Barion Pixel Ejtőernyős ugrás, teadélután, utazások világszerte – Ezek voltak II. Erzsébet királynő legemlékezetesebb tévés szereplései – Coloré

Ejtőernyős ugrás, teadélután, utazások világszerte – Ezek voltak II. Erzsébet királynő legemlékezetesebb tévés szereplései

2022. 09. 17.

II. Erzsébet királynőt megannyi színésznő eljátszotta már az évtizedek során, de maga az uralkodó is több alkalommal tűnt fel filmen vagy épp egy rövid tévészpotban.

1952. február hatodikától egészen 2022. szeptember nyolcadikáig II. Erzsébet királynő volt az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje. A milliók által szeretett királynő mintha egy letűnt kor jelképe is lett volna ebben a modern világban, hiszen egyre kevesebb monarchiát találunk ma már a Földön. Éppen ezért lehetett, hogy 70 évvel ezelőtti trónra kerülése után a modern monarchiát igyekezett képviselni megannyi döntésével, rendelkezésével és szokásával.

II. Erzsébet királynő alattvalói “otthonában”

A modernizációhoz többek között hozzátartozott az is, hogy 1957-ben már a tévében közvetítették karácsonyi beszédét. Erre azelőtt nem volt példa, ezt követően pedig minden évben ilyen módon üzent alattvalóinak az év legszebb ünnepén, akik most – a királynő személyén kívül – ezt a gesztust hiányolják leginkább. A Sandringham-házban lévő dolgozószobájából közvetített, közel hétperces szpotban az újdonsült királynő – ha hihetünk A korona című sorozatnak, nagy izgalmak közepette – köszöntötte a briteket, és kívánt boldog karácsonyt. “25 évvel ezelőtt a nagyapámé volt az első rádió által közvetített karácsonyi üzenet. A mai nap egy újabb mérföldkő, mivel a televízió lehetővé teszi sokatoknak, hogy otthonaitokban lássatok engem karácsony napján. Az én családom is sokszor összegyűlik, hogy közösen nézze a tévét, most is így tesznek éppen. “ – kezdte az akkor 31 éves Erzsébet. Attól kezdve mindig reflektált az év történéseire, országa és a családja életében bekövetkezett fordulópontokra, és fontos eseményekre.

A tíz évvel későbbi karácsonyi üzenet a technika fejlődésének köszönhetően már színes felvétel volt, 1960-tól kezdve pedig nem élőben közvetítették, hanem az ünnepeket megelőző napokban rögzítették a palotában. 1997-es ünnepi beszédében Diana haláláról is szót ejtett, amit elviselhetetlenül szomorú tragédiának írt le. Megemlítette mellette kissé örömtelibb hírként azt is, hogy abban az évben ünnepelték Fülöppel aranylakodalmukat. 2006 újabb mérföldkő volt a karácsonyi üzenetek történetében, ugyanis podcast formájában is elérhetővé és letölthetővé vált, míg 2012-ben, a londoni olimpia évében 3D-ben közvetítették II. Erzsébet ünnepi beszédét. Nem gondoltuk akkor, de az eddigi legszomorúbb üzenete, a férje elvesztésének évében készült tavalyi felvétel lett az utolsó is egyben.

Dokumentumfilmek a királyi családról

Ugyan egy királyi család a mai napig megközelíthetetlennek látszik az egyszerű nép számára, mára az internet és a közösségi média miatt kicsit közelebb kerültek hozzánk az előkelőségek. A múlt században viszont ez nem így volt, az alattvalók a brit uralkodócsalád életébe (főként utazásaiba) dokumentumfilmeken keresztül nyerhettek betekintést. II. Erzsébet élete során számos ilyen produkcióban szerepelt, ezek közül azokat emelnénk ki, amelyek a televíziózás korai éveiben készültek, ezért ritkaságnak számítottak.

Az 1951-es Royal Journey (A királyi út) BAFTA-díjat is nyert annak idején, és az ekkor még hercegi pár, Erzsébet és Fülöp öthetes észak-amerikai útjáról számolt be. 

