Barion Pixel Női DJ-k a keverőpult mögött – Coloré

Női DJ-k a keverőpult mögött

2021. 06. 01.

Az eredendően férfiak által uralt DJ szakma olyan gyöngyszemekkel lett gazdagabb az elmúlt években, mint Charlotte De Witte, Nervo, Alison Wonderland, így az erősebb nem egyeduralma megtört, elérkezett a női lemezlovasok hajnala. Mit jelent számukra a zenélés? Honnan inspirálódnak? Hogy állnak helyt a pult mögött? Összeállításunkból kiderül.

„Mindig valami újat keresek. Lehet azért, mert fura vagyok” – mondja a világ első női DJ-je, Annie Nightingale, a BBC egy róla készített, 2020-as összeállításában. Nightingale kerek ötven éve kezdte meg pályafutását a BBC Radio 1-en. Elmondása szerint a kezdet nem volt éppen könnyű: „A BBC nagyon formális intézmény volt. Nem klasszikus DJ-k álltak a keverőpult mögött, hanem komoly fickók, zakóban.” Az első próbálkozását udvariasan visszautasították. Aztán jött a Beatles. „Készítettem velük egy interjút, és teljesen odavoltak érte. Végül az ő csapatuk kereste fel a BBC-t, hogy ez a lány tehetséges, érdemes lenne foglalkoztatni. Nekik köszönhetően kerültem a szakmába” – emlékszik vissza a kezdetekre. 

7ea42e5e F7ea 4797 Ad09 8d36ce80ba21
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Alison Wonderland

Neki hála, ezzel megnyíltak az ajtók a női DJ-k előtt. A rá jellemző szenvedélyes újdonságkeresés jellemzi a Sydneyben született producer, Alison Wonderland munkásságát is. Az ausztrál lány gyermekkorában csellistaként bontogatta szárnyait, később egy indie rock bandában zenélt. Az „Alex”-nek is becézett lemezlovas profin ugrál a különböző műfajok – a future bass, hip-hop, trap, house – között. Mindezt úgy, hogy zenéjét egy megfoghatatlan, túlvilági hangzás jellemzi, ami az említett stílusok elegyéből fakad. Wonderland egy igazi energiabomba, fellépései felérnek egy kardió edzéssel. 

Run című debütáló albuma 2015 márciusában jelent meg, és meg sem állt Ausztrália hivatalos slágerlistájának, az ARIA Albums Chartnak a 6. helyéig, míg második albuma, az Awake, a Billboard magazin Top Dance / Electronic Albums első helyén debütált. 2020-ban pedig a DJ mag top 100 listán a 47. helyet szerezte meg. Sokatmondó, hogy a tavalyi listán a száz előadónak mindössze egytizede került ki a gyengébbik nem képviselői közül. 

Yamina

De mi is büszkélkedhetünk hasonló kvalitású lemezlovassal: a győri származású Illés Viktória, művésznevén Yamina, 2014-ben robbant be a magyar klubokba. 2016-ban megnyerte a NYDJAY by New Yorker nemzetközi DJ verseny budapesti elődöntőjét, majd március végén a bécsi finálén is tarolt. Utóbbi szereplése eseményekben gazdagra sikeredett: a fellépés előtt eltörte a lábát, így az orvosoknak könyörögve járó gipsz került a végtagjára, hogy részt vehessen a döntőn. A rendezvényt így a tőle megszokott bombasztikus erőbedobással ugrálta végig, fél lábon. A kezdeti sikereket nemsokára továbbiak követték: 2018-ban a Ballantine’s Music Awardson Az év mainstream DJ-jének választották. 

A rendkívül alázatos, rajongói felé őszinte érdeklődéssel forduló kisalföldi lány 2019-ben adta ki első saját zenéjét, Neon címmel, majd ezt követte az It’s me 2020-ban. Jelenleg az X-Faktorból ismert Tóth Andival dolgozik egy közös számon, amit izgatottan várunk. 

Nora En Pure

Nem ennyire pörgős vonalat képvisel a dél-afrikai származású svájci Nora En Pure, aki 2013-ban a Come With Me című kislemezével vívta ki magának a rajongók és pályatársai figyelmét és elismerését. Wonderlandhez hasonlóan ő sem az elektronikus zenével kezdte, gyermekkorában klasszikus zenehallgató volt, s belekóstolt a popba és a rockba is. Amikor a 2019-es Coachellán megkérdezték tőle, hogy származása milyen lenyomatot hagy a zenéjén, azt válaszolta, hogy az Afrikában tapasztalt természetközeliség nagy hatással van a munkásságára. Nora hetente új szettel (egyórás zenei blokkal) örvendezteti meg rajongóit, a Purified Radio jelenleg a 245. résznél tart. A DJ a 200. alkalommal a svájci Gstaad hegyei közül jelentkezett be, erről készült videós-zenés összeállítását már több mint 70 ezren látták a Youtube-on. 

4b9141d3 Ab81 4742 8d99 6fb14ec984ff
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Metzker Viktória

Kevésbé természetközeli stílus jellemzi hazánk másik női lemezlovasát, Metzker Viktóriát. Viki pályája kezdetén a szakma egyik nagyágyújától, Dj Juniortól leste el a zenélés alapjait. Fellépésein az elektro, house, edm, és dubstep stílusokat elegyíti. Számos szakmai elismerést tudhat már a háta mögött, legutóbb 2021-ben a The Rhythm Of The Nighttal nyert el az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele Fonogram díját. Itt olyan nevekkel szállt ringbe, mint a szintén Rádió 1-nél zenélő Nigel Stately, vagy az Ohnodyként ismert Hegyi Dóra. 

Munkássága során fontosnak tartja, hogy képben legyen a friss zenékkel, nyomon követi az aktualitásokat. 2015-ben a Glamour magazin vele készült interjújában azt nyilatkozta, szerinte egy teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő áll a DJ pult túloldalán: a minőség a legfontosabb. 

Nervo

Vikihez hasonlóan az ausztrál Nervo iker DJ páros is modellkedéssel kezdte karrierjét. Olivia (Liv) és Miriam (Mim) Nervo tizennyolc évesen kezdtek dalok írásába. 2008-ban leszerződtek a Razor Boy Music Publishinggal, ami igencsak kifizetődő lépésnek bizonyult, hiszen itt David Guettával karöltve hozták létre a később Grammy-díjas When Love Takes Over című számot. Olyan sztárokkal dolgoztak már együtt, mint Kelly Rowland, Britney Spears, Cheryl Col, vagy a szintén DJ Armin Van Buuren. 2010-ben Afrojackkel közösen alkották meg a The Way We See The World dalt, amit azóta is afféle himnuszukként használnak fellépéseik elején. A páros nem kizárólag zenét ír, szívesen énekelnek is: “Szeretjük a hangunkat belemixelni a dalokba, hogy felpörgessük a tömeget.” 2020-ban a Dj Mag Top 100 listáján a 20. helyet szerezték meg, a női előadók közül pedig ők az elsők a listán. 

37ba6d0a 42c4 4b99 A163 B218bc73c539
Kép forrása: Northfoto

Charlotte De Witte

A női lemezlovasokkal szemben támasztott negatív sztereotípiák miatt Raving George álnéven kezdte meg pályafutását a technóban utazó Charlotte De Witte 2013-ban. A belga lány saját techno kiadóját vezeti. Számtalanszor fellépett már az elektronikus zene legnagyobb fesztiváljának tartott Tomorrowlanden, ahol két éven keresztül házigazdaként látott vendégül szakmabelieket saját színpadán. A DJ szerint Belgium nagy hatással volt és van az elektronikus zene fejlődésére, számára szülővárosa, Ghent egy igazi zenei település. A Dj Mag Top 100 listáján 2020-ban a 32. helyet szerezte meg. A karantén alatt a Billboard zenei magazinnak azt nyilatkozta, hogy leginkább a fellépések hangulata, és a közönség hiányzik neki a legjobban. 

A lista persze nem teljes, hiszen számtalan feltörekvő tehetség igyekszik elnyerni a közönség szeretetét, a szakma elismerését. A bemutatott nők közös tulajdonsága, hogy elköteleződésük a zene iránt olyan kapcsolatot feltételez, mint az első szerelem: örök és megismételhetetlen. 

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix