Barion Pixel Megdöbbentő csavar: Mégiscsak hercegnő lett Harry herceg és Meghan Markle kislánya, a csaknem 2 éves Lilibet Diana – Coloré

Megdöbbentő csavar: Mégiscsak hercegnő lett Harry herceg és Meghan Markle kislánya, a csaknem 2 éves Lilibet Diana

2024. 05. 20.

Múlt pénteken megkeresztelték Harry herceg és Meghan Markle másodszülött gyermekét, Lilibet Dianát a pár kaliforniai otthonában. A keresztelő örömteli híre mellett figyelemreméltó, hogy közleményében a volt hercegi pár nyilvánvalóvá tette: gyermekik esetében továbbra is igényt tartanak a királyi jelvények használatára.

Noha Harry herceg és Meghan Markle kislánya, Lilibet Diana születésekor még nem volt hercegnő, nagyapja, III. Károly trónra lépésével megszerezte a jogot erre a címre – derül ki a BBC friss cikkéből. A megnevezés kérdése Lilibet keresztelőjének apropóján került elő: a pár által közzétett közleményben már hercegnőként hivatkoznak a másodszülött gyermekre.

Ki használhatja a királyi jelvényeket? 

A brit királyi családban nem adják ingyen a titulusokat: szigorú szabályok határozzák meg, pontosan ki használhatja a herceg és hercegnő megnevezéseket. Egy V. György által 1917-ben beiktatott törvény szerint kizárólag az uralkodó unokái jogosultak a címek alkalmazására, így II. Erzsébet halálát (egyben III. Károly trónra lépését) követően hivatalosan már Archie és Lilibet (képünkön, lejjebb) is jogosan használják azokat. 

https://www.instagram.com/p/CpkGqDdIREZ/?utm_source=ig_web_copy_link

Noha jogi akadálya már nincs a királyi jelvények alkalmazásának, Harry herceg és Meghan Markle már többször is jelezték: szeretnék, hogy gyermekeik maguk döntsék el, használják-e azokat, amikor nagyobbak lesznek. (A BBC értesülései szerint szüleik csak formális kontextusban fogják hercegként és hercegnőként emlegetni gyermekeiket.) Érdekesség, hogy Archie és Lilibet ugyanakkor nem használhatják majd a HRH (her/his royal highness, azaz őkirályi felsége) titulust, hiszen szüleik 2020-ban visszaléptek a királyi tisztségektől. 

Harry herceg és Meghan Markle kislánya, Lilibet Diana
Harry herceg és Meghan Markle kislánya már bőven azután született, hogy szülei elhagyták Londont.
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A brit királyi család hivatalos weboldalán egyelőre továbbra is Master és Miss néven emlegetik Archie-t és Lilibetet, a Buckingham Palota közleménye szerint azonban rövid időn belül frissítik majd az adatokat. 

Csendes keresztelő 

Ugyan a BBC úgy tudja, hogy Harry herceg és Meghan Markle kislányának keresztelőjére a királyi család tagjait is meginvitálták, végül senki nem vett részt közülük az ünnepségen. A távolmaradás valószínűleg nem véletlen, hiszen január elején jelent meg Harry herceg Tartalék című önéletrajzi könyve, amely óriási port kavart Nagy-Britanniában, s globálisan egyaránt: a könyvben feltárt történetek pedig valószínűleg a királyi család tagjait sem hagyták érintetlenül. (Kötetében a herceg őszintén vallott édesapjához fűződő viszonyáról, a brit királyi család nevezetes ridegségéről, édesanyja elvesztéséről, s felidézte egy verekedésbe torkolló vitáját bátyjával, Vilmos herceggel is.) 

A palota eddig nem reagált Harry herceg könyvbéli állításaira, ám beszédes, hogy egyelőre kérdéses, az ex-sussexi házaspár ott lesz-e III. Károly májusi koronázásán. A BBC forrásai szerint Harry és Meghan eddig mindössze e-mailben értesültek a koronázás pontos idejéről, konkrét meghívót egyelőre nem kaptak. A médium szerint mindössze arról van szó, hogy a formális meghívók érkezése előtt afféle „save the date” típusú emlékeztetőt küldtek ki e-mailben a meghívottaknak, ezért korántsem a hivatalos felkérés elmaradásáról van szó. 

Forrás: BBC.com
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix