Barion Pixel Gender nélkül: összevonja a férfi és női díjakat a Brit Awards – Coloré

Gender nélkül: összevonja a férfi és női díjakat a Brit Awards

2021. 12. 08.

Az 1977 óta létező Brit Awards zenei díjátadó szervezői bejelentették: jövő évtől egyesítik a férfi és női díjazottak kategóriáját, hogy nemtől függetlenül a legjobb előadót jutalmazhassák. A változást sürgető előadók üdvözölték a döntést, ám azóta felmerült a kérdés: emiatt vajon hátrányba kerülhetnek a női előadók a jövőben?

„A zene számomra mindig is az egységről és nem a megosztottságról szólt. Várom azt az időt, amikor a díjátadók tükrözni tudják azt a társadalmat, amelyben élünk. Mindenkit ünnepelnünk kellene, nemre, fajra, korra, képességekre, szexuális irányultságra és társadalmi helyzetre való tekintet nélkül” – fogalmazta meg a díjátadóval kapcsolatos kritikáját Sam Smith énekes egy korábbi, azóta törölt Instagram posztjában. Ugyan Smith Love Goes című albuma a brit slágerlisták második helyéig jutott, az énekes úgy vélte, nembináris művészként egyikben sem indulhat. 

Brit Awards 2019 Sam Smith
Sam Smith a 2019-es Brit Awards díjátadónKép forrása: Northfoto

A BBC cikke szerint nem Smith az első, aki ilyesfajta kritikával élt a díjazással szemben: korábban már Will Young is követelte a változtatást annak ürügyén, hogy a férfi és női megosztású, fekete-fehér rendszer kirekesztő a nembináris művészekkel szemben. Az említett zenészek 2019 óta folytatnak szélmalomharcot a Brit Awards szervezőivel, akik akkor megígérték, felülvizsgálják a régi szokást. 

Mégis előnyben lennének a férfiak?

Amikor az előadók először javasolták a nemi alapú díjazás eltörlésének ötletét, többen is hangot adtak abbéli aggályaiknak, miszerint az új rendszer háttérbe szoríthatja a női előadókat. Ezt viszont – egyelőre – megcáfolják azok a zenei díjátadók, amelyek már ezt a fajta díjazást alkalmazzák. Az MTV Video Music Awards szervezői 2017-ben vezették be a „legjobb művész” elnevezésű kategóriát, amelynek díját azóta többször kapta meg női művész (például Camila Cabello, Ariana Grande, Lady Gaga), mint férfi (Ed Sheeran, Justin Bieber). A Grammy díjátadón 2012-ben törölték el a nemi alapú felosztást, helyette a legjobb pop-, country- és R&B énekesek szerezhetik meg a díjakat. Az eltelt, csaknem tíz évben pedig egyenlően oszlott el a férfi és női jutalmazottak aránya, így eszerint nincs ok az aggodalomra.

2018 Mtv Video Music Awards Ariana Grande, győztes
A győztes Ariana Grande a 2018-as MTV Video Music AwardsonKép forrása: Northfoto

Gennaro Castaldo, a Brit Awardsot irányító BPI nevű szervezet sajtósa úgy nyilatkozott, ha az új rendszer valóban a férfi előadókat részesítené előnyben, az rávilágítana azokra a problémákra, amelyekkel az iparnak sürgősen foglalkoznia kell. „A status quo fenntartása hosszú távon nem változtat a dolgokon. A nők és a különböző hátterű művészek valódi egyenlőségének elérése érdekében ez a döntés mindenképp pozitív hatású, hiszen, ha jobban belegondolunk, miért ne lehetne egymás ellenfele Adele és Ed Sheeran?” – tette fel a kérdést mondandója végén. 

Egyéb újítások a horizonton

A nemi megkülönböztetés elhagyása mellett új változtatások is várhatók a Brit Awardson. 2022. február 8-tól újra bevezetik a műfaj alapú díjazást, amelyre hely- és időhiány miatt 2006 óta nem volt példa: a legjobb pop, rock, dance és rap műfajú dalokat a rajongók szavazatai alapján ítélik majd oda a szakma legjobbjainak. Ez elvileg egy másik problémát is megold majd: a díjakról eddig a zeneiparban dolgozó bennfentesek szavazatai döntöttek, akiket többször megvádoltak azzal, hogy korábbi ismeretségek és pénzügyi juttatások miatt nem a (ténylegesen) legjobb előadónak ítélték oda az elismeréseket.  

Borítókép forrása: Northfoto
Forrás: BBC.com