Barion Pixel Egy paradicsom élete – 9. rész: Élet a paradicsomban (Videóval!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 9. rész: Élet a paradicsomban (Videóval!)

2022. 04. 30.

A paradicsomot sokan szeretik, de mégis milyen helyet foglal el étrendünkben, és miért jó, ha fogyasztjuk? Mi a jobb, ha nyersen vagy ha feldolgozva esszük?

A paradicsom a 16. században érkezett Európába Közép-és és Dél-Amerika területeiről. Sokáig nem tudták, mit kezdjenek vele, és mérgezőnek gondolták, ami igaz is, hiszen a krumplihoz hasonlóan szolanin található benne, viszont rendkívül kis mennyiségben.

Paradicsom a héj alatt

A kifejlett termések C-vitamin tartalma meglehetősen magas: tíz deka fedezi a nap C-vitamin szükséglet 17%-át.

A növényben található likopin jó hatással van a vérnyomásra, az elhízásra és a cukorbetegségre is. Kutatások szerint a likopin könnyebben felszívódik, ha a paradicsomot feldolgozott, például püré formájában vesszük magunkhoz.

Lila paradicsom
Ugyan a piros paradicsom a leggyakoribb, van belőle sárga, lila, de akár fekete is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Rendkívül sok mindent készíthetünk belőle: bolognai ragut, ketchupöt, levest, lecsót, pizzaszószt, s e sor még folytatható.

A boltban kapható paradicsomok kevésbé édesek és zamatosak, mint saját termesztésű társaik, melynek fő oka, hogy a bolti példányok utóérőek, ami egy mutációnak köszönhető. Az utóérés miatt azonban napfény nélkül kell pirosodniuk, ami érezhető az ízében és olykor az állagában is.

Nyitókép forrása: Coloré