Meg kell tanulni megújulni – beszélgetés Perjési Patrícia enteriőrtervezővel

2021. 04. 02.

Elképesztően kreatív és izgalmas szakma a lakberendezőké. Perjési Patrícia, a Sophisticated Livings megálmodója mesélt róla.

Jobb átadni a terepet egy igazi profinak, ha lakberendezésről van szó. Mikor kifogytunk a kreativitásból, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, nincs kedvünk, energiánk vagy érzékünk magunknak tökéletesre tervezni a lakást, üzletet vagy akár csak egy szobát, ilyenkor jönnek képbe a végtelenül kreatív lakberendezők. Perjési Patrícia enteriőrtervező árulta el a szakma egy-két rejtélyét.

Mi a legkönnyebb, és mi a legnehezebb feladat lakberendezőként?

Az enteriőrtervezés is egy olyan szakma, ahol rengeteg nehézséggel találkozunk a megvalósítási folyamat közben, például nem egyenesek a falak vagy a megrendelt greslap lepattog a kivitelezés közben. Ezért meg kell találnom a legmegfelelőbb megoldást ezekre a problémákra úgy, hogy a végeredmény maradéktalanul megfeleljen az ügyfél igényeinek. Eközben én elengedhetetlennek tartom, hogy a funkció harmóniában legyen a designnal. Törekszem minden projektet úgy véghez vinni, hogy a legkevesebb kompromisszumot kelljen megkötni. A kivitelezéstől nagyban függ a végeredmény minősége, viszont erre nem mindig van ráhatásunk. Persze megfelelő ellenőrzéssel és pontos terv dokumentációval sok minden megelőzhető, de ettől függetlenül a megvalósulás egy olyan folyamat, amire extra figyelmet kell fordítani. 

A sok nehézség után, ha eljutunk az utolsó szakaszba, amikor már minden a helyén van és és “csak” mobiliákat, kiegészítőket kell választani, az már óriási öröm. 

lakberendezés
Kép forrása: Sophisticated Livings

Miből merítesz ötleteket, mikor dolgozol?

Szinte mindenből! Mondanám, hogy utazásaimból, de ebből az elmúlt egy évben sajnos nem volt sok ihletem… Emellett mindig nyitott szemmel járok, kávézók, éttermek, showroomok enteriőrjeit alaposan szemügyre veszem. Természetesen a Pinterest, és külföldi designerek oldalai is nagy szerepet játszanak ebben.

Lakberendezőként mennyire illik az ügyfél stílusát más útra terelni?

Ez egy nehéz kérdés, szerencsére legtöbbször olyan ügyfelek keresnek fel, akiknek az a stílus tetszik, amit én képviselek. Viszont, ha úgy érzem, hogy valami olyat szeretnének, ami nem működne a többi elképzeléssel, nem illik bele a térbe vagy esetleg idejét múlt, akkor azt kötelességemnek érzem jelezni, és természetesen javasolok helyette más megoldást. Egy-két ügyfél esetében tapasztaltam azt, hogy először teljesen elzárkóztak bizonyos újításoktól, de én mindig finoman felvezetem a javaslataimat és a végén általában örömmel választják az általam javasolt ötletet és hálásak ezért.

lakberendező
Kép forrása: Sophisticated Livings

Mennyire a trendek szerint, és mennyire inkább a saját elképzeléseid szerint dolgozol?

Általában mindkettő. Sosem szeretek mereven ragaszkodni az adott trendekhez, hiszen mindig törekszem az időtálló terek megalkotására. Viszont egyszerűen rajongok az újért, az egyediért, ezért rengeteget bújom különböző külföldi, például ausztrál, skandináv, amerikai designerek munkáit, oldalait és azon gondolkozom, hogy hogyan tudnék elemeket becsempészni egy adott projektembe. Ezért általában az elképzeléseimet a trendek alakítják, de csak azért nem tervezek be valamit, mert trend, ha nem gondolom róla, hogy tényleg jó megoldás.

Melyik irányzat a kedvenced, és melyiket tartod inkább elavultnak 2021-ben?

A kedvenc trendem 2021-re, a terazzo és kintkat finger hidegburkolat. Ez a csempe fajta a jól ismert mozaikok családját bővíti A mélysejtes, halszálka vagy hexagon mellett megjelenik a pálcikás mozaik, ami abszolút letisztult és szofisztikált mégsem unalmas végeredményt tud kölcsönözni, ha a konyhába a falra vagy fürdőszobába alkalmazod.
Amit picit unalmasabbnak tartok már, az a “tipikus” marokkói mintás cementlap, ami régóta jelen van a designban. Sok helyen bukkantak már fel és elvesztették egyedi hatásukat.  

DSC2838
Kép forrása: Sophisticated Livings

A vállalkozásod neve Sophisticated Livings, a névben benne van a kifinomultság. Mitől lesz egy lakás kifinomult?

Szerintem erre nagyon egyszerű válasz egy jól ismert szabály: a kevesebb mindig több. Ahelyett, hogy telezsúfolnánk egy teret bútorokkal vagy beszíneznénk minden falfelületet más színűre, törekedjünk egy előre definiált koncepciót követni.  Attól lesz egy tér igazán szofisztikált, ha egy meghatározott szín palettát használunk, ahol a színek árnyalataival játszunk és emelett különböző textúrákat adunk az enteriőrhöz. A textúráktól megtelik a tér élettel, nem kell ahhoz rengeteg különböző színt használni, hogy izgalmas legyen a végeredmény. Továbbá, szerintem még kulcs elem a kifinomult végeredmény eléréséhez, hogy ne felejtkezzünk el a részletekről, válasszunk egyedi kilincset, minőségi csaptelepet, burkolatváltót vagy fogantyúkat. Ha ezek a részletek is mind a helyükön vannak akkor garantált lesz a szofisztikált végeredmény. 

Mikor mondasz nemet egy felkérésre?

Ha úgy érzem, hogy az ügyfél igényei és az én stílusom nagyon messze áll egymástól, nem szoktam olyan megkereséseket vállalni, amivel nem tudok azonosulni 100 százalékban, mivel úgy biztosan nem lesz tökéletes a végeredmény, és a tervezési folyamat is sokkal nehezebben menne, ha valami olyat kellene terveznem, amiben nem tudom átadni a stílust, amit képviselek. 

Tanulható ez a szakma, vagy mindenképp csak úgy érdemes belevágni, ha már alapból van érzékünk?

Rengeteg olyan aspektusa van az enteriőtervezésnek, amely nagy szakmai tudást igényel. Gondolok itt például a gépészetre, világítás kiosztásra vagy burkolási tervekre, ezeket mind tanulni kell és tapasztalatot szerezni bennük. Minden jó lakberendezőnek szüksége van erre a tudásra, hogy funkcionális, praktikus és esztétikus tervet tudjon megálmodni. A design oldal már egy más kérdés. Vannak akiknek alapvetően könnyebb dolguk van, hiszen egy jó esztétikai érzékkel születtek, de természetesen ez is fejleszthető és finomítható. Szerintem alapvetően a szépérzék nem elég, itt is egyedinek kell lenni és meg kell tanulni megújulni.

DSC1671
Kép forrása: Sophisticated Livings

Milyen gyakran érdemes átdizájnolnunk a lakást?

Ez nagyon egyénfüggő. Valaki szinte pár évente, teljesen új designt álmod meg az otthonának. Ideálisan 6-8 évente érdemes és esedékes egy nagyobb felújítás, például fürdő vagy konyha remodel. Ha nem szeretnénk szétbombázni az egész lakást, de változtatnánk picit, akkor azt ajánlom, hogy  1-1 szobarészt gondoljunk újra. Például új kanapé, szőnyeg, dohányzó asztal és kiegészítők. Ami még működhet, az a textíliák és kis bútorok lecserélése, ezzel szintén változtatni tudunk az összhatáson. 

Borítókép forrása: Sophisticated Livings