Barion Pixel 5 levendulamező, ha magad szednéd az illatos lila virágot – Coloré

5 levendulamező, ha magad szednéd az illatos lila virágot

2022. 06. 22.

Itt a nyár, nyílik a levendula, és jobb programot el sem tudnánk képzelni, mint felkerekedni és ellátogatni valamelyik hazai lila virágmezőre. Van, ahol nemcsak levendulát szedni és fotózkodni lehet, hanem különféle programokkal vagy éppen fesztivállal várják az érdeklődőket.

Gyerekkoromban ki nem állhattam a levendulaillatot. Leginkább akkor találkoztam vele, amikor kinyitottam a nagyszüleim ruhásszekrényét, s ahogy megcsapott a szárított levendulával vegyített naftalinszag, már menekültem is a helyszínről.

Aztán teltek-múltak az évek, és időközben megismertem – és megszerettem – az igazi, friss levendulavirág illatát, majd amikor nyár elején évről évre kezdték elárasztani a közösségi médiát a káprázatos levendulamezők fotói, akkor végérvényesen elhatároztam, hogy ezt a hullámzó lila virágtengert nekem egyszer az életben látnom kell.

levendulamező
Levendulamező Provence-ban. Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Néhány éve, június elején épp Franciaországban jártam, s bár több órányi autóútra voltam Provence-tól, úgy döntöttem, teszek egy kitérőt, és megnézem a világ leghíresebb levendulaföldjeit. Sajnos túl korán érkeztem: a virágzás a helyiek becslése szerint csak két-három héttel később kezdődött, így a mezőket csak erős jóindulattal lehetett halványlilának látni.

Most azonban nem kell Franciaországig utazni egy kis Provence-i hangulatért, hiszen ma már itthon is számos levendulamező látogatható, sőt, ha szeretnénk, akár szedhetünk is a sokoldalú virágból, amely dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben.

Mutatunk öt hazai lelőhelyet!

Kevély-Hegyi Levendulamező – Pilisborosjenő

A fővárosiak számára könnyen megközelíthető a pilisborosjenői Mesevölgy Óvodával szemben található mező, ahol egy nagy, ingyenes parkoló is van. A belépéshez látogatói jegy vagy aratótáska megvásárlása szükséges.

Időpont: 2022. június 18. – július 3. Bővebb információ és fotók a levendulamező Facebook-oldalán.

Régi Álom Levendula Napok – Pécel

Szintén közel van a budapestieknek Pécel, ahol – az esemény nevével ellentétben, nemcsak napok, hanem – egy egész hét szól a levenduláról. A rendezvény június 24-én kezdődik, majd 25-én, szombaton reggel nyitják a kreatív sarkot, itt többek közt mécsestartót, csokrot, illatzsákot, képkeretet készíthetnek a levendularajongók. A kézműveskedés, alkotás mellett kóstolni is lehet – természetesen levendulás finomságokat.

Időpont: 2022. június 24. – július 3. További információk itt.

Kőröshegyi Levendulás – Balatonföldvártól 2 km-re

Aki inkább a Balaton környékére menne levendulás kirándulásra, annak érdemes ellátogatnia a festői környezetben található Kőröshegyre, amely közel hét hektárnyi aratható levendulával várja a szüretelni vágyókat. Itt egész nyáron szívesen látják – kutyával együtt – a levendulaimádókat, felfedezőket, túrázókat, és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni növénnyel díszítenék otthonukat. A szüretelők több, különböző méretű aratótáskából választhatnak, melyekhez metszőollót is kínálnak. Ha csak nézelődnénk, látogatói jegyet is válthatunk.

Időpont: 2022. június 10-től augusztus 20-ig (Többféle levendula szedhető.) További információkért kattints ide.

Gárdonyi Levendula Kézműves Műhely – Gárdony

A levendulás kert Gárdony belterületén található, a központhoz közel, 600 tő francia levendulával. Mivel ez egy magánkert, a belépés előzetes jelentkezés alapján működik, üzenetben kell náluk jelentkezni. A helyszínen megvásárolható szedőzsákok és kosarak lesznek, amikbe szedhetőek az illatos virágok.

Időpont: 2022. június 24-25-26., július 1-2-3. További információk itt.

Levendula
A szürethez általában aratótáska vagy kosár vásárlása szükséges. Kép forrása: Pixabay

XVIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki a levendulatermesztés hazai fellegvárát, Tihanyt sem, amely több mint száz éves levendulás múltra tekint vissza. 1920-as évek közepén Bittera Gyula gyógynövényszakértő telepítette ide az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott tövekkel. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé.

A Levendula Hetek idén is számos programmal, túrával, kiállítással, élménnyel várja látogatóit. Nem érdemes kihagyni, mert az ízek, illatok, élmények fesztiválja idén is mindenki számára tartogat valamit. A virág kizárólag az előzetesen megvásárolt aratótáskába szedhető, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz stb.) használata nem megengedett. A „Szedd magad!” programon kívül a növény gyűjtése az új ültetvényen és az öreg levendulásban is tilos!

Időpont: 2022. június 18. – július 3.

Naptej, gyógyszer, metszőolló…

Bármelyik helyet is választjuk, ha van rá lehetőség, érdemes hétköznap menni, mert hétvégén nagy lehet a tömeg. Naptej, kalap, innivaló legyen a hátizsákban, és mivel az illatos levendula mágnesként vonzza a méheket és darazsakat, aki allergiás ezek csípésére, ne felejtse otthon a gyógyszerét! A növényeket nem szabad tépni, van, ahol erre külön fel is hívják a figyelmet, ezért érdemes saját metszőollóval készülni.

Ha további levendulamezőkre vagy kíváncsi, itt kedvedre válogathatsz.