Barion Pixel Fel sem ismerni a 60 éves színészt – íme Johnny Depp legnagyobb filmes átváltozásai – Coloré

Fel sem ismerni a 60 éves színészt – íme Johnny Depp legnagyobb filmes átváltozásai

2023. 06. 09.

Brad Pitt és Leonardo DiCaprio mellett Johnny Depp volt a kilencvenes és kétezres évek Hollywoodjának ügyeletes szépfiúja. Ugyan egy friss nyilatkozata szerint ma már köszöni, de nagyon jól megvan az álomgyár nélkül, közel negyvenéves karrierje során tucatnyi emlékezetes alakítással tette gazdagabbá az amerikai filmművészetet. Sármőr szerepei mellett jócskán akadt olyan is, ahol külsejét elmaszkírozták vagy szokatlan ruhadarabokat aggattak rá. Kerek születésnapja kapcsán nézzük meg, melyek voltak legnagyobb filmes átváltozásai.

Viharos évek és jogi ügyek után május közepén Cannesban tért vissza a filmek világába Johnny Depp, aki hatvanadik születésnapjára nem is kaphatott volna jobb ajándékot, minthogy mások által megtépázott hírneve a régihez közeli fényben tündökölhessen és négy percig tartó ovációval üdvözölje a közönség. A Jeanne du Barry mozihoz kapcsolódó vörös szőnyeges megjelenését követő interjúban rögtön fel is tették neki a kérdést, miszerint továbbra is bojkottálva érzi-e magát Hollywood részéről, utalva ezzel két évvel ezelőtti nyilatkozatára. „Nem, egyáltalán nem. Azért nem, mert nem is gondolok Hollywoodra, úgy érzem, nincs már rá szükségem”. Úgy tűnik, tényleg nincs, hiszen a cannes-i filmfesztiválon bemutatott francia rendezésű kosztümös dráma, melyben XV Lajos királyt alakítja, tíz éve nem látott sikerre tett szert nyitófilmként – több mint 401 ezren váltottak rá jegyet aznapra a fesztiválon és a francia mozikban. Bár sokan – elsősorban exneje, Amber Heard támogatói és barátai – nem örültek Depp visszatérésének, hiszen a Heard elleni elmarasztaló ítélet ellenére még mindig úgy tartják, hogy a férfi bűnös, a színész jókedvűnek tűnt társai és „Éljen Johnny!” plakátokat lengető rajongói gyűrűjében. Mi több, a Jeanne du Barry vetítése utáni vastapsot könnyes szemmel „tűrte”.

„Amit ti az elmúlt öt-hat évben olvastatok rólam és az életemről, annak nagy része fantasztikusan, horrorisztikusan jól megírt fikció” – nyilatkozta még Depp, aki valószínűleg sem feltörekvő színészként, sem pedig befutott világsztárként nem gondolta volna, hogy egyszer kapcsolati erőszak- illetve rágalmazási ügy miatt fordul el tőle szinte a teljes szakma. A jelek szerint azonban rendeződni látszódnak a dolgok, meglátjuk, mit hoznak számára a következő évek. Addig is nézzük meg legnagyobb filmes átváltozásait.

Ollókezű Edward

Edward Scissorhands Hug
Forrás: Disney Plus

Legelső átváltozása az 1990-es Ollókezű Edwardhoz köthető, ekkor dolgozott együtt először Tim Burton rendezővel, és ahogy mondani szokás, ez egy szép barátság kezdete volt. Hiszen ami Martin Scorsesenek DiCaprio, Quentin Tarantinonak Samuel L. Jackson, az Burtonnek Depp lett – az azóta eltelt időben összesen nyolc produkcióban dolgoztak együtt. A történetben az alkotója halála miatt befejezetlenül maradt Edwardnak kezek helyett ollókkal a karjain végén kell élnie, így elég rémisztően fest, mindezek ellenére befogadja őt a közeli kisváros egyik családja. Ezt viszont sokan nem nézik jó szemmel, hiába próbálna Edward beilleszkedni a lakók közé. A keserédes filmben főszereplőnk szerelmét az akkor még csupán 19 éves Winona Ryder alakította, akivel már a forgatást megelőzően összejöttek, és öt hónapnyi járás után el is jegyezték egymást. Végül nem lett belőle házasság, de ahogy Ryder nyilatkozta egy ízben, mindig is lesz helye szívében Deppnek, aki minden téren az első volt számára.

Jack Sparrow kapitány – A Karib-tenger kalózai

Pirates Of The Caribbean
Forrás: Disney Plus

Ugyan már ekkor is igen ismert volt, a részeges, excentrikus kalózkapitány megformálásával még szélesebb körben vált kedveltté, és nem is tudnánk más színészt elképzelni a szerepben. Játéka annyira hangsúlyos volt, hogy sokan Sparrow karakterével azonosítják a szériát. De nemcsak a közönség volt oda érte, hanem a szakma is, többek között Oscar-díjra jelölték alakításáért. Az első Karib-tenger kalózai- mozi (A fekete gyöngy átka) 2003-ban jelent meg a mozikban, ötletét a Walt Disney kalandparkjaiban található, azonos nevű attrakcióból merítették, és az ötrészes franchise több mint 4,5 milliárd dollárnyi bevételt hozott a mozipénztáraknál. A rendszeresen jótékonykodó Depp legutóbb tavaly decemberben öltötte magára a jelmezt, de nem forgatás kedvéért, hanem egy beteg rajongója kívánságát teljesítette a videóüzenettel, melyben kalózkapitányként jelent meg. Korábban pedig rendszeresen Sparrownak öltözve látogatott gyermekkórházakat.

Willy Wonka – Charlie és a csokigyár

Willy Wonka
Forrás: Youtube

Burton és Depp harmadik közös munkája 2005-ben a Roald Dahl regénye nyomán készült Charlie és a csokigyár volt, a sztorit egyébként 1971-ben már feldolgozták és idén évvégén pedig Timothée Chalamet ölti majd magára a cilinderes-sétapálcás figura karakterét. Depp csokigyárosa a regénybelihez hasonlóan egy bogaras ember volt – hasonlóan furcsa, mint mondjuk Jack Sparrow. Azonban míg a kalózban fellelhető volt a színész fizimiskája, itt szinte alig, hiszen megszabadult arcszőrzetétől, szemüvegétől és jellegzetes, mély hangját is alaposan megváltoztatta. Egyesek a mai napig nehezen hiszik el, hogy a színész játszotta Wonkát. Arról, hogy hogyan alkotta meg a gyártulajdonos különc stílusát és viselkedését, egy ízben így mesélt Ellen DeGeneresnek: „Elképzeltem, milyen lenne George Bush teljesen beszívva, és így született meg az én Willy Wonka verzióm”.