Barion Pixel Csonka András: „Amióta meghaltak a szüleim, a karácsony már nem ugyanazt jelenti számomra” – Coloré

Csonka András: „Amióta meghaltak a szüleim, a karácsony már nem ugyanazt jelenti számomra”

2021. 12. 24.

Sztárok karácsonya c. sorozatunkban hazai színészeket, énekeseket, séfeket és más hírességeket faggattunk arról, hogyan készülnek és hangolódnak az ünnepekre. Interjúnkban együtt nosztalgiázunk a színész-énekessel, aki nemcsak a régi idők karácsonyait idézte fel a kedvünkért, hanem azt is elárulta, hogy mi lenne a három kívánsága 2022-re.

Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyod?

Gyerekkoromban a karácsonyoknak volt egy jól megszokott koreográfiája: volt egy festményünk, amiben volt egy óra, az akkor szólalt meg mindig, ha megjött a Jézuska. A fán ilyenkor már égtek a csillagszórók, a gyertyák, kezdődhetett az ünneplés, az ételek is évről évre ugyanazok voltak. Egy idő után én elkezdtem bábszínházazni, így a karácsonyi program kiegészült az én meglepetés műsorommal, amikor is szegény családomnak egy általam kitalált bábjátékot kellet végignéznie.

Csonka András
Kép forrása: RTL Magyarország

Mikor kezdesz hangolódni az ünnepekre?

Engem kifejezetten idegesít, hogy októberben már karácsonyi díszben vannak az üzletek, mert korainak érzem, és azt gondolom, hogy ma már csak arról szól az ünnep, hogy mindenki minél többet vásároljon. Az őrület és hajsza elveszi az ünnep szépségét, finomságát és meghittségét, amiről szólnia kellene. Amióta meghaltak a szüleim, a karácsony már nem ugyanazt jelenti számomra. Azóta már nem is nagyon hangolódom rá. Persze, megvannak az állandóságai most is, csak másképp. A bázis a nővéremék lakása lett Szegeden, ott gyűl össze a család, és nem az ajándékozás a fontos, hanem hogy végre együtt lehetünk.

Mi az elmaradhatatlan karácsonyi menü, illetve süti?

A nővérem a szakács. Nálunk sosincs hal, a menüsor általában kétféle – gombás, illetve bolognais – palacsintával kezdődik, majd következik a pecsenye karaj mindenféle körettel, aztán aszalt szilvás csirkemell krokettel, krumplipürével, és végül a desszertek (például a bejgli), aminek egy részét én viszem, de nem és sütöm – bármilyen furcsa is ez A Konyhafőnök VIP után. Elkészítem viszont 25-én a stíriai metéltet, amit évtizedek óta recept nélkül meg tudok csinálni, szóval, főzni is fogok!

Hogy állsz a ronda karácsonyi pulcsikkal?

Én is kaptam egyszer egyet, ami amellett, hogy borzalmas, még kicsi is. Ezek a pulcsik egyébként jópofák és hordhatóak is tudnak lenni, az enyém sajnos nem az. Noha otthon vagyunk, azért megadjuk a módját az öltözködésnek. Nem veszünk öltönyt, de nem is joggingban ülünk le az ünnepi asztalhoz.

Mi a terv a szilveszterre?

Gyerekkoromban még létezett a Fórum Szálló, ahol isteni grillázs malacot csináltak, hátán az új esztendő évszámával; olyan finom volt, alig lehetett abbahagyni. Ezt mindig én szereztem be, ez volt nálunk a családi hagyomány. Aztán, amióta a pályán vagyok, majdnem minden évben dolgoztam szilveszterkor, és ez nagyon szerencsés dolog így, mert amikor előtte megpróbáltam bulizni, az sose sikerült jól. Az utóbbi időben úgy vállalom a felkéréseket, hogy ne kelljen több helyre utazni: egy helyre megyek, ahol házigazda is vagyok és fel is lépek. Imádok szórakoztatni, ha minden jól megy, akkor idén szilveszterkor Siófokon leszek. A hagyományokból annyi maradt meg, hogy a himnusz hangjaira össze szoktam foglalni a vágyaimat, ezt fontosnak érzem akkor is, ha éppen színpadon állok.

Ha lehetne három kívánságod 2022-re, mit kívánnál? 

Azt hiszem azt, amit mindenki kívánna: hogy végre tegyük múlt időbe ezt az egész koronavírus témát. Persze, tudom, hogy ez naiv elgondolás, mert csettintésre nem fog véget érni, de annyi keserűséget, szomorúságot, lemondást, veszteséget okozott a világban, hogy véget érhetne már. Szeretném, ha nem ez határozná meg az életemet és munkámat. Jó lenne, ha felszabadultan lehet újra utazni; két éve sehol nem voltam, és rövid az élet, nincs idő arra, hogy kihagyjunk éveket. Szeretném, ha a családom mindenféle veszteség nélkül, egészségben átvészelné a jövő évet is, és azt, hogy mindig érezzek valami előremutatót a munkámban, hogy ne kelljen nosztalgiázni és a múltban keresni a szépet és jót.

Sztárok karácsonya sorozatunkban még Dancs AnnamarivalOszvald MarikávalKamarás IvánnalKöllő Babett-tel, Keresztes Ildikóval, Lékai-Kiss Ramónával, Rácz Jenővel, Ördög Nórával, Fördős Zével és Kamarás Norberttel beszélgettünk.

/szelavi/interju/csonka-andras-amiota-meghaltak-a-szuleim-a-karacsony-mar-nem-ugyanazt-jelenti-szamomra/