Barion Pixel 35 éves a Macskafogó – ezeket nem biztos, hogy tudtad róla – Coloré

35 éves a Macskafogó – ezeket nem biztos, hogy tudtad róla

2021. 10. 03.

Ternovszky Béla és Nepp József Macskafogója kiemelkedik a magyar rajzfilmek sorából, és nincs olyan ember itthon, aki ne ismerné. Szállóigévé vált mondatait, ikonikus jeleneteit már harmincöt éve emlegetjük.

A Filmarchiv.hu alapfilmként hivatkozik a Macskafogóra, és ezzel is nem is tudunk vitatkozni, hiszen már a megjelenése idején érezni lehetett, hogy valami nagyot sikerült alkotnia a rendezőcsapatnak. A különleges alkotás egyszerre tudott szórakoztatni és üzenni, miközben több műfaj jellegzetességeit ötvözte. Emlékezzünk csak, főleg a James Bond- és a Csillagok háborúja-szériákra vonatkozó utalásokkal van tele, de megtalálhatóak benne a vámpír-, a katasztrófa- és a kalandfilmek zsánerének jellegzetességei. Az egykori Pannónia Filmstúdióban készült Macskafogót sokan betéve tudjuk, így most olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amiket nem biztos, hogy mind ismertek.

Nem csak itthon szerették

A hazai kritikusok igencsak pikírtan írtak róla, a Filmvilág például lehúzta, de a rajongók nagyon szerették. Az animációs film igen nagy sikert aratott az egykori keleti blokk országaiban, a bolgárok, csehek és a Szovjetunió lakosai is szerették, és eljutott Hollandiába meg az USA-ba is, ahol Cat City néven vetítették. De nemcsak a címen módosítottak, hanem a karakterek nevein is, azért, hogy elkerüljenek minden utalást a szocialista országokra vonatkozóan, és jó pár dal újra lett hangszerelve. Így lett például Grabowskiból Gary Gumshoe.

A rajongók újították fel

Egy rajzfilm digitális felújítása nem kevés idővel, energiával és pénzzel jár, ezért is meglepő és közben szuper dolog, hogy a Macskafogó ilyen munkálataiba a rajongók fogtak bele. A munkát aztán a Nemzeti Filmarchívum fejezte be, a felújított változat vászonra is került, és 2018-ban telt ház fogadta az új köntöst kapott alkotást, amit aztán több mozi is műsorra tűzött.

A siker

Az 1986-os év legsikeresebb közönségfilmjének választották az animációs filmek kategóriájában, és még az Oscar-díj versenyfilmjeként is a Macskafogót küldték az USA-ba. A rendező Ternovszky Béla szerint azonban odakint azért csak VHS-en forgalmazhatták és nem jutott el a mozikba, mert a Disney nem biztos, hogy jó szemmel nézte volna a lehetséges konkurenciát. Erre a vélekedésre az adott okot, hogy Angliában például kilenc hétig volt a legnézettebb tíz film között a Macskafogó. Mindenesetre azért ott volt többek között a Los Angeles-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon is.

Számmisztika

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a tizenhármas szám – ami máshol balszerencse, itt épp ellenkezőleg – többször is megjelenik a film során. Grabowski Mickey egér tizenharmadik reinkarnációjának tartotta magát, a 13. számú kabin volt az övé, és a Rat Racer információs szolgálat munkatársaként a 13-as gombot nyomta meg, mikor a patkányok után eredtek. 

Az öröksége

Sörözőt is elneveztek Budapesten a rajzfilmről, továbbá a Novoplast jóvoltából társasjátékot, valamint képregényt is ihletett a sztori, utóbbit persze ne úgy képzeljük el, mint Pókember vagy Batman kalandjait. Sokkal inkább a filmen alapuló, annak kimerevített képkockáiból összeállított könyvről van szó, és készült ilyen változata a Vuknak és Mátyás király meséinek is. Azt viszont biztos tudjátok, hogy A sátán macskája címmel folytatás is született belőle 2007-ben. A rajzfilmben hallható Négy gengszter című dalt pedig a Cotton Club Singert is feldolgozta később, amivel igencsak nagy sikert értek el.