Barion Pixel 10+1 érdekes tény a Vaják című Netflix sorozatról – Coloré

10+1 érdekes tény a Vaják című Netflix sorozatról

2021. 12. 17.

Ma kerül fel a Netflix kínálatába a Vaják (The Witcher) második évada. Ennek apropóján utánajártunk a történet univerzumának, hogy felkészülten vághassunk neki a sorozat következő részeinek.

Az eredetileg Andrzej Sapkowski tollából származó fantasy első évada 541 millió órás nézettséggel rendelkezik, így a Vaják a Netflix streaming szolgáltató jelenleg, sorban az ötödik legnézettebb műsora a Squid GameBridgertonMoney Heist és Stranger Things után. Ríviai Geralt világában nem egyértelmű, kik a jók és kik a rosszak, emiatt a történetszövés egyáltalán nem a sablonos, megszokott formát követi. A mágikus erővel rendelkező lények – tündék, törpök, vámpírok és szörnyek – részletesen kidolgozott világa rengeteg olyan érdekességet rejt, melyekkel érdemes tisztába kerülni a második évad bedarálása előtt. 

1. A vajákok valójában mutánsok 

Geralt fajtájának képviselői nem mágikus képességekkel rendelkező csodalények, hanem egyszerű, hétköznapi emberek, akik gyermekkorukban a szegénység elől menekülve kerültek a vajákok keze alá. Főhősünk, Ríviai Geralt egyébként nem hétköznapi ember, hiszen édesanyja, Visenna varázslónő volt, míg édesapja harcos. (Ez a magyarázata annak, hogy Geralt a többi vajákhoz képest jobban tűrte a mutáció mellékhatásait és erősebb is lett, mint társai.) Visenna nem sokkal fia születése után elvitte gyermekét a vajákok Kaer Morhen-i erődjébe, s Geralt számos mutáción esett át, mire emberfeletti képességekre tett szert. 

2. A vajákok képzése brutális 

Vajáknak lenni nemcsak játék és mese, hiszen kiképzésük alatt a gyermekek nagy része meghal: csak a legerősebbek és legintelligensebbek maradnak talpon. A szerep kedvéért a főszerepet játszó Henry Cavill is brutális fizikai erőnlétre tett szert. A Vajákra való felkészülés miatt napi kétszer edzett: éhgyomros kardióval indította a napot, majd a későbbiek folyamán súlyzós edzést végzett, kiegészítve a jelenetekhez szükséges vívó leckékkel. Cavill egyébként végig kaszkadőr nélkül dolgozott azért, hogy a nézők számára autentikusak legyenek a harci jelenetek. 

3. Henry Cavill részben azért kapta meg a szerepet, mert kívülről fújta a Vaják történetét

Részben Cavill külsejének köszönhető a szerencsés casting, de a készítők egy interjúban kiemelték: a meghallgatás során megbizonyosodtak arról, hogy Henry igen részletesen ismeri a Vaják univerzumát, ez pedig kétségtelenül az előnyére vált. Cavill nemcsak a népszerű videójáték háttérinformációival volt tisztában, hanem az összes könyv tartalmával is, így a kétszáz jelentkező közül (második nekifutásra) végül őt választották ki Geralt szerepére. 

4. Geralt valójában nem Ríviából származik

A vajákok képzése során mesterük, Vesemir arra buzdította a tanoncokat, hogy találjanak ki maguknak egy vezetéknevet. A főhős a hamvába halt első próbálkozás után (először Geralt Roger Eric du Haute-Bellegrarde-nak nevezte volna magát, de Vesemir ezt érthető okokból elutasította) azért választotta a Ríviai vezetéknevet, mivel a királynő is onnan származik, így Geralt abban bízott, hogy az előkelő név több szörnyölő-megrendeléshez segíti majd hozzá a jövőben. 

Vaják Henry Cavill
Henry Cavill, már Vajákként a sorozat második évadának előzetesébenKép forrása: Youtube

5. Geraltot lovaggá ütötték

Vezetéknevét azonban később hivatalossá tették, miután Geralt és társasága megvédte a nilfgaardi támadástól Líria és Rívia népét. Bátor cselekedete és „hazafias hozzáállása” miatt a főhőst Meve királynő lovaggá ütötte és hivatalossá tette eddig „feketén” használt vezetéknevet. 