Ausztrália első színes dokumentumfilmje Erzsébet első ottani útjáról készült 1954-ben és a The Queen in Australia (A királynő Ausztráliában) címet viselte. A filmet összesen tizenhat operatőrrel forgatták, megörökítve a főbb városokban tett látogatását két hónapos hivatalos látogatása során. A jelentősebb események közé tartozik a Királyi Haditengerészet SS Gothic hajójának megérkezése Sydney kikötőjébe, a királynő által megnyitott a 20. ausztrál parlament Canberrában, egy krikettmeccs Adelaide-ben, lóversenyek a Royal Randwickben és Flemingtonban, és tenisz Melbourne-ben.

A Royal Family (Királyi család) 1969-ben készült abból az alkalomból, hogy a királynő elsőszülött fiának, Károlynak (aki már III. Károly) ajándékozta a walesi herceg címet. Szerették volna elnyerni az ország szimpátiáját, ezért döntöttek a forgatás mellett. Ez volt az egyetlen év hetven éves uralkodása során, amikor elmaradt szokásos karácsonyi üzenete, mivel úgy érezte, elég médiafigyelemnek voltak kitéve abban az évben. A Royal Family forgatása 18 hónapot ölelt fel és a Windsorok mindennapjaiba nyerhetett betekintést a néző – egy darabig, ugyanis a királynő később betiltatta a produkciót, 1977 óta nem adhatta le brit csatorna, csak részletek lelhetőek fel belőle. Pedig ma is szívesen megnéznénk, ahogy a grilleznek és viccelődnek egymással a családtagok.

Royal Fam Youtube
Forrás: Youtube

A dokumentumfilmek sorát az egyik legfrissebbel zárjuk, a 2018-as The Coronation (A koronázás) ugyanis azért különleges, mert míg a legtöbb ilyen anyag a háttérből, “a falon megbúvó légy” módjára követte a királyi családot és a királynőt, ez a produkció megszólaltatta az érintettet. II. Erzsébet nem igazán adott szemtől szemben interjút egy sajtóorgánumnak sem, ezért számít ritkaságnak ez a film, amelyben ő maga mesélt királynővé válásának emlékeiről, élményeiről.

Amikor kicsit színésznő lett a királynőből

Magát II. Erzsébetet rengetegen alakították eddig a filmvásznon, Helen Mirrentől elkezdve Claire Foy-on át egészen Jeannette Charlesig. Mellettük azonban maga Lilibet is feltűnt a kamerák előtt, némiképp szerepet játszva, persze csak nagyon ritkán és jeles alkalmakkor adta be a derekát. A legemlékezetesebb a londoni olimpiára készült tévészpot volt, melyben a Daniel Craig alakította James Bond kísérte az uralkodót helikopteréhez, mellyel végigrepültek London felett. Nemcsak az utcákon hömpölygő tömeg, hanem Churchill szobra, a London Eye-ból kitekintő turisták, taxisok is integettek a királyi járműnek, mely aztán a London Stadium fölé ért, ahol a páros “kiugrott” és a gyepre érkezett brit zászló mintájú ejtőernyőikkel. 

A lenti videóban pedig azt láthatjuk, ahogy unokájával, Harry herceggel együtt népszerűsítette az utóbbi által alapított Invictus Games nevet viselő sporteseményt 2016-ban. A versenyeken részt vevő sportolók sérült katonák és veteránok, akiknek többféle sportágban szerveznek mérkőzéseket, mint például kerekesszékes kosárlabda, ülőröplabda, vagy beltéri evezés. A szpotban feltűnik az akkori amerikai elnöki pár is, Barack és Michelle Obama, akik szemmel láthatólag szintén kaphatóak voltak egy kis poénkodásra.

De a legszívmelengetőbb mégiscsak az a videó, melyet II. Erzsébet platinajubileumára készítettek, és amelyben a brit gyerekmesék népszerű figurájával, az esetlen Paddington medvével teázott. Nem is érdemes tovább magyarázni, ha még nem láttátok volna, nézzétek meg:

Borítókép forrása: Northfoto