Barion Pixel Egy paradicsom élete – 10. rész: Miért jó a paradicsomnevelés? (Videóval!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 10. rész: Miért jó a paradicsomnevelés? (Videóval!)

2022. 05. 06.

Lassacskán három hónapja követhetitek a paradicsomok kalandjait. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis mi értelme van a paradicsomnevelésnek. Pontokba szedtük az okokat!

A kertészkedés rendkívül sok örömet ad, mint a mozgást, a megbízhatóan bio zöldségeket vagy a kikapcsolódást. E sorok szerzője teljesen másképp éli meg a paradicsomok gondozását. Emlékek, célok, illatok, rengeteg minden társul hozzá!

Értékmentés

Sokan láthatták a nagyszülők kertjében a veteményest, sőt, bizonyára segítettek is gyerekkorukban. Ilyenkor észrevétlenül raktározunk el fontos információkat, amiket felnőttként magunk próbálhatunk ki. Látván, hogy a több évtizedes- vagy akár évszázados praktikák működnek, őseink tudásával felvértezve lelkesen vetjük bele magunkat a növények nevelésébe.

Felelősséggel is jár a paradicsomnevelés!

Az ember több mindenért felelős életében. Nem mindenkinek hiányzik egy plusz, de nyilvánvalóan egy növény gondozása kevésbé veszi igénybe az embert, mint egy kisállaté, és teljesen más örömöket kaphatunk tőle.

Életcél

Természetesen messze áll egy igazi életcéltól egy paradicsom felnevelése, mégis jó programot adhat azoknak, akiknek az élete rendszertelen, vagy ha valaki épp túl sok idővel rendelkezik. Mindig van mire ránézni, van mit figyelni, és ha igazán a növényeken tartjuk a szemünket, szinte naponta érhetnek pillanatnyi örömök: ma ez virágzik, holnap a másik, nem is beszélve az első bogyók megjelenéséről.

A paradicsomnevelés lényege nem csak a termés!
A paradicsomnevelés lényege nem csak a termés! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Problémamegoldó-képesség fejlesztése

Bármi, amit az ember birtokol, legyen az ház, könyv, autó vagy akár paradicsomok, több problémát is hoz, ám közel sem akkorákat, hogy ne érje meg törődni velük! Ennek ellenére, ha megsárgul a levele, vagy ha ismeretlen rovart találunk a leveleiken, sokat tanulhatunk azáltal, hogy felültjük a szakkönyveket vagy rákeresünk az interneten, így ahogy telnek az évek, már a kisujjunkban lesz a paradicsom nevelésének mivoltja.

Termés

Sorrendünkben az utolsó a termés, és ennek oka nem véletlen: csupán a csillagok szerencsés együttállásának hála foghatjuk a kezünkben az édes, ízes paradicsomokat. A törődésünk ellenére számos veszély leselkedik rájuk, melyeket nem tudjuk feltétlenül kivédeni: a csigákat még csak-csak kicselezzük, viszont a gombás fertőzést és a jégesőt aligha.

Élvezzük ki minden percét a paradicsomnevelésnek, hiszen a gyorsan növekvő zöldségek rendkívüli izgalmakat tartogatnak. A termés pedig legyen a ráadás!

Nyitókép forrása: Coloré