Az igazi bolognai spagetti

Sokan csak ketchuppel keverik el a megfőtt darált húst, így készítve a bolognainak vélt ételt, ám az igazi bolognai spagetti sokkal több ennél! Most megmutatjuk, hogyan készül.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 cikk zeller
  • 10-12 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 60 dkg sovány darált sertéshús (marha is használható, de több főzési idővel kell számolnunk)
  • 8 evőkanál sűrített paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 40-50 dkg spagetti
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg reszelt sajt

Így készül a bolognai spagetti:

A hagymát megpucolom, végeit levágom, és finomra aprítom. A sárgarépát és a zellert nagyjából egy centis kockákra vágom. A szalonnát felkockázom, és az olajon kisütöm.

Ha már nagyjából megsült, hozzáadom a hagymát is, picit párolom, majd a hús és a zöldségek hozzáadásával pirongatom tovább. 6-8 perc gyakori kevergetés után a húsnak már fehérnek kell lennie. Ekkor mehet bele a paradicsompüré, majd nagyjából 2,5 dl víz. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel és a rozmaringgal, majd hozzáöntöm a bort, és fedő alatt nagyjából 15 percig párolom. A Keveremkavarom receptoldal egy kávéskanál cukrot is javasol hozzá, hogy jobban kijöjjenek az ízek.

A spagettit enyhén sós vízben megfőzöm, leszűröm, és összekeverem az olajjal, hogy ne ragadjon össze.

Tálaláskor a tányérokba szedek a tésztából, majd meglocsolom a paradicsomos, húsos raguval, végül bőséges reszelt sajttal fogyasztom. Ha úgy ennénk, ahogy egy igazi bolognai fogyasztja, parmezán sajtot használjunk!

Bolognai spagetti
Az olasz tészták többsége – így a bolognai spagetti is – parmezán sajttal az igazi! / Kép forrása: Shuterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerték idén a Libri irodalmi díjakat