Barion Pixel 6 festés tipp belső térre, ha gyönyörű falakat szeretnél – Coloré

6 festés tipp belső térre, ha gyönyörű falakat szeretnél

2023. 01. 31.

Jelenleg még hideg van, de az enyhe télnek köszönhetően, hamarosan neki állhatsz majd kifesteni a lakást. Éppen ideje, hogy átgondold mi kell a festéshez és beütemezd a munkálatokat.

A mai profi festékekkel és eszközökkel már egyszerűen saját magunk is színessé varázsolhatjuk az otthonunkat. Azonban akármennyire is egyszerűnek tűnik, nem szabad egy ilyen felújításban vakon beleugrani. Összeszedtünk néhány tippet, amit festésnél érdemes megfogadni.

Csak minőségi termékeket használj

Megértjük, hogyha valami olyasmiről van szó, amit használsz néhány napig, majd utána hónapokig a közelébe se mész, arra nem akarsz sokat költeni. Azonban a szobád falait sokáig fogod nézni, és nemcsak te látod majd, hanem mindenki, aki betér hozzád. Ezért ha a nem megfelelő minőségű eszközök miatt nem lesz olyan az eredmény, mint szeretnéd, azt nagyon fogod bánni. Ha egy ecset már azelőtt hullajtja a szálait, hogy hozzá kezdenél, akkor inkább válassz másikat.

festés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A festés előkészítése

Festés előtt minden alapnak tisztának, száraznak, pormentesnek és teherbírónak kell lennie, ezért a felületet át kell csiszolni. Fontos, hogy az egyenetlenségeket simítsd ki. A szegek, tiplik lyukait, repedéseket vagy egyéb egyenetlenségeket előzőleg hézagoló masszával javítsd ki. Szerelj le mindent területről, amin dolgozni szeretnél. Távolítsd el az akadályokat, a bútorokat vidd másik helyiségbe, ha ez nem lehetséges fedd le műanyag fóliával, és tisztíts meg egy legalább 3 méter széles utat. Fedd le a padlót, hogy megvédd a kiboruló festéktől.

Kezd a plafonnal

Először a plafont fesd, majd a falakat. Nagy felületeken dolgozz hengerrel, mivel így hatékonyabb a munka. 

Figyelj az átfedésre

A falakra először hosszanti irányba vidd fel a festéket, majd keresztben, és végül még egyszer hosszan, így lesz pontos az átfedés, és egyenletes az eloszlás.

Keverj össze több doboz festéket egy nagy vödörben

A festék színe dobozonként kissé eltérhet. Ha új dobozt kell kinyitnod a fal közepén, észrevehető lehet a különbség. A festékek összekeverése kiküszöböli a problémát. Becsüld meg a szükséges festékmennyiséget, majd az elején keverd össze az összes alapanyagot.

Ne csak lehúzd a maszkolószalagot

Ha a festék megszáradt, nem lehet egyszerűen lehúzni a maszkolószalagot a burkolatról és a szegélyekről. A festék filmréteget képez a fal és a szalag között, az eltávolítása pedig megszáradt festékdarabokat téphet le a falról. Tehát mielőtt lehúznád a szalagot, vágd le.

festés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Family Handyman, This Old House, Obi

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix