Barion Pixel Kizlinger Lilla: Nagyon mélyen hiszek a terápiában – Őszintén a filmezésről, Szacsvay Lászlóról és a jövőről – Coloré

Kizlinger Lilla: Nagyon mélyen hiszek a terápiában – Őszintén a filmezésről, Szacsvay Lászlóról és a jövőről

2023. 12. 22.

Mindössze két éve, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb mellékszereplő Ezüst Medve-díjával jutalmazták Kizlinger Lillát, a sokrétű művész azóta már jócskán kitaposta a helyét a magyar filmekben. Idén ősszel Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotásában láthattuk viszont, december 14-én pedig Hevér Dániel Valami madarak című filmjében, amelyben Szacsvay Lászlóval játszott együtt. A színészt többek között a közös munkáról, a fiatal alkotóként rá nehezedő nyomásról és a jövendőbeli terveiről kérdeztük. Villáminterjú Kizlinger Lillával.

Colore: A laikus filmnézők alapvetően színésznőként ismernek, és bevallom, én is csak rád készülve szembesültem azzal, hogy valójában mozgókép-, film- és televíziórendezés szakon végeztél az SZFE-n. Hogy jött az életedbe a színészet?

Kizlinger Lilla: 2019 decemberében Fliegauf Bence kért tőlem egy self-tapet.

Ha jól számolom, a Valami madarak a harmadik nagyjátékfilmed. Hogy élted meg a közös munkát Hevér Dániel rendezővel?

Amúgy a hatodik!  Van két film amit még nem nagyon lehetett látni sehol. Az egyik film külföldi (Hippo), és nem is lesz itthon forgalmazva, a másik pedig remélem nemsokára majd látható lesz valahol (Atrophy). Nagyon szeretem a Danit, jó volt vele dolgozni. Hálás vagyok neki, hogy engem választott Zoénak.

Az elmúlt időszakban olyan rendezőkkel dolgoztál együtt, mint Fliegauf Bence, Reisz Gábor és a már említett Hevér Dániel. Milyen hasonlóságokat, esetleges különbségeket fedeztél fel a munkamoráljukban, metódusaikban?

Mindegyik teljesen más voltösszehasonlíthatatlan.

Mit tanultál, lestél el tőlük a munkafolyamat során?

Gabi nyitottságát, Dani nyugodtságát, Bence agymenését.

Valami Madarak, Kizlinger Lilla, Paseczki Lidia
Kizlinger Lilla és Dreissiger László producer a Valami madarak vetítésén
Kép forrása: Mozinet/A képet Paseczki Lídia készítette

Mik azok a dolgok, amelyeket színészként és rendezőként hasznosítani tudsz ezekből a jövőben?

Szeretem figyelni ahogy más stábtagokkal kommunikálnak, abból nagyon sokat tudok tanulni. Színészként pedig nyilván az hogy különböző karakterekbe bújhatok bele, ami mind pszichológialiag mind szakmailag újra és újra egy kihívás.

A Valami madarakban Szacsvay László volt a partnered. Hogy jellemeznéd a vele való közös munkát?

Csodálatos volt. Imádom a Szacsit szakmailag és emberileg is, boldog vagyok hogy lehetőségem volt vele együtt játszani.

Mennyire volt szokatlan számodra együtt dolgozni az idősebb generáció tagjaival? Könnyen megtaláltátok a közös hangot?

Nem igazán volt szokatlan. Az egyetemen is általában jóval idősebb tanáraim voltak, mindig én voltam a legfiatalabb. 

Hogy kezeled az idős generáció tagjait a való életben?

Próbálok figyelemmel, türelemmel és nyitottsággal viszonyulni hozzájuk.

Mit adott neked ez a 27 napos forgatás?

Sok barátot és sok tapasztalatot. Alázatot és koncentráltságot igényel egy ilyen folyamat, és hellyel közzel (mert elég makacs vagyok és még koncentrációs problémaim is vannak) de remélem sikerült teljesítenem.

Valami Madara, Kizlinger Lilla, Paseczki Lidia
Hevér Dániel rendező, Kertész Zsanett forgatókönyvíró, Kizlinger Lilla színésznő,
Szacsvay László színész és Dreissiger László producer a Valami madarak vetítésén.
Kép forrása: Mozinet/A képet Paseczki Lídia készítette

Rengeteg dolog történt veled az elmúlt, néhány évben, kezdve a Berlinálén megszerzett Ezüst Medve díjjal a Magyarázat mindenre sikerén át egészen az idei, Katonában rendezett előadásodig. Hogy éled meg ezt a rengeteg ingert?

Nehezen, nagyon nehezen. Nyilván a külvilág azt látja ahogy szép ruhában mosolygok a képeken, de például az ezüst medve utáni nyár nekem nagyon depressziósan telt. Felfordult az egész életem, nem tudtam hogyan nézzek magamra, mindenki tanácsokat adott, ráadásul akkor lett vége az egyetemfoglalásnak is, és ez nekem kicsit sok volt. 

Viszont az hogy a magyar független filmek ekkorát mennek külföldön, az elképesztő boldogságot és reményt ad nekem. A Katonának pedig nagyon hálás vagyok hogy a Sufni programban lehetőséget kapnak a fiatal alkotók hogy létrehozzanak egy előadást. Az meg külön büszkeség hogy mi is egy ilyen csapat vagyunk.

Szükséged volt-e szakember segítségére ahhoz, hogy feldolgozd a felsoroltakat? Egyáltalán kérnél-e segítséget, ha úgy érzed, nem bírsz a rád nehezedő nyomással?

Abszolút. Nagyon keményen hiszek a terápiában és szerencsére van is egy csodás pszichológusom.

Hogy érzékeled, hol áll most a népszerűségi indexed? Mennyire ismernek fel az utcán, s hogy kezeled az ebből fakadó helyzeteket?

Mi az hogy népszerűségi index? Nem hiszek az ilyen jellegű kifejezésekben. Felismergetnek azért, sehogy nem kezelem, próbálok kedves lenni.

Hogy lazítasz, mikor pihensz?

Fekszem az ágyban és simogatom a kutyám.

Egy nemrég veled készült interjúban azt nyilatkoztad, nemsokára elkezded írni életed első nagyjátékfilmjét, s hogy ennek forgatása miatt Bécsbe szeretnél költözni. Lehet-e tudni, milyen projektet tervezel, s hogy állsz vele jelenleg?

Ki is költöztem. Most itthon vagyok a Katona miatt, de utána megyek vissza. Nem a film forgatás miatt, mert az még nagyon messze van (ha egyáltalán kapok majd rá támogatást) hanem a forgatókönyvfejlesztés miatt. Meg nyilván amiatt hogy most Magyarországon szinte lehetetlen megélni a művészetből. Most éppen élvezem azt hogy hummuszos kenyeret és lencsét eszek napokig, de hosszútávon szeretném ha egyszer normális fizetést kapnék a munkámért.

A borítóképet Domokos Norbert készítette.
Forrás: Mozinet