Segítség, mém lettem!

A közösségi média elterjedésével egyidőben lettek népszerűek az úgynevezett mémek is. Ezek olyan képek, videók vagy rajzok, melyek többlettartalommal bírnak, adott esetben pár soros szöveggel kiegészítve lesznek még viccesebbek és egy-egy közös élményre, érzésre utalnak.

Egyik legnagyobb terjesztőfelületük a 9gag és a Reddit volt, de ma már mindenhol fellelhetőek, ki is léptek a virtuális térből, és megtalálhatjuk őket pólókon, bögréken, párnahuzatokon, sőt, tüntetések transzparensein is.

Napjaink részévé vált, hogy egymásnak küldözgetjük őket, és közösen nevetünk rajtuk. Mivel ennyire evidens a létezésük, elfelejtjük, hogy sokszor valódi, élő embereket ábrázoló képekről van szó, akiknek a legkevésbé volt célja “híressé” válni. A BuzzFeedVideo YouTube-csatorna “I Accidentally Became a Meme” vagyis “Véletlenül mém lett belőlem” című sorozata olyan személyekkel készít interjút, akikkel pont ez történt. Mi most hármuk történetét hoztuk nektek.

Hide The Pain Harold

Forrás: YouTube

Az egyik leghíresebb internetes arcról csak pár éve derült ki, hogy magyar! Arató András egy neves hazai villamosmérnök, édesapa és nagypapa, akit 2010-ben talált meg az akkor még létező iWiW-en egy stockfotós. Képeket készített róla, amik egy évvel később elkezdtek terjedni a neten, és egyedi arckifejezése miatt azokat arra utaló feliratokkal látták el, hogy mosolya mögött igazából fájdalom rejtőzik – ez természetesen alaptalan.

Azóta számos hazai médium készített vele interjút, szerepelt itthoni tévéműsorokban és videóklipekben, tartott TedX előadást is a kialakult helyzetről, és nem bánja a hirtelen jött hírnevet, mert mindenki kedvesen fordul hozzá.

Overly Attached Girlfriend

Forrás: YouTube

Az üveges szemekkel, kissé ijesztően a kamerába bámuló, mosolygó lány fotójáról mindenkinek a túlságosan ragaszkodó barátnő-típus ugrott be. 2012-ben az akkor 20 éves Laina Morris belefutott egy Justin Bieber-versenybe, ahová a Boyfriend c. dalhoz kellett egy paródiavideót készíteni. A lány nagy lelkesedéssel fel is vett egyet, aminek koncepciója a félelmetes, a párjára rátapadó, már-már pszichopata barátnő szemszöge volt.

Laina megosztotta a Facebook-oldalán is, ahol egyre csak gyűltek a kommentek, olyanoktól is, akiket nem is ismert. Másnap reggeltől kezdve temérdek üzenetet kapott ismerősöktől és idegenektől, és a neten mindenhol a saját arcába ütközött.

Innentől pedig nem volt megállás, a videó egyik mozzanatát kiemelve elkezdtek terjedni a mémek. Az Overly Attached Girlfriend-karakter megünnepelné a kapcsolat első hétfordulóját, a második randin gyerekekről beszél, és ott akar lenni a haveros programokon a barátjával.

Laina szerencsére jól kezelte és viccesnek találta a hirtelen jött ismertséget. Mi több, YouTube-csatornáját is elkezdte építeni, műsorvezetősködött és interjúkat is készített.

Bad Luck Brian

Forrás: YouTube

Egy kevésbé előnyös tablóképből indult az egész. Kyle Craven 2007-ben az iskolai fotózáson egy kötött mellényt viselt, lila hátteret kért a képhez, és a fotó elkészülte előtti pillanatokban túl sokat dörzsölte a szemét – így nem mondhatni, hogy a legjobb formáját mutatta. Amikor az igazgatónő meglátta a fotót, azt mondta, nem fogja beletenni az évkönyvbe, csináltasson egy újat. Kyle így is tett, előtte azonban beállította az eredetit Facebook-profilképnek.

2012-ben amikor már egyetemre járt egy éjszaka hangüzenetet kapott az egyik haverjától: “Nem annyira fontos, de híressé tettelek az interneten”. Először azt hitte, valami vicc, de nem is tévedhetett volna nagyobbat – két hét alatt az ő tablófotójával volt tele az internet, és egy lúzernek beállított karakter lett belőle, aki mindent elront és akivel a lehető legtöbb szerencsétlenség történik.

Kyle-t ezután elkezdték felismerni az utcán, fotózkodni akartak vele, pólókon és játékokon jelent meg az arca és reklámokat is elvállalt.

Bár a rajongók mindig azzal fordulnak hozzá, hogy mennyire sajnálják, hogy ez történt a fotójával, ő nem bánja, mert nincs valóságalapja a szövegeknek – sokszor nyert már szerencsejátékon és egyéb sorsolásokon.

Borítókép forrása: YouTube

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel