntetésbe kezdtek az Országháznál a taxisok drasztikus benzináramelés ellen, ám a demonstráció néhány nap múlva már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is elterjedt. A fejetlenséget kihasználva az ellenzék forradalomra buzdította a szovjet befolyás alól épp csak kikerülő magyar közvéleményt, a karhatalom pedig magára hagyta a népszerűtlen intézkedéseket meghozó, fiatal Antall-kormányt. Köbli Norbert író (a Félvilág és A játszma írója – a szerk.) történetében így kerül az egykori forradalmár a blokád másik oldalára: a parlamentbe. 

Az alkotókról

„Ezt a forgatókönyvet tényleg az élet írta. Sokaknak teljesen hihetetlen, hogy Antall József életében mennyi izgalom és fordulat volt. Az ő élettörténetét a történelem formálta, de a filmünk nem egy történelemóra, hanem egy valódi, izgalmas moziélmény” – nyilatkozta az alkotásról annak rendezője, Tősér Ádám.

A Blokád történelmileg olyan pontos és hiteles képet fest az eseményekről, ahol a politika háttértörténései mellett az érzelmek is helyet kapnak. A történelmet mindig emberek csinálják, filmünk betekintést ad, hogy ezek az emberek kik is voltak valójában

 – tette hozzá az alkotó.

Blokád
Az 1956-os események középpontjában ifj. Vidnyánszky Attilát láthatjuk. Kép forrása: Szvacsek Attila

Nemcsak a történet valóságtartalma, hanem az alkotásban szereplő színészgárda is igazán figyelemreméltó, hiszen olyan hazai nagyágyúk bukkannak fel az alkotásban, mint Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor és Végh Zsolt. Az alkotás producere, Lajos Tamás neve is ismerősen csenghet a moziba járóknak: Lajos volt az Apró mesékkreatív producere és forgatókönyvírója is. A film képi világáért Nagy András felelt, vágója Makk Lili, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A 95. Oscar-verseny legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett Blokád október 20-tól látható a magyar mozikban az InterCom forgalmazásában.  

Borítókép forrása: Szvacsek Attila