6. Vesemir eredettörténetét animációs film formájában dolgozta fel a Netflix

Idén augusztus 23-án debütált a Netflixen a Vaják: A Farkas Rémálma (The Witcher: Nightmare of the Wolf) című anime, amely Geralt mentorának, Vesemirnek az eredettörténetét dolgozza fel. A filmből nemcsak az derül ki, hogyan keletkeznek valójában a vajákok, de végre fény derül arra is, mi történt anno a vajékképző erődben, Kaer Morhenben, és mi az oka a vajákok közelgő kihalásának. A történet néhány évtizeddel a Vaják előtt játszódik, így valójában a sorozat spin-offja, bár ez nem von le semmit az erényeiből. A vizuálisan részletesen kidolgozott történet nemcsak azok számára lehet érdekes, akik ismerősek a Vaják világában, hanem szórakozásnak is kiváló. A sorozat fanjai számára azonban mindenképp kötelező megtekinteni, hiszen Vesemir eredettörténete szorosan összefonódik a második évad történéseivel. 

7. Geralt fehér haja valójában egyedi tulajdonság

Noha azt gondolhatnánk, hogy Geralt fehér hajkoronája a vajákok signature hajszíne, tévedünk: a hamvas sörény annak a varázslatnak az eredménye, amelyet a mutáció érdekében gyermekkorában elvégeztek rajta. Geraltot ebből kifolyólag más fajok „Gwynbleidd”-nak, azaz „Fehér farkasnak” becézik, amely egyértelműen hajszínére és állatias harci képességeire utal. 

8. A főszereplő és szerelme valójában sokkal idősebbek, mint azt gondolnánk 

Érdemes lenne Geralt arcápolási rutinja után érdeklődni, hiszen a főszereplő az első évad környékén közel száz éves, akárcsak szerelme, Vengerbergi Yennefer. A vajákok egyébként lassabban öregednek, mint az átlag, ám valójában senki nem tudja, meddig élnek, hiszen a rossz nyelvek szerint „eddig egyetlen vaják sem halt meg a saját ágyában”. Érdekesség, hogy nemcsak Henry Cavill vette komolyan a szerep megformálását, hiszen a Yennefert alakító Anya Chalotra visszautasította a testdublőrét a meztelen jelenetekhez, mivel úgy érezte, hogy Yennefer érzelmi átalakulásához elengedhetetlen a fizikai transzformáció is, így a testátalakítási rituálé során Chalotra, és nem egy testdublőr alakját láthatjuk. 

Vaják Jennefer második évad
Kép forrása: Northfoto

9. Valójában nem létezik olyan, hogy Vaják-kódex 

A sorozatban és a játékban Geralt gyakran hivatkozik az eredeti verzióban csak Witcher’s Code-ként emlegetett kódexre, amely egyfajta vaják-szabályzatnak tekinthető. A Gamers Decide fan oldal szerint valójában nem létezik ilyesfajta kódex, mivel a vajákok csak akkor hozakodnak elő vele, ha nem fűlik a foguk egy-egy munkához, vagy nem akarnak belefolyni a helyi közösség ügyes-bajos dolgaiba. 

10. A sorozat okkal ilyen realisztikus 

A sorozat készítői nem kis kihívással néztek szembe a Vaják sorozat megalkotásánál, hiszen igen nehéz olyasmit a filmvászonra vinni, amelynek nemcsak könyv, hanem videójáték formája is ismert. Ebből kifolyólag a producerek a kezdetektől elzárkóztak attól, hogy ragaszkodjanak a játék képi világához: olyan műsort akartak létrehozni, amely a fantázia és középkori valóság határán húzódik. Ugyan a sorozat kapcsán nem találkozunk olyan kidolgozott vizualitással, mint a videójátékok esetében, ám meg kell hagyni, hogy ez mit sem von le a show értékéből. 

+1 A Vaják első évadában egyértelműen utalnak Ciri további sorsára

Calanthekirálynő az első évadban elejti a Vad Hajsza (angolul Wild Hunt) kifejezést, amely később Ciri fejlődésének fontos szakaszát képezi. Az alkotók ezzel az utalással kikacsintanak az eredeti történetek olvasói, illetve a videójáték formátum szerelmesei felé, hiszen csak ők vannak tisztában a szövevényes történet végkifejletével. 

Borítókép forrása: Northfoto