Barion Pixel Színésznőből lett a gyerekek kedvence – 80 éves lett Halász Judit – Coloré

Színésznőből lett a gyerekek kedvence – 80 éves lett Halász Judit

2022. 10. 07.

Halász Juditot senkinek nem kell bemutatni, hiszen nagyszülőktől kezdve a szülőkön át a gyerekekig mindenki ismeri. Sokak számára azonban neve egyet jelent a gyerekdalokkal, holott elsősorban színésznő, aki számtalan filmben és színpadi szerepben volt látható. Mindenki Halász Jutkája ma 80 éves.

Halász Judit 1942. október 7-én jött világra Budapesten. Ugyan a háború kellős közepén, szegénységbe született, boldog gyerekkora volt, ugyanis családja gondoskodott arról, hogy szeretet vegye körül. Különleges kapcsolat fűzte nagymamájához, aki mindig fejből mondta neki a meséket, amik meghatározó esték voltak az énekesnő életében. Édesanyját is nagyon szerette, és mindent megtett azért, hogy jó gyerek legyen, különösen azért, mert a háború alatt, míg édesapja a fronton volt, édesanyja tartotta el a családot.

Az első színházzal kapcsolatos élménye is édesanyjához kötődik:

,,Úgy éltem végig az előadást, mintha az valóság lenne, és nekem volna valami titkos lehetőségem arra, hogy részt vegyek ebben”.

Meghatározó élmény volt számára a színház, ugyanis teljesen más világ volt a zuglói romos lakásokból átmenni egy impozáns épületbe tele piros bársonnyal és stukkókkal. Hamar megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ő is játszani szeretne a színpadon. Elhatározásában megerősítette az, amikor az iskolában el kellett mondania József Attila Mama című versét, mialatt végig az édesanyjára gondolt, aki éjszakába nyúlóan varrt. Nagy sikert aratott a versmondással, több versenyt is nyert.

A gimnáziumi évei alatt még nem tudhatta, milyen magasra száll vele a Helikoffer

A gimnáziumi évei alatt lovagolni járt, s végül tagja lett az ifjúsági díjugrató lovasválogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyezést ért el, és a legjobb női lovasnak járó kitüntetést is megkapta. Szíve egyik fele a lovakhoz húzta, ám a másik a színházhoz, így az érettségi után nem volt kérdés, hogy hova jelentkezzen, és fel is vették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Halász Judit, a színésznő

A diploma megszerzése után, 1964-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, de rá egy évre Várkonyi Zoltán a Vígszínházba hívta vendégszereplőnek, majd a következő évtől szerződtette is. Halász Judit azóta is e színház tagja, ahol többek közt Örkény István, Molière, Neil Simon és Woody Allen darabjaiban játszott.

Emellett a filmezés sem kerülte el: csaknem negyven filmben tűnt fel, így többek közt a Kárpáthy Zoltánban, a Szerelmesfilmben és a Pendragon legendában is. Tévéfilmekben is gyakran szórakoztatott, sokszor csupán hangjával. Ő szólaltatta meg Hófehért, a Vízipók-csodapók Méhecskéjét és Kíváncsi Fáncsit is, de Mirr-Murr kandúr kalandjait is az ő tolmácsolásában hallhattuk.

Egy véletlenül levett Weöres Sándor-kötettel kezdődött

Halász Judit mindig is szeretett énekelni. Tardos Péter írt is egy francia sanzondalt Olga címmel, ám ez volt az egyetlen szerzemény, amit előadott. Mindennek ellenére szeretett volna még énekelni, csak nem volt mit. Követte a hazai zenei életet és annak résztvevőit, és nagyon megtetszettek neki Bródy János szövegei, így megkérte, hogy írjon neki egy dalt. A dolog váratott magára, ám idővel mégis megszületett:

,,Egyszer, amikor megunta a sok kérésemet, hozzánk jött, nála volt a gitárja, lehúzott egy Weöres Sándor-kötetet a könyvespolcról, kinyitotta, és belekezdett, hogy ,,Csiribiri csiribiri zabszalma”, majd ezt később felvettük a rádióban”.

Első lemezén mindent el szeretett volna énekelni, ami fontos számára, hiszen biztos volt benne, hogy ez lesz az utolsó is. Végül az 1973-ban megjelent Kép a tükörben lemezt további 25 követte, amelyeken olyan ismert dalok vannak, mint a Boldog születésnapot!, a Bóbita vagy a Luca babám.

Az első gyerekkoncertjén elbizonytalanodott, hogy valóban szüksége van-e erre az egészre, ugyanis rendkívüli módon zavarta, hogy nem látja az arcokat, így azt sem tudja, hogy milyen a visszajelzés. Annak érdekében, hogy könnyebben felvegye a kapcsolatot a közönséggel, Halász Judit felkapcsoltatta a lámpákat, és így pontosan tudja, mi az, amit szeretnek a gyerekek, és mi az, amit unnak.

,,A dal ugyanaz marad”

Gyermekek milliói nőttek fel dalain, így megválasztották a Mosolyrend Lovagjának, és 2003-ban a Halhatatlanok Társulatának is tagja lett. Több díjjal is büszkélkedhet, többek közt Jászai Mari-díjjal és Fonogram díjjal, ezenfelül 2013 óta Budapest díszpolgára, 2001-ben pedig a Kossuth-díjat is megkapta.

Ugyan a 2000-es évek környékén komoly veszélybe került az egészsége, szerencsére Halász Judit még ma is itt van velünk, immáron 80 évesen.

Telnek az évek, mi felnőttünk, de ő itt van, és énekel. A dal pedig ugyanaz marad.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Youtube