Barion Pixel Tudtad? Miatta dolgozunk 40 órát egy héten – Coloré

Tudtad? Miatta dolgozunk 40 órát egy héten

2024. 04. 18.

Már több mint kilencvenöt éve annak, hogy elkezdődött a heti negyven órás munkarend. Nyilvánvalóan vannak kivételek, több helyen még ma is hatnapos a munkahét, és természetesen sokan túlóráznak, meghaladva ezzel a negyven órát, de mégis ez vált általánossá. Ki találta ezt ki, és miért?

A válaszhoz egészen az 1920-as évekig kell visszamenni, amikor is Henry Ford gyára a világon elsőként bevezette az ötnapos, heti 40 órás munkahetet a munkások között. Olyannyira bejött ez a modell, hogy augusztusban már az irodai dolgozók is átálltak erre a beosztásra.

Kezdetben még hatnapos volt a munkahét, ám Ford úgy döntött, hogy ötnaposra csökkenti a heti munkanapok számát. Mind mondta: ,,mindenkinek szüksége van több mint egy nap szabadságra a héten, hogy pihenjen és feltöltődjön. A Ford gyár mindig törekedett arra, hogy elősegítse az ideális otthoni életet, ezért úgy gondoljuk, hogy teljes életet biztosítsunk dolgozóinknak, több időt kell családjaikkal tölteniük”.

A munkával töltött idő ugyan csökkent, de ez nem érződött, hiszen a kipihent munkásoknak hála a Ford-gyár továbbra is virágzott.

Látván a pozitív példát, nem telt bele sok idő, hogy a gyárak és üzletek tulajdonosai átvegyék Ford módszerét, így Amerika-szerte elterjedt a heti ötnapos, 40-órás munka. Ehhez szükség volt szakszervezetekre is, amelyek évtizedekig próbálták kiharcolni a rövidebb munkaórákat, de Ford volt az első, aki megtette ezt a dolgozóinak kedvező lépést.

Az autógyáros nem csak ebben volt úttörő: 1914-ben 2,34 dollárról 5-re emelte a minimálbért, melyet egy munkanapért kaptak beosztottjai. Ugyan ez ekkor még csak a férfiakra vonatkozott, két évvel később már a női dolgozók is megkapták ugyanezt a minimálbért. Ez nagyon magas fizetésnek számított, hiszen egy autógyári munkás nagyjából a felét kereste annak, amit Ford kínált. Mint kiderült, jövedelmező üzlet volt a munkaerőbe fektetni, ugyanis sokkal hatékonyabban dolgoztak a gyárban.

Austria, ,circa,2003:,a,stamp,printed,by,austria,shows
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Magyarországon

1939-ben Amerikában törvényt hoztak a 40-órás munkahétről, melyre 1940-től egyre több ország tért át. Magyarországon sokáig kellett várni erre: 1951-ben még 48 órás munkahét volt, s ugyan ez csökkent, még 1975-ben is heti 44 órát dolgoztak az emberek. Ekkoriban minden második szombat szabad volt, de a végleges megoldásra egészen 1981-ig kellett várni, amikor is kormányrendelettel mondták ki, hogy úgynevezett jóléti intézkedés gyanánt csökkentik a munkaórák számát. Ezt fokozatosan tették meg, így csupán egy 1982-től van Magyarországon ötnapos munkahét, és ’84-ben határozták meg a heti 40-órányi munkát hetente.

Akiknek nálunk is rosszabb

Ugyan régóta téma, hogy vajon meg lehetne-e oldani négynapos munkahetekkel a foglalkoztatást, vannak olyan országok, ahol a mi megszokott dolgozói rutinunk is csak vágyálom. Az ázsiai és afrikai országokban, valamint Közép-és Dél-Amerikában nem ritka, hogy heti 60 órát dolgoznak a munkavállalók. Ugyan nekik jár a két nap pihenő, több országban ez sincs: Iránban, Szomáliában és Nepálban továbbra is hatnapos a munkahét.

Henry Fordnak tehát nem csak a jól ismert autót köszönhetjük, hanem egy plusz szabadnapot a héten, amit családunkkal, szeretteinkkel és pihenéssel tölthetünk, ahogy Ford szerette volna.

Nyitókép forrása: Unsplash