Barion Pixel Szentségtörés lenne a fapadló színre festése? A legkevésbé sem! – Coloré

Szentségtörés lenne a fapadló színre festése? A legkevésbé sem!

2021. 12. 14.

Ne tárcsázzuk elhamarkodottan az ízléskommandót, ha valakiről megtudjuk, hogy kékre, feketére, ne adj’ isten mintásra festené a fapadlót – mert a végeredmény lehet akár eszméletlenül vagány is!

Telibe festve

„Miért festenénk le és takarnánk el ezzel méregdrága fapadlónk természetes színét?” – a kérdés jogos, de akár azon is elgondolkozhatunk, hogy miért ne? Hiszen a színre festett fapadló pontosan úgy viselkedik, mint a festett lambéria: frissé és izgalmassá varázsolja egy otthon megjelenését. A túl sok fa ugyanis nemcsak végtelenül unalmas, hanem akár még nyomasztó is lehet, ha nagy felületeket borít be. Viszont egy jól megválasztott szín a padlón nem üvölt tolakodva, hanem szinte láthatatlanul olvad egybe a körülötte lévő tónusokkal.

Vegyes felvágott

„Fessük? Ne fessük a meleg burkolatot?” – ha ezen kattogunk éjszakák óta álmatlanul, mert képtelenek vagyunk döntést hozni padlófestés ügyében, akkor maradjunk az aranyközépnél: legyen ez is, az is! A diagonálban felfestett négyzetek szinte adják magukat ehhez a projekthez, ahol az egyik négyzet megmarad a fa természetes szépségében, mindeközben a szomszédja egy extravagáns feketében pózol szemeink előtt.

Csempehatás

Van az úgy, hogy utólag verjük a fejünket a falba, amiért nem mertünk bevállalni egy dekoratív színes, mintás csempét valamelyik helyiségünkbe. De még nincs minden veszve! Válasszunk egy tetszetős geometrikus mintát, amit magunk is fel tudunk rajzolni a padlóra, vagy ruházzunk be egy aprólékosan kidolgozott stencilre – majd ragadjunk ecsetet és hadd szóljon!

A parkettának sincs kegyelem!

Egyetlen könnycseppet sem kell hullajtanunk klasszikus fa parkettánk átfestése közben, hiszen a színektől szinte újra ifjú suhanc képét ölti magára régi, megfáradt padlónk. Akár egy az egyben átguríthatjuk a kiválasztott színnel, azonban kár lenne láthatatlanul hagyni a halszálkamintában rejlő lehetőségeket! Domborítsuk ki padlónk egyedi adottságait és egy domináns szín két-három árnyalatával kezdjük el teljesen véletlenszerűen színre festeni parkettánk elemeit. Csodálatos átmenetet képezhet két helyiségünk között, ha a padló egyik végében a színek között meghagyunk pár festetlen darabot – majd néhány méter után megfordul az arány, amikor már csak néhány parkettadarab kószál kéken natúr padlónkon.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix