Barion Pixel A 90-es évek gyerekdalai – Minden, amiről azt hitted, hogy elfelejtetted – Coloré

A 90-es évek gyerekdalai – Minden, amiről azt hitted, hogy elfelejtetted

2024. 03. 24.

A 90-es évek gyerekdalai úttörők voltak, mert ekkoriban nagy divat lett a gyerekeknek énekelni, és több ismert együttes és énekes is átnyergelt a felnőtteknek szóló dalokról. Az alábbi gyűjtéssel olyan emlékeket hívunk elő az agyatokból, amiknek létezéséről talán el is feledkeztetek!

A 90-es évek gyerekdalai esetében mindenképpen meg kell említenünk Halász Juditot, akinek a hangja a hetvenes évektől kezdve hozzátartozik a gyerekek életéhez. Ez olyannyira így van, hogy bevallom, bőven húsz felett voltam, amikor kiderült számomra, hogy Halász Judit valójában színésznő. Első lemeze, a Kép a tükörben 1973-ban jelent meg, és azóta is a legismertebb énekesnő, aki gyerekdalokat ad elő.

Állócsillagként tündököl az égen a Kaláka együttes is. Tagjai elsősorban felnőtteknek zenélnek, de 1985-ben Pelikán című albummal a gyerekek szívét is elnyerték. Gryllus Vilmos ezután az Égből pottyant mesék dalnokaként tűnt fel a kilencvenes években, és azóta sem telik el farsang nélküle és a Maszkabál nélkül – még nálunk, Angliában sem. A Kalákáról és a gyerekdalokról ebben az interjúban beszélgettem vele.

A 90-es évek gyerekdalai

A két állócsillag mellett ebben az évtizedben számos olyan előadó volt, aki már korábban is énekelt, ám nem mindenki gyerekdalokkal kezdte a pályafutását!

100 Folk Celsius

Az 1976-ban alakult együttes bár felnőtteknek írt nótákkal kezdett, végül a valódi ismertséget a gyerekdalok hozták meg számukra. Ennek oka valamelyest érthetetlen, hiszen countrymuzsikát játszottak, méghozzá kiválóan, de úgy tűnik, hogy a gyerekek jobban kaphatóak voltak erre a nem mindennapi stílusra. Első két lemezük, az 1982-ben megjelent 100 Folk Celsius, és az ezt követő évben megjelent Ohio után 1984-ben jött a valódi áttörés a Paff, a bűvös sárkánnyal, ami már csak gyerekdalokat tartalmazott. Ezután számos lemezük megjelent. Az egyik legismertebb daluk a Nagy ho-ho-ho-horgász főcímdala, valamint a Miki manó meséi, akiről több dalt is írtak.

Fábián Éva

Fábián Éva az Évák egyike a Neoton Famíliából, aki 1980-ban kezdett szólókarrierbe, 1990-től pedig a gyerekeknek kezdett énekelni. Az énekesnő több lemezt is kiadott, és igencsak népszerű volt a gyerekek körében. Szövegei által tanítani is próbált, és a világot megmutatni, így például Afrikáról több dala is szól, például az alábbi, aminek a klipje mai szemmel nézve is jól sikerült. Akkoriban nekem ez kimaradt, mert egy válogatáskazettán volt néhány dal tőle, de most végre pótoltam a videót is:

Tátika

Eszményi Viktória és Heilig Gábor kettősét nem feltétlenül helyes Tátikának hívni, ugyanis a lemezük és a daluk címe volt ez, a fejemben mégis Tátikaként élnek. Az interneten nem fellelhetőek a dalok, kivéve a címadó dalt, így a nosztalgiában csak én részesültem a cikk írása közben, miközben elindítottam a régi kazettát, ami még mindig működik. Már gyerekkoromban hasonlóságot véltem felfedezni Heilig Gábor és Phil Collins hangja között, és erre csak ráerősít a Két szív című dal, amely a brit zenész Two Hearts-jának az átirata, és a magyar verzió sem sikerült rosszul!

Pap Rita

Pap Rita a kilencvenes évek sztárja volt a gyerekek körében. Az ő videóklipjei még hozzám is eljutottak, így jó pár dalt ismertem tőle, még ha kazettám nem is volt. A Csovi Csovi Jasper és a Kuckó Mackó alapdaloknak számítottak a korosztályom számára. Bár nem rémlik, hogy egymás közt énekelgettük volna, mégis ott volt körülöttünk, mint a levegő, amit magunkba szívtunk. Neve azonban művésznév, mert Varga Elviraként született, ám Bodnár Attila tanácsára Pap Rita lett, mert úgy gondolták, hogy könnyebb ezzel a névvel sikereket elérni. Az énekesnő elmondta, hogy egyáltalán nem bánja a váltást, mert számára a Pap Rita név sokkal jobban tükrözi a személyiségét, mint a születési neve.

Rajzfilmslágerek

Egy hétrészes kazettasorozat a Rajzfilmslágerek címet kapta, és nem meglepő módon különböző rajzfilmekben hallott dalok voltak hallhatóak rajta. Gyerekfejjel teljesen biztos voltam benne, hogy pontosan ugyanazok a dalok szólnak, mint a mesékben, és csupán később hallottam meg, hogy valójában utánzat, ám ez kiskoromban vajmi keveset számított. A dallam stimmelt, a dalok el voltak énekelve, és ez bőven elég volt a boldogságomhoz.

Hupikék törpikék

1996-ban új korszak kezdődött a gyerekdalokban, ugyanis megjelent az első Hupikék törpikék kazetta, a Buli van Aprajafalván. A szülők bizonyosan a fejüket fogták az eltorzított hangok hallatán, ugyanakkor a zene ma is megállja a helyét, ugyanis már-már tökéletes, és sokkalta igényesebb a Rajzfilmslágerek zenéjénél. (Elnézést kérek e kijelentésemért, de a tény az tény). A szövegek éppúgy zseniálisak, mert egytől egyig törpösek (a szó nem csak átvitt értelmében) és humorosak is, sőt, nyelvi leleményeket is bőséggel találhatunk köztük! Véleményem szerint művészi a Raszputyinra azt a rímet kitalálni, hogy ,,klassz bugyim”, a Ballag a katonára pedig tökéletesen rímel az, hogy ,,barna a datolya”. Az alábbi a nyitódal az első lemezről, amit további tizenegy követett.

Forrás: ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea