Hódit a nagyi sikkből táplálkozó új lakberendezési stílus: a grandmillenial

Talán soha nem gondoltunk még úgy a nagymama virágmintás textiljeivel, nippekkel és antik bútorokkal dúsított otthonára, mint egy sikkes és elegáns nagyvilági nő lakosztályára – hát akkor épp itt az ideje megismerkednünk a grandmillenial lakberendezési stílussal!

A nagyi sikktől a grandmillenialig

Az Otthonok korona idején című cikkünkben már írtunk arról a tendenciáról, hogy a minket körülvevő bizonytalanságban a régi, jól ismert, nosztalgikus dolgok egyfajta állandóságot sugallnak, melyek biztonságérzettel töltenek el minket. Így pedig teljesen világossá válik, hogy miért örvend ekkora népszerűségnek a nagyszüleink hagyatékából táplálkozó, mégis friss és mai lakberendezési stílus – a grandmillenial.

Cottage vs. grandmillenial – mi ebben az újdonság?

Krumpli vs. burgonya…” – gondolhatjuk magunkban egy laza vállrándítással kísérve, hogy a kettő egy és ugyanaz, csak a burgonya elnevezés valamivel flancosabb – és épp ez a lényeg! Mert való igaz, hogy a két stílusirányzat ugyanazon gyökerekből ered, de teljesen eltérő módon. Míg a cottage sokkal inkább egy – jó értelemben vett – puritán otthon, addig a grandmillenialt vakító fényűzés és csillogás övezi. Úgy is mondhatnánk, hogy a cottageban lakik a vidéki nagymama a maga egyszerű módján, ezzel szemben a grandmillenial otthonban a nagyvilági nő, aki még 70 évesen is Chanelban jár és a város legelőkelőbb partijain vesz részt. Ez pedig azt is jól szemlélteti, hogy a cottage lakberendezési stílus a vidéki családi házak, régi parasztházak falai között releváns, ellenben a grandmilleniallal, ami a városi polgári házunkban vagy lakásunkban tudja megvillogtatni valódi arcát.

Lakberendezesi Stilus Grandmillenial 1
Így nézne ki egymás mellett a vidéki és a városi nagyi hálószobája / Kép forrása: Pinterest/lushome.com / Kép forrása: Pinterest/decohome.de

Jellegzetes stílusjegyek

Nem kell túl sok képet megnézegetnünk a grandmillenial otthonokról ahhoz, hogy egyértelműen lássuk mivel is állunk szemben – hiszen majd’ kibökik a szemünket karakteres stílusjegyei. Ott van mindjárt a minták orgiája: növények ornamentikája vegyül nagyon sokszor állati motívumokkal, amik ellepik a szobákat a szőnyegtől, a bútorokon és porcelánokon át, a falakon terpeszkedő csúcskategóriás és lélegzetelállító tapétákig. A lehető legtávolabb állnak az ódivatú és dohos benyomást keltő régi poszterektől a de Gournay távoli tájakat idéző, kézzel festett darabjai, melyeken a pálmafák, kakaduk és majmok jól megférnek a rózsaszín háttérrel is.

Ebből is látszik, hogy a grandmillenial egyenesen hadat üzen az utóbbi évtizedekben uralkodó egyhangú, monokróm, minden életet nélkülöző otthonoknak, és ragyogó színekkel tölti meg azokat. Az antik porcelánokra hajazó kék nagyon sokszor felüti a fejét, de lényegében a szivárvány árnyalatai közül bármi jöhet, ami a szívünknek kedves.

Lakberendezesi Stilus Grandmillenial 3
Ragyogó sárga, mintás tapéta, sötét fák, antik bútorok, és egy modern arany tükör – a grandmillenial tuti receptje / Kép forrása: Pinterest/theplumbette.com.au

A fát is egészen új megjelenéssel ruházza fel a stílus. Szakít a semleges árnyalatú, világos, naturális, többnyire tölgyből és fenyőből készült bútorokkal, helyettük pedig a sokkal sötétebb és karakteresebb diót, cseresznyét emeli piedesztálra. A matt felületeket felváltja a tükörsimára lakkozott megjelenés, mi több, újra otthonainkban üdvözölhetjük az intarziás barkásokat.

Mindent elsöprő csillogásban lehet részünk az aranyat, sárgarezet és kristályokat nem nélkülöző grandmillenial otthon falai között. Visszaköszönnek az antik képkeretekről és tükrökről, valamint asztalokat és polcokat beborító aprócseprő kiegészítőkről. De a legnagyobb aduász mégiscsak a lámpákban, csillárokban rejlik, legyenek azok akár antik, akár kortárs műalkotások.

Igen, kortárs – ami nélkül ez sem lenne izgalmasabb, mint egy vasárnapi tyúkhúsleves! De a dizájn bútorok és műalkotások elvegyülve az antik, vintage bútorokkal pikánssá, semmihez sem fogható ínyencséggé varázsolják a grandmillenial otthonokat.

Más stílusokkal kombinálva

Mark Twain amerikai újságíró, író, humorista mondta egykor azt az örök érvényű igazságot, amely meglehetősen találóan foglalja össze a trendek természetét:

Nincs olyan, hogy új ötlet. Ez lehetetlen. Egyszerűen átveszünk egy csomó régi ötletet, és egyfajta mentális kaleidoszkópba helyezzük őket. Azáltal, hogy elkezdjük forgatni, végtelen mennyiségű új kombinációt hozhatunk létre – de a színes üvegdarabok nem változnak benne.” (Vouge)

Lakberendezesi Stilus Grandmillenial 4
Egy csepp Távol-Kelettel vegyítve / Kép forrása: Pinterest/thisisglamorous.com

Így fordulhat elő az, hogy a legkülönbözőbb stílusokkal összeházasítva a grandmillenial minden otthonban más és más arcával találkozhatunk. Meglehet, hogy egy világutazó otthonába belépve felfedezünk egy csepp Japánt a kandalló megjelenésében, a rattan állólámpákban, vagy a tapéta egzotikus motívumában. Ugyanilyen könnyen elvihetjük egy letisztultabb modern, vagy akár bohém stílus felé attól függően, hogy a grandmillenial mely stílusjegyét erősítjük, nyomjuk el, vagy vesszük ki a képletből egy az egyben – de ha sikerül mindezt kellő érzékenységgel harmóniába öntenünk, akkor az az otthon összhatásában egy hamisítatlan grandmillenial marad.

Borítókép forrása: Instagram/@degournay

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel