Barion Pixel Rekordösszegért vett új óceánparti rezidenciát Beyoncé és Jay-Z, de még így sem ez a legdrágábban megvásárolt ingatlan az USA-ban – Coloré

Rekordösszegért vett új óceánparti rezidenciát Beyoncé és Jay-Z, de még így sem ez a legdrágábban megvásárolt ingatlan az USA-ban

2023. 06. 09.

Rekordösszegért (forintra váltva hetvenmilliárd forintért) juthatott hozzá Beyoncé és Jay-Z egy malibui otthonhoz, amely nem csak árában döntögeti a csúcsokat: a 15 év alatt felhúzott családi ház felépítése nagyjából 7645 köbméter betont igényelt. Beyoncéék vásárlása ugyanakkor még ezzel együtt is csak a második a legdrágább ingatlan tranzakciók sorában: Knowlsék otthonát egy New York-i penthouse körözi le, amelyet 238 millió dollártért értékesítettek négy évvel ezelőtt.

Ugyan Beyoncé szeptember végéig lemezbemutató turnéját járja a világban, úgy fest, nem ugyanabba az otthonba tér majd haza. A TMZ értesülései szerint az énekesnő és párja, Jay-Z egy 200 millió dollárt, azaz hetvenmilliárd magyar forintot érő, csaknem 2800 négyzetméteres óceánparti ingatlant vettek a közelmúltban Malibuban. (Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a rezidencia eredetileg bejegyzett ára 295 millió dollárra, azaz 102 milliárd forintra rúgott, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy kaptak némi kedvezményt.) 

Vásárlásukkal valószínűleg két szempontból is rekordot döntenek: a 200 milliós dolláros árat figyelembevéve ez lehet minden idők egyik legdrágább ingatlanja, amely új tulajdonosra lelt Kaliforniában, ezzel együtt valószínűleg a második legnagyobb ingatlan tranzakció Amerika történetében

Beyoncé és Jay-Z: álompár álomotthonban 

A hetvenmilliárd forintot ízlelgetve nehezen lehet elképzelni, hogy valaki „mindössze” egy házért adjon ki ennyi pénzt, s igazunk is van: a rezidencia irigylésre méltó építészeti jelentőséggel bír. Ez ugyanis egyik azon kevés amerikai otthonoknak, amelyeket Tadao Ando japán építész tervezett. (Tom Ford volt egyébként az első amerikai, aki Andót bízta meg az otthona megtervezésével.) 

Ando jelentősége a globális építészetben korántsem elhanyagolható: az építészszakma fortélyait autodidakta módon elsajátító zseni leginkább a minimalista betonépületeiről ismert, munkássága a japán építészeti tér szellemiségében gyökerezik. (Többek között ő tervezte a Giorgio Armani Színházat Milánóban és az UNESCO Meditációs teret Párizsban.) Érdekesség, hogy a ma 82 éves Andó a kilencvenes évek után újra felkapottnak számít Amerikában: a WMagazine értesülései szerint nemrég Kim Kardashian utazott Japánba, hogy konzultáljon a mesterrel új álomotthona kialakítását illetően. 

Beyoncé, Jay-Z, álomotthon
Kép forrása: Kevin Mazur/Getty Images

Visszakanyarodva a Carter-Knowles házaspárra: az általuk vásárolt ingatlant eredetileg Bill és Maria Bell építtették: az épület felhúzása több mint 15 éven át tartott, s nagyjából 7645 köbméter betont igényelt. (A házaspár egyébként egyszer kölcsönadta otthonát Alex Israel művésznek, aki egy posztapokaliptikus fotózás háttereként használta fel.) 

Az óriási rezidenciát eredetileg úgy tervezték, hogy afféle kirakatként szolgáljon Bellék lenyűgőző művészeti gyűjteményéhez. Mivel Beyoncé és Jay-Z maguk is olyan mesterek munkáival büszkélkedhetnek, mint Damien Hirst, Andy Warhol, Richard Prince, David Hammors és Jean-Michel Basquiat, nem meglepő, hogy emellett az ingatlan mellett tették le a voksukat. 

Leg-legek madártávlatból 

Noha úgy fest, jelenleg Jay-Z és Beyoncé otthona Amerika legdrágábban eladott családi háza, nem ez a valaha legdrágábban értékesített lakás: ezt ugyanis egy New York-i „szerény hajlék” tudhatja magáénak, amelyet Ken Griffin fedezetialap-milliárdos vásárolt meg 238 millió dollárért 2019-ben. (Ez egyébként egy penthouse egység, amely négy teljes emeletet foglal magába a Central Park 220-as épületének tetején.) 

S ha már a leg-legeknél tartunk: érdekes, hogy ugyanebben az épületben történt a tavalyi év legnagyobb ingatlantranzakciója is. A Robbreport értesülései szerint egy hongkongi vagyonkezelő társaság vásárolhatta meg Daniel Ochs milliárdos befektető duplexét 188 millió dollárért úgy, hogy az eladás része volt egy 2,1 millió dollár értékű stúdió is a 19. emeleten. (Ochs egyébként 92,7 millió dollárért jutott hozzá az ingatlanhoz anno.)

„Csak” a dobogó második fokára fért fel a 2022-es eladások között Larry Ellison, az Oracle technológiai megavállalat 77 éves társalapítójának vásárlása, amely egyúttal a valaha feljegyzett legdrágább lakásvétel Floridában: Ellison ugyanis 173 millió dollárt fizetett a haciendáért. A Palm Beachtől délre fekvő 5778 négyzetméter lakóterülettel rendelkező rezidencia 110 négyzetméter óceánparti homlokzattal és 120 négyzetméter tóparti felülettel büszkélkedhet. 

A tavalyi év bronzérmese egyértelműen a „The One”-ként emlegetett, 9745 négyzetméteres Bel Air-kastély, amely eredetileg az ellentmondásos fejlesztő, Nile Niami megbízására készült 2012-ben. Mivel Niami válallata csődeljárás alá került 2021-ben egy 165 millió dolláros, kifizetetlen adósság miatt, otthonát a legmagasabb ajánlatot tevőnek adták el egy aukción. A 21 hálószobás, 42 fürdőszobás kaliforniai ház végül 126 millió dollárért kelt el tavaly. 

Források: Wmagazine.comTMZ.comRobbreport.com
Borítókép forrása: Larry Busacca/PW18/Getty Images