Barion Pixel Egészséges levendula télen is? Így védheted meg a növényed – Coloré

Egészséges levendula télen is? Így védheted meg a növényed

2022. 11. 23.

Egészséges maradhat a kertedben lévő levendula télen is. Egy TikTok felhasználó most megmutatta, hogy mit kell tenned ezért.

Lehet, hogy nem is gondoltad, de a levendula télen külön gondoskodást igényel. Nyáron a melegben, a napon nagyon jól érzi magát, de a hidegben elszáradhat, ezért érdemes bevinned a lakásba tavaszig.

A levendula számos fajtája strapabíró, különösen az angol és francia hibrid fajták, amelyek a leginkább hidegtűrőek. Egy TikTok felhasználó megosztotta, hogyan lehet egészséges a levendula télen is: beköltöztetheted a hideg évszakban a házba – azonban ez nem feltétlenül olyan egyszerű művelet, mint amilyennek tűnik.

A cserepes növényeket könnyű bevinni a lakásba, hogy ott teleljenek át, de a levendula kiásása már nem ilyen megy ilyen könnyen, mivel a gyökerei a földben úgy helyezkednek el, hogy azt nem láthatjuk. A TikTok felhasználó és kertszakértő, Iris King azonban megmutatta, hogy nem lehetetlen feladat megvédeni ezeket a virágokat a megfagyástól.

A nagyon hideg teleken a levendulám mindig elhal, ezért úgy döntöttem, idén megpróbálom beköltöztetni

– mondja el a videójában King, majd be is mutatja, hogy késő ősszel hogyan lehet őket megmenteni a közelítő téltől.

Egészséges levendula télen?

Egy fém kislapát segítségével egy földlabdával szedi ki a földből a levendulát, ezután megtölt egy közepes méretű műanyag cserepet virágfölddel, majd óvatosan belehelyezi a növényt. Újabb adag földet tesz rá, aztán bőségesen meglocsolja. A virágot végül beköltözteti a lakásba. Hozzáteszi, hogy akár egy növénynevelő lámpa alá is helyezhetjük a bemenekített levendulákat.

Három hónappal később Iris King ismét bejelentkezett TikTokon a követőinek, amikor is beszámolt a növény állapotáról, ami gyönyörűen és egészségesen vészelte át a telet a lakásban. Elmondta azt is, hogy szerinte a levendulája nemcsak túlélte a hideg időt, hanem még nőtt is. Szép színes és élettel teli lett.

King azért nem tervezi cserépben tartani, ezt csak ideiglenes, téli megoldásnak tartja. Tavasszal azt tervezi, hogy visszaülteti a virágot a virágágyásba, mert kint az udvarban van az igazi helye.

levendula tél
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Express