Barion Pixel 2023 őszi filmmustra: jön a Bazi nagy görög lagzi 3. etapja, de Scorsese új alkotásának is örülhetünk az új évszakban – Coloré

2023 őszi filmmustra: jön a Bazi nagy görög lagzi 3. etapja, de Scorsese új alkotásának is örülhetünk az új évszakban

2023. 09. 03.

Idén ősszel újra együtt bulizhatunk a Portokalos famíliával vagy borzonghatunk Scorsese 1920-as évekbe visszarepítő, Oscar-várományos filmjén, de a Marvel univerzum is tartogat érdekességeket a rajongók számára. Őszi filmmustránkon négy olyan alkotást ajánlunk, amelyet kár lenne kihagyni az új évszakban.

Ugyan az ősz elérkezésével búcsút kell intenünk a tengerparton töltött pillanatoknak, nem érdemes aggódnunk, hogy elveszítenénk a közös élménygyűjtés lehetőségét. A filmkészítők ugyanis gondoskodnak róla, hogy szívesen térjünk be a moziba, legyen szó akár a Portokalos família legújabb kalandjairól, a Marvel-univerzum következő etapjáról vagy épp Scorsese és DiCaprio csillagos ötösnek ígérkező, közös munkájáról. Őszi filmmustra következik. 

Őszi filmek, amelyekre érdemes jegyet váltani

Bazi nagy görög lagzi 3. (My Big Fat Greek Wedding 3.)

  • megjelenés: szeptember 8. 

Szeptember 8-án újra hangos görögök lepik el a mozikat: érkezik a Bazi nagy görög lagzi harmadik etapja a filmvászonra. Toula (Nia Vardalos) és népes családja ezúttal az elhunyt családfő, Gus (Michael Constantine) sokszor emlegetett rokonait igyekszik felkutatni Görögországban, s útjukat most is váratlan meglepetések és görög poénok hada kíséri. 

őszi film, Nia Vardalos
Az őszi filmek egyik legnagyobb dobása lehet Nia Vardalos-féle Bazi nagy görög lagzi harmadik etapjaKép forrása: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

A lassan franchise-nak tekinthető alkotások ötletgazdája (egyúttal főszereplője), Nia Vardalos legelőször 2016 júniusában utalt egy harmadik film lehetőségére, végül 2021 áprilisában reppentek fel az első hírek arról, hogy a film fejlesztés alatt áll. Vardalos eredetileg független filmként készítette volna az alkotást, ám ilyen formában a stúdió nem tudott biztosítást kötni a forgatás megkezdésére a világjárvány kellős közepén. (A film végül a Focus Features, a Gold Circle Films és az HBO szárnyai alatt készült el.) 2021 őszén Vardalos hivatalosan is megerősítette, hogy megvan a harmadik film forgatókönyve, s 2022 júniusában kiderült, hogy ezúttal is ő fogja majd rendezni az alkotást. 

Az ötletgazda és megszokott csapata (így az Ian Millert játszó John Corbett, a Voulát megformáló Andrea Martin és a Toula édesanyját megformáló Maria Portokalos, azaz Lainie Kazan) Görögországban, többek között Athénban és Korfun forgatta a harmadik fejezet nagy részét, így nézőként is hamisítatlan görög élményben lesz részünk. Már ami a vizualitást, s persze a pergő poénokat illeti. 

Megfojtott virágok (Killers Of The Flower Moon) 

  • megjelenés: október 19.

Október 19-én végre megérkezik a mozikba Martin Scorsese régóta várt, legújabb alkotása, a Megfojtott virágok (Killers Of The Flower MoonLeonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone valamint Jesse Plemonsszal a főszerepben. 

David Grann bestellere alapján készült mű az 1920-as évek Oklahomájába, az Osage indiánok földjére kalauzolja el a nézőt. A száz évvel ezelőtt játszódó történet azokat az indiánokat állítja központba, akik Amerika leggazdagabb emberei közé tartoztak, miután kiderült, földjeik alatt óriási olajmezők találhatók. Ezért azonban óriási árat fizettek, ugyanis sorra meggyilkolták őket. Az őslakos Mollie Brukhart testvére, Anna meggyilkolása ügyében végül az FBI is vizsgálatot indított: ez volt az iroda első olyan ügye, amelyet sorozatgyilkosság ügyében folytattak le. 

A szakma szemében Scorsese alkotása már most óriási tiszteletnek örvend: a Cannes-i Filmfesztiválon álló ovációval fogadták a több mint nyolcvan éves rendező új filmjét. Scorsese és De Niro májusi, közös nyilatkozata alapján rendkívül élvezték a legújabb, közös munkát: a páros az 1976-ban készült Taxisofőr forgatásán dolgozott együtt legutóbb. A Cannes-i Filmfesztivál sajtótájékoztatóján mindkét művész elmondta: rendkívül fontos volt számukra, hogy érzékenyen közelítsék meg a történetet, egyúttal megvilágítsák, miért volt olyan fontos a „fehérek” számára, hogy olajjal szilárdítsák meg hatalmukat és vagyonukat a térségben.